/*

01 augustus 2011

Workshop BBQ met Kurt Dekoninck

Het is misschien niet zo bak -en dessert gerelateerd, maar zoals jullie gisteren al gelezen hebben in mijn 'What did I eat?' verslagje, heb ik dit weekend deelgenomen aan een workshop barbecuën. De workshop was gewonnen door de zus van mijn vriend en zo kon maar liefst 20 vrienden uitnodigen. Bij de workshop won ze ook een superdeluxe barbecue, waarop de hapjes van die middag werden klaargemaakt. 


De workshop werd gegeven door Kurt Dekoninck, wereldkampioen BBQ in het jaar 2010. Zijn kokskostuum en pet stonden vol met wedstrijden waaraan hij had deelgenomen, impressionant! Het concept was als volgt: Kurt toonde ons  hoe je 5 tapashapjes kon voorbereiden en daarna konden we als groep aan de slag. De een voelde zich geroepen om oesters te openen, de andere om gehaktballetjes te rollen. 
De 5 hapjes waren : een gambabrochette met spek, een mini-brochette van varkenshaasje met Toscaanse kruiden, gehaktballetjes met spek en een heerlijke glazuur, oesters met tuinbonen en kippenboutjes "mojito". Alhoewel ik van de laatste twee niet zo een fan was, vond ik vooral de gehaktballetjes en de Toscaanse brochette superlekker. Dat wil ik nog wel eens eten! Nadat we alles voorbereid hadden, maakte onze voormalig wereldkampioen alles klaar op een gewone en een speciale barbecue. 


De "speciale" barbecue is een Oklahoma barbecue waarbij je niet direct, maar indirect barbecuet. Het groot gevaarte bestaat uit drie delen. In het  eerste deel doe je een beetje hout, wat je stookt. In het tweede deel leg je je vlees op een rooster en het derde dient om de rook te laten ontsnappen. Geen houtskool meer nodig dus. Op deze manier kan je de temperatuur vrij goed regelen en heb je zelfs geen kans om je vlees te verbranden, waar bij een barbecue wel eens snel kans op is.
Toen de hapjes gebakken en verorbert waren, kregen we als hoofdgerecht nog een stukje kloostervarken, gebakken aardappeltjes en een salad bar. Het kloostervarken is effectief in een klooster gekweekt en had maar liefst 3 uur op/in de barbecue gelegen! 
Het was een superleuke en lekkere middag, waarop ik superveel geleerd heb over barbecuen. Helaas werd er geen dessert op de barbecue klaargemaakt, maar die dag heb ik ook Kurt zijn kookboek gekocht "BBQ Tapas" waar er wel een paar dessertreceptjes instonden. Hopelijk blijft het nog een paar dagen barbecue-weer, dan ga ik ze snel eens proberen!
Ben je zelf ook geïnteresseerd in een bbq workshop met Kurt Dekonick, dat kan vanaf 12 personen. Meer info en contactgegevens vindt je op www.traiteurmatthias.be

0 reacties:

Een reactie posten