/*

14 oktober 2011

Recept: Dulche de leche - walnoot repen

Walnoten - Dulce de leche bars
Dit recept heb ik eigen gisteren maar voor de eerste keer gemaakt, maar ik ben er nu al verzot op. Ik vind het moeilijk om er een pakkende naam voor te verzinnen, maar het is eigenlijk een plaatgebak waaruit je koekjes moet snijden die bestaan uit drie lagen: een koekjesdeeg vanonder, wat dulce de leche erboven en een walnotencrumble erbovenop. Het recept vond ik oorspronkelijk hier, maar ik vond dit wel nogal onduidelijk. Ik probeer het hier wat duidelijker te doen, maar het blijft een lang recept, neem je tijd er dus voor. Ik moet jullie wel waarschuwen: deze koekjes zijn niet moeilijk om van af te blijven, ze kunnen ook héél erg kruimelen!

1. Dulce de leche mengsel
Ingrediënten
65 gram boter
1 blik zoete gecondenseerde melk (397 gram)
1 eetlepel honing
45 gram bruine suiker


Zo ga je te werk:
Normaalgezien moet je dit klaar maken in een bain marie (een keteltje boven een ketel heet water), maar dit duurde bij mij héél lang. Ik zou dus aanraden om dit in een keteltje rechtstreeks op het vuur te doen, zoals hieronder beschreven, maar pas op: dit kan heel snel aanbranden! Blijf er altijd bij en roer veel!!
1. Doe alle ingrediënten in een keteltje en zet op een zacht vuurtje. Hou in de gaten tot alle boter is gesmolten en vermeng met een houten lepel of een garde.
2. Als alles vermengd is, wacht dan tot het mengsel begint te koken. Roer regelmatig, zodat het mengsel niet klontert op de bodem van het keteltje.
3. Als het mengsel kookt, blijf dan roeren. Zet het vuur lager als het te hard kookt, het hoeft in principe maar zachtjes te sudderen. Na ongeveer 10 minuten moet de kleur van het mengsel donkerder worden en de structuur echt dik en plakkerig.
4. Als het mengsel klaar is, zet het dan van het vuur en laat even afkoelen. Maak ondertussen het koekjesdeeg en verwarm de oven voor op 175°C.
Walnoten_bars
2. Het koekjesdeeg
Ingrediënten
225 gram boter (op kamertemperatuur)
90 gram bruine suiker
1 eetlepel melk
350 gram bloem
1 theelepel zout
1 theelepel kaneel


Zo ga je te werk:
1. Doe de boter met de bruine suiker en melk in een mengkom en mix totdat het mengsel licht en luchtig is.
2. Meng de bloem met het zout en het kaneel. Voeg het mengsel daarna in drie delen aan het deeg toe en meng tussendoor. Het deeg wordt op het einde heel zwaar, dus het kan dat je keukenmachine het niet meer zo goed aankan. Dan kan je het ook met de hand zelf verder kneden.
3. Neem een lage bakvorm of bakplaat, vet deze in en bedek met een laag bakpapier. De boter zorgt dat het bakpapier beter blijft zitten. Het bakpapier moet een beetje uitsteken langs de rand, zodat je het er later uit kan heffen. Een bakvorm van ongeveer anderhalve A4 grootte is ideaal.
4. Verdeel 3/4 van het deeg over de bakvorm en duw plat. Giet het dulce de leche mengsel erover uit en strijk glad met een mes.
Walnoten_bars1-1
3. Walnotencrumble
Ingrediënten
1/4e van het koekjesdeeg dan je over hebt uit stap 2
1 klein kopje fijngehakte walnoten
70 gram bloem
20 gram boter


Zo ga je te werk:
1. Doe de walnoten, bloem en boter bij het restje koekjesdeeg uit stap 2. Kneed met je vingers alles bij elkaar tot een mengsel totdat alles een beetje is opgenomen.
2. Als alles een beetje vermengd is, maak dan zo klein mogelijke kruimels. Hoe kleiner de kruimels, hoe beter deze op de dulce de leche zullen blijven plakken.
3. Verdeel de kruimels over de dulce de leche en steek alles in de voorverwarmde oven (175°C), voor 35min.
Walnoten_bars2
Laat de koek nog 15 minuten in de vorm afkoelen en verplaats daarna naar een afkoelrooster door het bakpapier met de koek erop van de bakvorm af te heffen.
Smakelijk!
P1090587

0 reacties:

Een reactie posten