/*

21 november 2011

Cake pops met gekleurde witte chocolade


Vorige week heb ik de cake pops laten zien die ik voor een babbyborrel maakte. Omdat het een jongetje was, wou ik graag met de kleuren blauw en wit werken. Eén manier om gekleurde cake pops te maken, is door candy melts te gebruiken. Candy melts zijn chips (nee, niet de zoute, maar zoals chocolat chips) die in verschillende kleurtjes en smaaktjes verkocht worden (in de meer gespecialiseerde bakwinkels) en die gemakkelijk smelten en terug stollen rond je cake pops. Ik had jammergenoeg geen candy melts in huis en probeerde dus maar de tweede manier om gekleurde cake pops te maken: zelf witte chocolade kleuren. Hieronder geef ik je een idee over hoe ik te werk ging en tips voor als je het zelf ook eens wilt proberen.

Eerst maakte ik de cake pop balletjes, heb ze in de koelkast laten harden en van een stokje voorzien (klik hier voor een uitgebreidere tutorial).  

Smelten
De eerste stap van het proces is de de witte chocolade laten smelten. Ik gebruikte repen witte chocolade van Côte d'Or. Ik zou je aanraden om een gekend merk boven een huismerk te kiezen als je chocolade wilt laten smelten en terug laten harden, zodat je zeker goede kwaliteit hebt, maar je bent natuurlijk vrij.
Heel belangrijk is dat je witte chocolade áltijd au bain marie smelt. Witte chocolades branden véél sneller aan dan bruine en zwarte chocolade en is dan echt niet meer te redden. Je zal bruine stukjes met een uitgesproken gekarameliseerde smaak door heel je mengsel krijgen. Ik smelt zelf mijn pure chocolade vaak bijna nooit au bain marie, maar bij witte is het echt een must. 
De witte chocolade heeft ook een hele andere structuur dan pure chocolade, hij is veel plakkeriger en dikker. Daarom voegde ik tijdens het smelten wat kokosolie (zonder smaak en geur) toe, dan wordt hij wat lopender. Je kan ook Crisco (veel gebruikt bij het verwerken van rolfondant) gebruiken, maar bij boter denk ik dat je dat gaat proeven, hoewel ik het nog nooit echt geprobeerd heb. Te veel olie kan opzich niet veel kwaad, als je de chocolade maar lang genoeg laat uitharden, maar kan wel zorgen voor verkleuring van je gekleurde chocolade tijdens dat uitharden, dus voeg niet té veel toe. Ik denk dat ik per 200 gram chocolade die ik smolt ongeveer 2 theelepels kokosolie toevoegde.
cakepops sepp2
Kleuren
Als je witte chocolade gesmolten is en de juiste textuur heeft (geen klonters en gemakkelijk roerbaar), kan je hem gaan kleuren. Dit kleuren deed ik met een gel paste (van Wilton), maar ook met vloeibare kleurstof moet dit lukken. Als je wilt dat al je cake pops exact dezelfde kleur hebben, moet je direct véél chocolade smelten en in één keer kleuren, want het is moeilijk om achteraf dezelfde kleur na te maken. Voeg gewoon beetje bij beetje wat kleurstof toe tot je de kleur hebt die je voor ogen had.

Tip
Ik werk graag met een klein chocoladefondue stel om mijn cake pops in te dippen. Als de chocolade te snel afkoelt en begint te stollen, kan je dan het kaarsje in je minifondue aansteken en de chocolade terug opwarmen. Bij witte chocolade moet je opnieuw wel erg opletten dat je de chocolade op deze manier niet verbrandt! Is je chocolade aan het op geraken en wil je niet naar je bain marie om nieuwe te smelten? Dan kan je ook een nieuw stukje witte chocolade in de nog warme chocolade leggen en roeren tot deze is gesmolten. Ik deed dit heel veel omdat ik vond dat ik zo een vloeibare witte chocolade die heel fijn was om mee te werken.

Dippen
Nu is het dus tijd voor een cruciale stap in het proces: de cake pops dippen in de gesmolten chocolade. Bij de cake pops die ik deze keer maakte, ging het wat vaker mis dan de vorige keer. Maar probeer kalm te blijven, vis de bolletjes uit je chocolade en probeer gewoon opnieuw met een volgende cake pop. Bij pure chocolade kan je een beetje met het stokje schudden om het teveel aan chocolade er van te krijgen. Bij witte chocolade lukte dit mij helemaal niet zo goed, ik heb dus maar niet geschud, maar gewoon gedipt en dan wat er spontaan van af gleed er van af laten glijden terwijl ik de cake pop op zijn kop hield. Ik had schrik dat er zo toch nog wat te veel chocolade aan zou zitten, maar dat was niet het geval. 


Ik vind deze eerste poging voor gekleurde cake pops in ieder geval gelukt. Ik vind het ook helemaal niet erg dat ze niet allemaal exact dezelfde kleur blauw waren, ik vond de schakering er in wel leuk. Wat denken jullie ervan?

0 reacties:

Een reactie posten