/*

24 augustus 2011

Mix of nix? Herta cakedeeg fondant chocolade

Deze keer doen we eens iets speciaal in de "mix of nix?" rubriek. Ik heb namelijk geen mix gebruikt! Nee, ik gebruikte een kant-en-klaar deeg van Herta. Ik gebruik wel vaak kant-en-klaar kruimeldeeg of bladerdeeg, maar dit was de eerste keer dat ik een kant-en-klaar cakedeeg gebruikte. Ik koos voor het Herta cakedeeg "fondant", dat ik vanaf nu een moelleux zal noemen, omdat het dat is. Ik had op voorhand een vermoeden dat dit deeg niet zo goed zou smaken als een vers deeg, maar je weet nooit zeker tot je iets probeert è? Benieuwd of mijn vermoeden werkelijkheid werd?Wat staat er op de verpakking?
"Zonder bewaarmiddelen, "70% cacao" en "6/8 porties" zijn zowat de voornaamste vermeldingen op de voorkant van de verpakking. Geen grote beloftes dus zoals op andere mixen, weinig omschrijving. Maar de foto spreekt wel aan natuurlijk.


Wat zit er in?
In de verpakking zit dus een kant-en-klaar vloeibaar deeg waar je niets meer aan hoeft toe te voegen. De ingrediënten bestaan uit suiker, eieren, water, meel, plantaardige vetten, chocolade, cacaopoeder, glycerol, aardappelzetmeel, gistextract, en zout. De eerste 7 ingrediënten lijken nog op de ingrediënten die je ook zou gebruiken voor een volledig zelfgemaakte moelleux (alhoewel: water?!), maar de volgende herken ik helemaal niet als standaard moelleux ingrediënten. Maar het blijven wel ingrediënten die je in veel keukenkasten zal terugvinden, behalve glycerol dan.
Alhoewel dat op de verpakking staat dat je er 6 tot 8 porties uit kan halen, kreeg ik er toch maar net 6 kleine porties uit. Toch wel wat minder dan verwacht dus.
Dit moet je zelf nog toevoegen:
Helemaal niks! Dit is wat deze "mix" zo superhandig maakt! je doet het pak open, je giet het deeg in een paar kommetjes en het is klaar om de oven in te gaan!


Hoe maak je het klaar?
Je verwarmd de oven voor, je doet het pak open, je giet het deeg in een paar kommetjes en het is klaar om de oven in te gaan!

Van welke ingrediënten en welk werk bespaar je jezelf?
De ingrediënten die je normaal nodig hebt zijn chocolade, eieren, boter, suiker en bloem. Geen uitzonderlijke ingrediënten in mijn ogen, er komt zelfs geen bakpoeder of vanillesuiker aan te pas. Zelfs voor personen die van plan zijn om pas maanden later pas opnieuw eens te bakken zal het toch wel geen probleem zijn om een pak suiker en bloem over te houden in huis na het maken van dit moelleux recept?

Het werk voor het maken van het deeg valt op zich nog wel mee, maar je moet het wel doen natuurlijk. En je moet het deeg best ook nog eens een uur in de koelkast zetten. Dus je moet een beetje geduld hebben. Voor het cakedeeg van Herta daarentegen heb je helemaal geen geduld nodig.


Hoe is het eindresultaat?
Ja, het eindresultaat. Dat is iets wat ik vanaf het begin niet vertrouwde. Zo een cakedeeg uit een pak, daar moest toch iéts mis mee zijn. Maar het deeg ging de oven in, rees goed en deed exact wat ik verwachtte. En toen kwam het uit de oven en op mijn bord en het midden van de moelleux bleek inderdaad nog lopend te zijn, zoals het moet! 
Maar dan, de smaak. Hoe smaakte het. En hou je klaar, hier komt het.. het was super..lekker! Ik had het nooit verwacht dat ik dit zou moeten toegeven, maar deeg uit een pak kan tot een superresultaat leiden! Ik vond de moelleux bijna even lekker als de zelfgemaakte, hoeveel pijn het ook doet om dat toe te geven.. het is gewoon de waarheid.

Zou ik de mix aanraden of opnieuw gebruiken?
Ik zou niet enkel de mix aanraden, ik héb het al gedaan. Ik vond het zo super, dat ik het gewoon al aan enkele mensen verteld heb. Het is een ideaal dessert voor mensen die eigenlijk het dessert liever eten dan het klaar te maken. Bovendien kan je doen alsof het zelfgemaakt is, of die schijn zo lang mogelijk proberen hoog te houden. Maar je serveert het in je eigen potjes, het is nog lekker warm en het komt uit je eigen oven. Wie zou ooit vragen of je het wel zelfgemaakt hebt?
En dus, misschien maak ik het ook nog wel eens opnieuw, als ik eens totaal geen tijd of zin heb. En als ze dan het recept vragen, geef ik dat van Jeroen Meus ;-)


En dan tot slot nog: het financiële plaatje
Wat mag dat kosten, zo iemand die in jouw plaats het moelleuxdeeg maakt? Wel, blijkbaar zo een 4,15€. Het dubbel van de 2,08€ die je zou uitgeven aan ingrediënten voor 6 moelleux gemaakt volgens dit recept van Jeroen Meus. Het is natuurlijk aan jullie om te beslissen of het werk dat in het maken van het deeg kruipt, dat 2,07€ waard is. Ik vind het zelf maken van deeg gewoon heel fijn, dus voor mij hoeft het niet zo persé, tenzij ik het héél erg druk zou hebben.


Heb jij wel eens een kant-en-klaar mix gebruikt? Wat was jouw ervaring?

0 reacties:

Een reactie posten