/*

13 juli 2011

Mix of nix? Drie crème brûlée mixen vergeleken


Ditskeer doen we "mix of nix?" iets anders. In plaats van één mix te testen en te bespreken, heb ik de voorbije weken verschillende crème brûlée mixen gekocht, gemaakt en geproefd. Als eerste kocht en probeerde ik de crème brûlée mix van de welbekende Dr. Oetker, waarvan de verpakking in mijn ogen er heel aanlokkelijk uitzag. Als tweede kocht ik een mix van het mij onbekende merk Alsa. Op de verpakking staat alles in het Frans, behalve dan de witte sticker aan de zijkant van de doos waar zo veel mogelijk in't Nederlands vermeld staat. Ik dacht "zo een Franse mix in de supermarkt verkopen, dat zal waarschijnlijk zijn omdat hij extreem goed is". En als laatste kocht ik eigenlijk niet de Imperial puddingmix, nee, ik had hem gewoon nog in mijn kast staan. En op een dag viel mijn oog op een variatiesuggestie op de zijkant van de doos met de titel "crème brûlée". En aangezien crème brûlée een beetje zoals pudding is dacht ik "Dat lijkt interessant! Zou dit hetzelfde zijn?" Tijd om alles uit te testen dus (nee, niet op één avond, zotties). Hier gaan we..


Wat staat er op de verpakking?
Dr. Oetker: "Bereiding voor Crème Brûlée met eieren", "enkel melk en room toevoegen" en "klaar in 6 minuten!" trekken de meeste aandacht op de voorkant van de doos.  Crème brûlée maak je normaal wel van eieren, de eierdooiers om precies te zijn, dus dat het hier op de doos vermeld wordt wilt dus zeggen dat er waarschijnlijk ook mixen in de omloop zijn zónder eieren. Van deze mét eieren verwacht ik dan toch wel dat hij beter is.
Alsa: "Crème Brûlée met krokante caramel" (maar dan in het Frans). "Bereiding in 5 minuten + 1u30 voor je het kan eten". Deze Alsa doos ik qua bereidingstijd vermeld op de doos wel wat eerlijker dan Dr. Oetker, want toen ik daar las dat hij in 6 minuten klaar zou zijn, riep ik al vanuit de keuken "over 6minuten crème brulée!". Mijn vriend keek een beetje sipper toen ik even later vervolgde "oh nee, het moet nog 45min in de koelkast"..
Imperial: eigenlijk is deze mix oorspronkelijk voor het maken van pudding, dus er staat op de voorkant niets over Crème brûlée en eigenlijk ook niet veel over pudding. Enkel "Klaar in 8 minuten".
Wat zit er in?
In de mixen van Dr. Oetker en Alsa zitten 4 pakjes crème brûlée mix en 4 pakjes suiker voor over de custard te doen en het krokant laagje te maken. Bij Imperial vind je geen suiker in de verpakking, wat vrij logisch is, aangezien het maken van crème brûlée meer een variatie is op het gebruikelijke thema.
Wat opvallend is dat ondanks dat alle mixen per zakje voor 4 crème brûlée's zorgen, hun gewicht niet hetzelfde is. Bij Dr. Oetker is een zakje 85 gram, bij Alsa maar 58gram en bij Imperial moet je maar 20 gram puddingpoeder gebruiken (maar voeg je zelf wel meer dan 50 gram suiker toe). Ook bij de zakjes suiker om de crème brûlée mee te bestrooien krijg je verschillende gewichten: 15 gram bij Dr. Oetker en 40 gram bij Alsa. De ingrediënten zijn bij Dr. Oetker en Alsa ongeveer hetzelfde alleen heeft Dr. Oetker ook roompoeder, glucosestroop, vanille aroma en gemalen geëxtraheerde vanillestokjes in de ingrediëntenlijst staan. Het is ook nog opvallend dat de Imperial mix géén eieren bevat, wat dus het onderscheid maakt tussen crème brûlée met eieren en die zonder. Alle mixen bevatten trouwens kleurstoffen om de pudding geel te doen lijken, wat mij overbodig lijkt, de natuurlijke kleur zou moeten volstaan.


Dit moet je nog zelf toevoegen:
Bij Dr. Oetker en Alsa hoef je enkel melk en room toe te voegen. Bij de Imperial puddingmix moet je ook nog vanillesuiker, kandijsuiker en gewone suiker in huis hebben.


