/*

14 november 2011

Mix of nix? Botercrème van FunCakes

P1090869
FunCakes is een merk van bakingrediënten dat vooral bekend is van zijn gekleurde marsepein en rolfondant, maar ook bakmixen zit in het assortiment van FunCakes. In maart testte ik al eens een cupcake mix van het merk en dat beviel me toen heel goed. Ditskeer wou ik een mix testen die waarmee je je cupcake kan bedekken: een botercrème. Ik gebruik het woord botercrème eigenlijk nooit, ik zeg altijd boterroom. Maar in dit verslagje zal ik dus ook het woord botercrème gebruiken, om te vermijden dat het anders wat verwarrend wordt.

Wat staat er op de verpakking?

De verpakking is vrij basic: het is een standaardontwerp dat alle FunCake mixen hebben met in het midden een soort muffin en “Mix voor Botercrème” op. Verder vind je hier geen foto’s, geen beloftes, enkel de mededeling dat je poedersuiker en boter moet toevoegen. Vooral het ontbreken van foto’s vind ik wel jammer, want die doen je (allez, mij toch) zin krijgen om iets klaar te maken. Zonder foto’s weet je bij een mix ook niet altijd zo of het eventueel vreemd uitziende eindresultaat jouw fout is, of die van de mix.

 P1090876

Wat zit er in?

De botercrème mix is één poedertje, heel erg wit, een beetje bloemsuikerachtig. Toen ik naar de ingrediëntenlijst keek, was ik verbaasd: deze is best wel uitgebreid: suiker, zetmeel, weipoeder, dextrose, stabilisatoren, emulgatoren, zout en aroma. Er staan ook maar liefst 7 E-nummers in de ingrediëntenlijst, allemaal stabilisatoren en emulgatoren. Eén van de E-nummers, E 435 is mogelijk van dierlijke oorsprong en dus niet geschikt voor heel strikte vegetariërs. Ook voor weipoeder (waar dierlijk maagstremsel voor aan de pas kan komen) is dit het geval.

 

Dit moet je nog zelf toevoegen:

Zoals op de verpakking al staat: je moet boter en poedersuiker toevoegen, maar eigenlijk ook water. Ik vind het vreemd dat boter en poedersuiker de toe te voegen ingrediënten zijn, want je kan eigenlijk ook gewoon zélf botercrème maken met boter en… jawel: poedersuiker (en eventueel een beetje melk). Meer heb je echt helemaal niet nodig. Ik begrijp dus niet echt de meerwaarde van deze mix.

P1090880

Hoe maak je het klaar?

Je moet 100 gram van de mix mengen met 100 gram poedersuiker en 200ml water. Dit mengsel moet je minstens een uur laten staan. Daarna neem je 250 gram boter en dat klop je 5 à 10 minuten heel luchtig. Daarna doe je beetje voor beetje het mix-poedersuiker-water mengsel bij de boter en als alles erbij is klop je nog 5 minuten extra zodat alles goed gemengd en luchtig is. Je botercrème is klaar!

 

Hoe is de omschrijving van de werkwijze?

De omschrijving is zo ongeveer als ik hem hierboven heb opgeschreven. Ik was wel wat onzeker over het mix-poedersuiker-water mengsel dat je eerst moet maken. In de beschrijving staat er dat dit een “lobbig mengsel” is en ik weet niet goed wat ze met lobbig bedoelen, het is een woord dat ik zelf nooit gebruik.

P1090931

Van welke ingrediënten en van welk werk bespaar je jezelf?

Zoals ik dus al zei, van veel ingrediënten bespaar je je hier niet echt. Je moet poedersuiker en boter aan deze mix toevoegen en dit zijn net de hoofdingrediënten voor boterroom. De enige meerwaarde aan deze mix is dat je geen vers ei moet gebruiken omdat er weipoeder in de mix zit. Ook het werk wordt ook niet afgenomen met deze mix. Je moet zelfs een uur op voorhand je “papje” klaarmaken, iets dat je niet hoeft te doen als je boterroom volgens recept maakt.

 

Hoe is het eindresultaat?

Ik heb geen duidelijke foto genomen van de boterroom omdat ik hem gebruikt heb voor cake pops. Maar de boterroom is licht van kleur en luchtig, hij ziet er dus goed uit. Van smaak vond ik hem wel een beetje tegenvallen, de botercrème heeft een erg uitgesproken botersmaak. Ik vermoed dat het aroma dat in de ingrediëntenlijst staat, vanille aroma is, maar die smaak kwam niet echt naar voren. Ik heb zelf nog de boterroom een beetje extra smaak gegeven door citroen extract toe te voegen. Een botercrème met een botersmaakje vind ik trouwens wel niet erg als vulling of om een cake mee af te strijken en dan te bedekken met fondant of marsepein, maar persoonlijk zou ik deze botercrème niet zo snel op een cupcake spuiten.

P1090932

Zou ik de mix aanraden of opnieuw gebruiken?

Ik denk dat ik het nu misschien al voor de derde keer schrijf (ja, ik ben te lui om effectief te tellen), maar een echte meerwaarde vind ik deze boterroom mix niet. Zelf boterroom maken is ook helemaal niet zo moeilijk, als je maar onthoud dat je boter écht helemaal op kamertemperatuur moet zijn en je hem echt heel lang opklopt. Ik zou deze mix dus niet te snel opnieuw kopen. Ik heb zelfs een beetje het gevoel van “zie ik hier nu echt niet iets over het hoofd?”; want ik snap niet waarom anderen deze mix wél zouden kopen.

 

Wat denken jullie: zie ik iets over het hoofd?

0 reacties:

Een reactie posten