/*

10 oktober 2011

Mix of nix? Cookiedeeg van Herta

Bij de vorige "mix of nix?", ongeveer een maand geleden, testte ik voor het eerst niet een echte dessertmix, maar een kant en klaar deeg. De chocolade fondant cake (eigenlijk moelleux) die ik toen maakte, kwam heel goed uit de test naar voren en ook bij de commentaren op het artikel waren er veel positieve reacties te horen. Ik werd benieuwd naar meer van die kant-en-klaar degen. Was deze eerste test een toevalstreffer of maakt Herta wel meer van deze goede dingen? En dus haalde ik een kant-en-klaar Cookie Deeg van Herta uit de supermarkt.Wat staat er op de verpakking?
Er staan weinig beloftes op de verpakking. Er staat gewoon op dat het deeg je 15 chocolat chip cookies bezorgd en dat deze "Warm nog lekkerder!" zijn. Het ligt een beetje in de lijn met de verpakking van de andere kant-en-klaar degen van Herta: weinig grote beloftes, maar wel een grote foto die aanspreekt.


Wat zit er in?
Als je de verpakking opentrekt, krijg je een kartonnetje op te zien, waarop één blok kant-en-klaar koekjesdeeg ligt. Je hoeft zelf niets meer te doen aan de koekjes. Maar als je benieuwd bent naar wat er in het deeg zit, dan citeer ik hier even: "Stukjes chocolade 23%, Tarwemeel, Margarine, Suiker, Bruine suiker, Tarwezetmeel, Heel ei in poedervorm, Glucosestrooppoeder, Rijsmiddelen, Zout, Vanillearoma. Op zich ziet dat er niet slecht uit, ze lijken op dezelfde ingrediënten als ik zelf zou gebruiken voor chocolat chip cookies, met uitzondering van het tarwezetmeel en glucosestrooppoeder wel. 


Dit moet je zelf toevoegen:
Zoals gebruikelijk bij een kant-en-klaar deeg: helemaal niks! Handig.


Hoe maak je het klaar?
Het klaarmaken van deze koekjes is kinderspel: je trekt de grote blok deeg in 15 aparte koekjes, je moet gewoon de lijntjes volgen. Je legt dat op een bakplaat en stopt het in een voorverwarmde oven en na 10 à 12 minuten zijn je koekjes klaar.


Van welke ingrediënten en welk werk bespaar je jezelf?
Voor chocolat chip cookies heb je normaal gewoon bloem, suiker, bruine suiker, chocoladedruppels, zout, een ei, bakpoeder en vanille-extract nodig. Niet direct heel weinig ingrediënten, maar op zich is het maken van deze cookies niet zo moeilijk. Je klopt de boter met de suiker licht en fluffig, dan voeg je de eieren en vanille-extract toe en dan beetje voor beetje de bloem met bakpoeder. En tot slot spatel je er een hoopje chocoladedruppels onder en vorm je koekjes op een bakplaat. Bij al die handelingen kan er weinig misgaan, chocolat chip cookies zijn vrij beginners-proof. Maar zo een kant-en-klaar pak is natuurlijk véél sneller.. en maakt wel een pak minder afwas ook ;-).


Hoe is het eindresultaat?
En nu opnieuw de belangrijkste vraag bij de mix-of-nix categorie: was het lekker? Hoewel ik de vorige keer helemaal overtuigd werd door de smaak, was ik deze keer teleurgesteld. Ik hou van chocolat chip cookies die een beetje krokant zijn aan de buitenkant en dan wat zacht vanbinnen. En hoewel dat bij de beschrijving van de werkwijze staat dat de koekjes knapperig worden bij het afkoelen, waren de koekjes die ik at volledig zacht en "chewy". Ook de smaak was een beetje.. vreemd. Hij was niet slecht, maar wel anders dan ik verwacht had. Bij het eten van deze koekjes moest ik direct denken aan de zachte chocolat chip cookies die ik in Amerika in de supermarkt kocht. Ook daar vond ik deze niet zo lekker en kocht ik ze dus niet meer opnieuw. 
Om een beetje te kunnen vergelijken: kennen jullie de "New Yorker" Chocolat Chip Cookies uit de Aldi? Die vind ik dus héél lekker! Deze koekjes krijg je niet met dit deeg, je krijgt een zacht koekje met precies heel veel vanillesmaak. Ook mijn vriend was niet helemaal te vinden voor deze koekjes, jammer.


Zou ik deze mix aanraden of opnieuw gebruiken?
Voor mijzelf is dit direct duidelijk: ik zal deze mix niet opnieuw kopen. Hij is op zich wel handig, maar smaak is toch wel heel belangrijk voor mij. Ik zie ook niet direct veel voordelen van het zelf maken van deze koekjes ten opzichte van een pakje koekjes uit de winkel kopen. Je moet niks doen behalve in de oven, kan helemaal niet je eigen inbreng doen qua smaak of zelfs vorm en dit heb ik toch wel af en toe nodig.
Aan een ander, zou ik dit deeg wel aanraden als je graag de typisch chewy chocolat chip cookie eet. Hou je zoals mij van een beetje een krokante bijt, dan hoef je dit niet te proberen, want dan ga je teleurgesteld worden. 


En dan tot slot: het financiële plaatje
Ditskeer ga ik eens niet vergelijken met de samengetelde basisingrediënten van het koekje, maar met de prijs van een pak chocolat chip cookies uit de winkel. Wel, het kant-en-klaar deeg van Herta kocht ik in de Carrefour voor zo een 2,75€. Je krijgt hiervoor 300 gram of 15 cookies.
In dezelfde winkel kan je voor maar liefst 89 eurocent 220 gram "American Cookies" kopen. Besparen door zelf te bakken doe je dus allesbehalve :-)
Maar goed, die American Cookies zijn weer de krokante variant. Ben je iemand die geld wilt geven voor de echte zachte, vanille cookies, dan is dit deeg misschien wel iets voor jou, want ik weet dat deze zachte cookies hier moeilijk in de winkels te vinden zijn.


Hoe hebben jullie graag je chocolat chip cookie? Chewy of crispy?

0 reacties:

Een reactie posten