/*

12 oktober 2011

3 tips voor taartdecoratie (how to - roze bollen taart)

Elke keer dat ik wat bijleer, heb ik zin om het met jullie te delen. Want wie weet hebben jullie er ook wat aan. Ditskeer wil ik jullie wat tips geven voor als jullie ook een roze bollen taart zouden willen maken. Het zijn geen grote ontdekkingen, maar kleine trucjes of weetjes. Ik spreek hier trouwens altijd over suikerfondant, maar hetzelfde geld ook voor marsepein of een mengeling van de twee, marsefond.


1. De perfecte kleuren
Marsepein en rolfondant kan je in veel verschillende kleurtjes kopen, maar er zit toch ook wel een limiet aan die kleuren. In veel winkels of webshops blijven de kleuren toch beperkt tot de felle basiskleuren zoals geel, groen, oranje, roos, rood, ... Maar bij deze taart had ik wat zachtere kleuren nodig en wat minder kleurverschil dan de standaard roze en rode kleur van rolfondant.
Nu heb ik wel wat ervaring op het vlak van kleuren van rolfondant, maar dé perfecte kleuren krijgen was toch nog wel een beetje een uitdaging: met een extreem klein druppeltje is het moeilijk om je kleur goed te verdelen over de suikerfondant terwijl je kneed en dan net ietsje meer toevoegen kan voor een véél te sterk effect zorgen.
Mijn oplossing hierbij? Probeer de perfecte kleur niet te krijgen door druppeltje per druppeltje kleurstof toe te voegen, maar maak twee basiskleuren in je rolfondant en meng je rolfondant met elkaar. Zo heb je veel meer controle over hoeveel je toevoegt. Probeer het maar eens!
2. Hard of zacht?
Als je decoratie maakt uit suikerfondant voor op je taart, moet je er altijd eventjes bij nadenken of deze hard moet zijn of net zacht. Bij de bollentaart moeten vooral de grote bollen goed kunnen aansluiten op de taart en daarvoor moesten ze zacht zijn zodat ik ze wat bij kon vormen bij het aanbrengen. Zachte decoratie mag je niet lang op voorhand maken, of ze worden hard vóór je tijd hebt gehad om ze op je taart te leggen. Kleinere decoratie zoals de bloemetjes van de vorige bruidstaart moeten daarentegen hard zijn, zodat je ze niet vervormd bij het aanbrengen. In dat geval moet je je decoratie al een aantal dagen/weken/maanden op voorhand maken en laten uitharden aan de lucht. Als je grote figuren wilt maken of je decoratie recht wilt zetten op je taart, voeg je best een klein tylose toe om te zorgen dat je figuren echt hard worden. 1 theelepel is al genoeg om 250 gram rolfondant om te toveren in zogenaamde "modeling paste". Marsepein zal van nature niet zo hard worden als rolfondant, zelfs met tylose wordt het niet zo hard als fondant met tylose, maar het helpt vaak wel. Wees niet bang om meer tylose toe te voegen als bij rolfondant.
3. Het perfecte ritme
Als je veel decoratiestukjes op je cake aan moet brengen is het altijd even zoeken naar het juiste ritme. En nee, hiermee bedoel ik niet de snelheid van aanbrengen, maar wel de opeenvolging van verschillende kleuren en grootte van je decoratie. Bij deze bollentaart was dat dus de afwisseling tussen de verschillende maten van bollen en ook de verschillende kleuren roze, paars en rood. Bij de vorige bruidstaart was het verschil tussen grote en kleine bloemetjes en de kleurtjes van de kleine, gekleurde bloemetjes. 
Ik probeer altijd een soort van "regeltje" te ontwikkelen. Bij de bloemetjestaart was dat "groot wit bloemetje, klein wit bloemetje, groot, klein, klein, groot" en afwisselend hoog en laag. Op het eerste zicht lijkt zo een regeltje alsof je te veel structuur krijgt in een verdeling die meer "op het gevoel" moet lijken, maar je kan genoeg variëren. Helemaal zonder structuur heb ik het gevoel dat de decoratie snel uit evenwicht geraakt en dus ook niet mooi is. Na de gestructureerde "regeltje" fase, volgt er ook altijd een versiering die wat meer op het gevoel is, bij de bloementaart was dat die van het aanbrengen van de kleine, gekleurde bloemetjes. Bij de bollentaart was het die van de héél kleine bolletjes

0 reacties:

Een reactie posten