/*

07 oktober 2011

Recept: Amandelmeringue of dacquoise

Ik weet eigenlijk niet of dit "officieel" nog een meringue is, maar ik noem hem zo. Het wordt ook een dacquoise genoemd, maar daar had ik eigenlijk nog nooit van gehoord. In de bruidstaart van vorige week werden deze eiwitschijven gebruikt als tussenlaag in plaats van cake. In mijn "Bakken" kookboek zag ik dit staan bij een taartrecept en ik vond het meteen een super idee. Het heeft je taart niet alleen een laagje met een andere, meer knapperige, structuur, het smaakt ook nog eens super lekker!

Het recept komt vanzelfsprekend uit hetzelfde "Bakken" kookboek van James Peterson

Ingrediënten (voor 3 ronde schijven van ongeveer 21cm doorsnede)
8 eiwitten (als je een gevulde taart maakt kan je je 8 eierdooiers gebruiken voor dit boterroom recept)
225 gram amandelpoeder of geblancheerde amandelen
3 eetlepels of 35 gram bloem
100 gram + 150 gram suiker

Zo ga je te werk:
1. Meng de bloem, 100 gram suiker en het amandelpoeder of de geblancheerde amandelen. Als je het poeder gebruikt, is mengen met een lepel voldoende. Bij de geblancheerde amandelen, moet je deze vermalen tesamen met de bloem en suiker.
2. Scheid de eiwitten en klop ze met een electrische (staande) mixer op hoogste stand tot stijve pieken. Voeg dan de rest van de suiker toe en klop nog een minuutje, tot het eiwit mooi glanst.
3. Schep het amandel-bloem mengsel voorzichtig onder het eiwit. Het is normaal dat het volume eiwit erg afneemt, maar probeer het toch een beetje luchtig te houden.
4. Verdeel het eiwitmengsel op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Als je ronde schijven wil ter grootte van je cake, teken dan de omtrek op je bakpapier, die je dan opvult. Hou er rekening mee dat je cake altijd een beetje kleiner is dan de vorm waarin je hem bakte. Je kan het eiwit spuiten met een spuitzak of er gewoon op scheppen. Maak de schijf ongeveer 7 mm hoog en strijk hem glad met een spatel.
5. Bak de meringue voor ongeveer 1u30 in een voorverwarmde oven aan 135 graden. De bovenkant moet hard en knapperig zijn. Hij mag een beetje barsten als je er op duwt. Hoe kleiner en dunner je schijven, hoe veel sneller je meringue klaar zal zijn.
6. Laat 5 min afkoelen op de bakplaat, snijd daarna de meringue van het bakpapier los en laat verder afkoelen op een taartrooster.
Smakelijk!

P.S.: Je kan met ditzelfde recept een hazelnotendacquoise maken, gebruik dan 225 gram gemalen hazelnoten

0 reacties:

Een reactie posten