/*

27 juni 2011

Webtip: Groente- en Fruitkalender Milieucentraal

Eigenlijk wou ik een artikeltje schrijven over seizoensfruit. Wanneer is nu welk fruit in het seizoen? Nu het lekker warm weer is, maak ik graag wat meer fruitige recepten dan zware taarten vol met boter, room en chocolade. Maar ik weet niet altijd welk fruit er nu in het seizoen is. Voor een aantal soorten weet ik het nog wel en je merkt bijvoorbeeld het wel in de winkelrekken als de eerste aardbeien worden aangeboden. Maar hoe lang kan je die nog blijven eten? Moet ik er nu van profiteren of liggen ze er volgende maand ook nog? Of zijn ze dan ingevoerd van een ver land, of serreteelt? Want ik eet natuurlijk wel het liefst lokaal fruit, als het mogelijk is toch. Clueless ben ik dan soms. Zware schande vind ik dat.En dus ging ik een beetje researchen op het internet. Om tot de ontdekking te komen dat sommigen al zulke kalenders hadden opgesteld. Nu dat was niet zo een grote verassing, maar deze was het wel:


Hier vind je niet alleen welke lokaal fruit deze maand in de rekken ligt, maar je leest meteen ook waar je fruit (of groente, want daar werkt het ook voor) vandaan komt. Het is een Nederlandse website, maar ik veronderstel maar dat het voor België ongeveer hetzelfde is toch? Als het fruit dat ze daar kweken zullen ze ook wel hier kweken. En de invoer van fruit zal ook niet zo verschillen.


Bovenop de informatie of en waar het fruit en groente die maand vandaan komt krijg je ook nog meteen een klimaatbelastingslabel voorgeschoteld. Wat ik enorm handig vind! Als je milieuvriendelijk wilt consumeren hoor je altijd "eet lokaal en eet seizoenaal", maar met deze kalender heb je ook een zicht op hoe milieuvriendelijk ingevoerde fruit en groentesoorten zijn. Afhankelijk van hoeveel kilometer het stuk fruit aflegt voor het in de winkel ligt, maar ook op basis van hoeveel energie in de teelt gestoken wordt krijgt groente en fruit elk maand een label (soms verschil het label voor eenzelfde groente in een andere maand).


Zo eet je volgende maand bijvoorbeeld het best:
Abrikozen en peren uit Frankrijk
Lokale bramen, frambozen, kersen en rode bessen


En deze laat je maar even liggen:
Cactusvijgen, goudbessen en passievruchten uit Colombia
Papajas en vijgen uit Brazilië
Stervruchten uit Maleisië


En alsof al deze informatie nog niet genoeg was, krijg je bij al het groente en fruit ook nog eens een bewaringstip en bereidingstip! 

Proberen jullie lokaal en seizoenaal te eten? Letten jullie op het land van kweek om het energieverbruik in te schatten? Laat het mij weten!

0 reacties:

Een reactie posten