/*

30 november 2011

Koekjeshoek in magazinevorm!

page_383348

Ja, Koekjeshoek gaat in een magazinevorm verschijnen! Nee.. je gaat geen Koekjeshoek tijdschrift in de krantenwinkel kunnen kopen en in ben ook niet aangesproken geweest door een uitgever die mijn een voltallige redactie ter beschikking wou stellen, dat was maar een droom.

Hoe het dan wel zit? Wel, ik ga, volledig alleen, eenmalig een uitgave maken van een Koekjeshoek magazine. Lees hieronder verder hoe, wat en waarom.Een tijdje geleden kreeg ik een leuk mailtje in mijn inbox waarin me een leuk concept en een leuke website aangeraden werd. Op www.jilster.nl kan je namelijk je eigen magazine ontwerpen, samenstellen en bestellen in afgeprinte versie.


Jilster is eigenlijk speciaal ontworpen zodat je met meerderen aan één tijdschrift kan werken. Een eindredacteur coördineert alles, maar kan bepaalde pagina’s aan anderen uitbesteden. Iedereen kan inloggen op de website waar je aan het tijdschrift kan werken, maar je kan dan enkel je eigen pagina’s bewerken. Op de website kan je voorbeeldjes zijn van magazines die anderen al gemaakt hebben. Er zitten tijdschriften bij ter gelegenheid van een verjaardag, jubileum of om een pensioen of huwelijk te vieren. Al de covers zien er super professioneel en leuk uit!


Ik besloot dat ik dit ook wel eens wou proberen en wel om eens een uitgave van Koekjeshoek te maken. Ik bedacht voor mezelf dat het wel leuk zou zijn om de recepten die ik zelf het vaakst gebruik te bundelen in een boekje. Op de achterkant zal ik ook herwerkte versie van mijn artikeltje “Hoeveel gram zit er in een cup?” te zetten, want dat gebruik ik ook heel regelmatig.


page_383351Ik ben stilletjes aan al begonnen om mijn magazine te maken. Het werken in de “redactieruimte” gaat echt heel goed.  Je krijgt een duidelijk overzicht van alle pagina’s in hun volgorde, kan die pagina’s makkelijk verplaatsen naar een andere plek en pagina per pagina kan je je tijdschrift vormgeven. Je kan kiezen uit sjabloons die al klaar staan, of helemaal je eigen slag slaan. Foto’s kan je snel inladen en tekst kan je alle kleuren, groottes en toch een 18-tal verschillende lettertypes geven. Wat ik wel moeilijk vind, is om het magazine er nu echt mooi uit te laten zien. Er zijn heel veel mogelijkheden en ik vind het moeilijk om te kiezen. Ook vind ik het moeilijk om in te schatten hoe groot een foto of tekst nu in het echt zal zijn. Maar al doende leer je, toch?  De pagina’s die ik bij dit artikel gezet heb, zijn ook nog niet helemaal zoals ik wil. Voor de cover ik heb nog geen goede foto gevonden die de Koekjeshoek nu helemaal typeert, en gebruikte dus voorlopig deze. Ik probeer af en toe een avond vrij te maken om aan mijn tijdschrift te werken en hopelijk duurt het niet meer te lang. Ik laat hem zeker zien als hij helemaal af is.


Heb je zelf ook zin om zo een tijdschrift te maken? Een online versie van je tijdschrift maken is volledig gratis. Je hoeft je gewoon te registreren op de website en kan beginnen. Die online versie kan je dan delen met wie je maar wil. Wil je graag een tijdschrift laten drukken, dan moet je natuurlijk betalen. De prijzen per tijdschrift zijn sterk afhankelijk van het aantal pagina’s dat je wilt en van het aantal exemplaren. Voor 10 tijdschriften van 20 pagina’s betaal je bijvoorbeeld 11€ per tijdschrift. En de tijdschriften worden snel geleverd. Bestel je vóór zondagnacht 12u, dan krijg je het zeker die week nog. Misschien wel leuk als cadeautje met Kerstmis? Ik heb dat alvast als deadline opgesteld, als ik het haal tenminste.

0 reacties:

Een reactie posten