/*

22 juni 2011

5 tips voor het maken van een stapeltaart

Een stapeltaart verschilt op een aantal manieren met die van een eenvoudig eenlagige cake die je versiert met suikerfondant. Voor het maken van de bruidstaart vorige maand heb ik verschillende keren goed moeten nadenken over hoe ik iets ging aanpakken, net omdat het een stapeltaart was. Al mijn bevindingen kon ik samenvatten in deze 5 tips.

1. Kies de grootte van de taarten zorgvuldig
Er bestaat geen stadaardinstructie voor het stapelen van taarten van verschillende groottes. Houd je van een groot contrast, dan kan je een klein taartje bovenop een grote plaatsen. En ook de plaats hoeft niet standaard in het midden te zijn, je kan de taarten ook stapelen in een hoek aan de zijkant, wat ook een heel mooi effect kan geven. Maar, als je de taarten in het midden van elkaar stapelt, vind ik dat je het mooiste effect krijgt als je taarten minstens 5cm verschillen in diameter. Bij de bruidstaart die ik maakte is het verschil in diameter bij de bovenste twee taarten maar 2,5cm. Dit vind ik achteraf gezien echt te weinig. Op de foto hierboven kan je ook zien dat ik het wat heb proberen corrigeren door de onderkant smaller te maken. 
2. Wees verzekerd van de stevigheid van de taart
Bij kleine stapeltaarten zal dit niet nodig zijn, maar vanaf een laag of 3, zou het kunnen dat je de onderste cake extra moet verstevigen om te vermijden dat deze buigt onder het gewicht van de andere lagen. En dat mag je letterlijk nemen. De bovenste lagen zullen dieper zakken in je cake geduwd worden en de zijkanten komen bol te staan. Voor extra stevigheid kan je op verschillende manieren zorgen:
* Kies een stevige cake
Vaak worden taarten van een luchtige biscuit gemaakt. Maar dit gebak is niet echt bestand tegen hoge druk. Een cake in plaats van een biscuit zal beter zijn voor je onderste lagen. In de omgekeerde redenering bak je voor je toplagen best een lichte, luchtige biscuit in plaats van een zware cake
* Kies een stevige vulling
Omdat de vulling naar buiten geduwd kan worden is dez dus van cruciaal belang. Een luchtige vulling zoals bavarois, chocomousse of banketbakkersroom kan gemakkelijker naar buiten geduwd worden dan een vulling die wat hard wordt als je hem in de koelkast plaatst, zoals chocoladeganache en boterroom
* Gebruik cakeboards en dowel rods
Dowel rods zijn plastieke holle buizen die je kan gebruiken om je taart te verstevigen. Je stopt ze in de cake en snijdt ze af waar ze net gelijk zijn met het bovenoppervlak van je cake. Door ook een cake board, een soort stevig carton ter grootte van je cake, tussen je verschillende lagen te steken, verstevig je je cake en behoud je hem van instorten.
Je kan ook leo-reepjes (of kitkats) reepjes gebruiken in plaats van dowel rods. Deze zijn leuker omdat je ze ook gewoon kan opeten, maar ik heb er zelf geen ervaring mee of ze even sterk zijn.


3. Verzorg de randjes
Bij stapeltaarten is het belangrijk dat in je ontwerp je ook versiering voorziet voor de overgangen tussen verschillende lagen. Het is heel moeilijk om het snijden en versieren van de cake zo secuur te doen dat je bovenste cake nadeloos op de onderste aansluit. Vaak wordt de onderkant van de cake daarom voorzien van een lint (in stof of in suikerfondant), bolletjes of andere versieringen. 
4. Denk op voorhand na over het vervoer
Stel dat je je taart moet vervoeren, dan heb je twee keuzes: of je vervoert de stapeltaart in individuele delen en stapelt hem bij aankomst, of je vervoert hem in zijn geheel. Denk op voorhand na over hoe je dit gaat aaanpakken. Als je liever de taart in zijn onderdelen vervoert, moet je voorzichtig zijn met vele fragiele verzieringen. Als je die op voorhand op de taart lijmt moet je ook nog ruimte hebben om de taart vast te nemen om hem te stapelen. Een grote schep die je onder het cake board kan steken kan hier trouwens bij helpen!
Ook de soort randversiering moet je soms aanpassen aan het vervoer. Plak je zoals mij bolletjes tussen twee lagen, dan zal het al moeilijker zijn om de taart uit elkaar te halen en opnieuw te monteren. Voeg de rand dan eventueel pas toe na het vervoer. Bij linten als randversiering zal het de- en remonteren veel gemakkelijker zijn.
Vervoer je de taart in zijn geheel, zorg dan voor een groot genoege doos, eventuele bescherming en wees ervan verzekerd dat je genoeg handen hebt om de taart te dragen. Stapeltaarten kunnen namelijk heel zwaar worden als ze heel groot worden!

5. Demonteer de taart voor het snijden in zijn onderdelen
En tot slot nog deze tip voor wanneer je eindelijk van de taart begint te snijden: wil je niet dat je taart een grote knoeiboel wordt en je niet eerst de bovenste taart volledig moet opeten voor je naar de volgende laag kan? Demonteer de taart dan gewoon in zijn onderdelen en versnij de taarten apart. Dat houdt het gewoon gemakkelijker.

0 reacties:

Een reactie posten