/*

29 juni 2011

Mix of nix? Brownie van Dr. Oetker

Voor dat ik dit artikel begon te schrijven, ging ik nog eens op zoek naar mijn vorige mix-of-nix artikel, en wat bleek? Er zijn zowat 2 maanden omgevlogen tussen de vorige bavaroismix-analyse en nu. Hoog tijd voor nog eens een mix dus. Ditskeer is het een browniemix. Eigenlijk ben ik best tevreden over mijn gebruikelijke brownierecept en had ik dus ook niet het gevoel dat een browniemix het beter zou doen. Maar bij wijze van experiment nam ik toch eens een browniemix uit de winkelrekken.Wat staat er op de verpakking?
Enkel "brownies", geen beloftes over hoe snel je hem klaar zou hebben of hoe lekker hij wel zou zijn, zoals je vaak bij andere mixen ziet. Als je geen beloftes doet, kan je ze natuurlijk ook niet breken. Voorspelt dit dan slechts?


Wat zit er in?
Wel, dat stond eigenlijk wel nog op de verpakking: "met bakvorm". Buiten de bakmix, wat chocoladeschilfers die je op de brownie kan strooien zit er effectief ook een bakvorm in de doos! Je moet hem wel nog zelf monteren en hij is uit karton, dus ik vertrouwde het boeltje niet helemaal. En ik heb de brownie dus gebakken in een bakvorm die ik in huis had. Maar van mijn zus, die dezelfde bakmix eens geprobeerd heeft, hoorde ik dat mijn argwaan onterecht was, zij vond dat hij heel goed zijn werk deed! Ik citeer "en de brownie kwam goed los van dat karton, die bleef helemaal niet plakken". 
Dit moet je zelf nog toevoegen:
100ml olie, 3 eieren en wat water. De vorige keer dat ik gebakken had met plantaardige olie was me dat niet zo bevallen, maar gelukkig is er ook de optie om deze mix met boter te maken. Gebruik dan gewoon 100gr. Deze extra ingrediënten zijn eigenlijk zowat standaard bij een bakmix, niet spectaculair dus.


Hoe maak je het klaar?
Alle ingrediënten bij elkaar, kloppen met een electrische mixer en klaar! Lekker gemakkelijk en best wel snel dus.


Hoe is de omschrijving van de werkwijze?
Heel duidelijk en uitgebreid, in drie hoofdstappen die elk zijn onderverdeeld in kleinere stapjes, van "verwarm de oven voor", tot "prik ter controle met een mespunt in het midden van de brownie". Iedereen zou bij deze instructies moeten weten wat er bedoeld wordt.
Van welke ingrediënten en welk werk bespaar je jezelf?
Fijne en bruine suiker, zelfrijzende bloem en wat chocolade. Dat zijn de ingrediënten die je extra in huis zou moeten halen voor dit "from scratch" recept. Je hebt wel wat meer werk: de chocolade en boter smelten op een vuurtje voor je ze in de mengkom doet en wat langer kloppen met de mixer. Maar langer dan 5minuutjes extra zou dat niet moeten zijn, gok ik maar. Geen drastisch verschil in inspanningen dus, maar misschien wel een verschil die voor de minder-dan-occasionele bakker van tel kan zijn. 


Hoe is het eindresultaat?
Wel, eigenlijk heb ik een beetje valsgespeeld. Ik had wat zelfgemaakte marsvulling door het beslag gedaan voor ik de brownies in de oven zette. Om de combinatie van de twee eens te testen. De combinatie was super. Maar toen ik de brownie serveerde aan vriendinnen, had ik stiekem toch een beetje spijt dat ik mijn gebruikelijke brownierecept niet gevolgd had, dat vond ik toch net een tikkeltje lekkerder.
Zou ik de mix aanraden of opnieuw gebruiken?
Aangezien ik de mix zelf maar "matig" en mijn gebruikelijke brownie eerder "wow" vind, zal ik deze mix zelf niet zo snel uit de winkelrekken halen. Aan mensen die geen bakvorm in huis hebben, zou ik deze mix wél aanraden, want hoe makkelijk is dit dan niet? Maar wacht eens even.. mensen die geen bakvorm in huis hebben, hebben die dan wél een electrische klopper??! You tell me?
Maar goed, alle gekheid op een stokje. Het is een degelijke mix voor mensen die van bakmixen houden, ben je niet bang om wat langer in de keuken te staan, dan zou ik gewoon een receptje zoeken dat jou het meest kan bekoren.

0 reacties:

Een reactie posten