Hoe maak je het klaar?
Dr. Oetker: Melk en room in een kookpot aan de kook brengen. Kookpot van 't vuur nemen en het mengsel in potjes doen. 45 minuten in de koelkast. Onder de grill
Alsa: Room, melk en mix in een koookpot doen en aan de kook brengen. Als het kookt, 2 minuten roeren terwijl het zachtjes kookt. In schoteltjes gieten en 1u30 in de koelkast. Dan karameliseren onder de grill.
Imperial: Puddingpoeder oplossen in koude melk. Melk, room, suiker aan de kook brengen, puddingpoeder er onder, 1 minuut laten koken. In de koelkast (staat niet bij voor hoe lang), suiker er over en laten karameliseren onder grill of met handgasbrander.
Ookal staat er bij Dr. Oetker en Alsa "karameliseren onder de grill", met de handgasbrander mag volgens mij ook, ik vind dat trouwens zelf veel gemakkelijker.
Hoe is de omschrijving van de werkwijze?
Bij alle drie de merken is de omschrijving van de werkwijze zeer gelijkaardig. Bij Dr. Oetker staan er nog wat tekeningetjes bij, bij Imperial vergeten ze te zeggen hoe lang het in de koelkast moet afkoelen, maar dat zijn eigenlijk maar details.
Hoe is het eindresultaat?
Nu komt eindelijk de echt interessante vraag! Qua ingrediënten, bereiding en omschrijving waren Dr. Oetker en Alsa zéér gelijkaardig. Dus ik zal de spanning hoog houden en beginnen met de Imperial mix! De Imperial crème brûlée.. was een beetje een flop. Ik zou wat ik maakte helemaal geen crème brûlée noemen, maar eerder een.. pudding met een laagje suiker op! De pudding was bovendien heel erg slap en mijn poging om de kandijsuiker te verbranden was trouwens slecht afgelopen. Maar zoals je op foto 3 kan zijn, echt mijn best gedaan had ik nu ook weer niet.. Maar het maakte niet veel uit, deze crème brûlée smaakte naar slappe pudding, niet naar de eirijke (jaja!) crème brûlée die je zou verwachten. 
Dan de Alsa mix, deze zag er erg veelbelovend uit met een superhard en mooi gelukt gekarameliseerd laagje suiker. Ook de crème zelf was erg stevig en zag er mooi uit. Maar, bij het proeven viel meteen op dat deze mix wat aan smaak mist. Hij smaakt gewoon naar room, je proeft helemaal geen vanille. Ook het krokante laagje viel wat tegen. Niet op vlak van smaak, maar omdat hij ontzettend aan je tanden blijft plakken!
Maar nu de absolute winnaar: Dr. Oetker! Deze mix bevat echte gemalen vanillestokjes en dat proef je! Hij heeft ook de mooiste kleur in mijn ogen en de zwarte puntjes doen mij watertanden. Ook de structuur en het suikerlaagje zijn mooi gelukt.


En hoeveel mag dat kosten?
Dr. Oetker : 2,13€ voor 2x 4 crème brûlée porties (o.a. verkrijgbaar in Delhaize)
Alsa: 2,75€ voor 2x 4 crème brûlée porties (o.a. verkrijgbaar in Colruyt)
Imperial: 1,09€ voor 15x 4 crème brûlée porties
Ok, met Imperial kan je extreem veel meer porties maken voor hetzelfde geld, maar je moet hier wel zelf meer ingrediënten bij toe.

Welke mix is de beste?
Als het nog niet duidelijk mocht zijn uit de smaaktest: voor mij heeft Dr. Oetker de lekkerste en dus beste crème bûlée mix van de drie. De mix van Alsa is nog wel ok, maar de Imperial puddingmix gebruiken om crème brûlée te maken doe ik niet meer, dan liever gewone pudding. Maar de Dr. Oetker mix is een aanrader en koop ik zeker nog eens opnieuw!


Hebben jullie wel eens een van deze of een andere mix gebruikt om crème brûlée te maken? Hoe was het jullie bevallen? Laat het mij weten.

1 reacties:

Uit Paulines keuken zei

Leuk stukje. Ik heb het wel eens zelf gemaakt, erg lekker

Een reactie posten