/*

06 juni 2011

4 banketbakkersfouten die ikzelf soms nog bega

Nu niet met mij lachen, iedereen heeft toch wel eens een minder dagje? Nu bak ik ook wel zo veel dat er af en toe iets misgaat, gewoon door te snel, te goed of te nonchalant te zijn. Ben je benieuwd welke en of jij ze ook soms begaat? Vertel me in de comments zeker of ze jou ook soms overkomen en vooral.. of je er nog kent!

1. Kamertemperatuur
Je kan er van uit gaan dat voor al je recepten je eieren, boter, melk, ... gewoonweg alle ingrediënten op kamertemperatuur moet zijn tenzij anders vermeld in het recept. Maar soms krijg ik zo een ingeving om opeens iets te willen bakken en liggen alle koel te bewaren ingrediënten in de koelkast. Er bestaan trucjes om je eieren of boter wat sneller op kamertemperatuur te brengen, maar als je je aan het haasten bent, probeer je (ik) toch eens met het idee "het zal wel goed genoeg zijn", maar dat doet het toch niet. Het resultaat is vaak toch nog wel ok, maar ideaal is het niet echt.


2. Te brusk roeren van opgeklopt eiwit
Geduld is niet echt mijn sterktepunt en vooral als een recept bijna ten einde komt, wordt ik nog ongeduldiger. Soms moet je net op zo een einde het opgeklopt eiwit onder een ander mengsel voorzichtig spatelen. Spatelen betekent een scheppende beweging maken, niet roeren. Maar roeren lijkt zoveel sneller te gaan. Helaas zakt je eiwit er terug van in. 


3. Te lang roeren, mixen of kneden
En soms weet ik dat het een moeilijk recept is en wil ik extra mijn best doen. Te veel mijn best kan resulteren in het te lang kloppen of roeren van een bepaald beslag. Bij recepten waar je boter koud moet zijn kan dit een probleem zijn, of opnieuw als je opgeklopt eiwit onder een ander beslag moet mengen. Als je het snel genoeg doorhebt, is het natuurlijk niet zo erg, maar vaak is het onherstelbaar mislukt.


4. De tijd uit het oog verliezen
Heel typisch ten huize koekjeshoek: blij dat het in de oven staat en helemaal vergeten om een wekker in te stellen op het uur dat je het weer uit de oven moet halen. Je ruikt pas als het klaar.. was, wanneer het verbrand begint te ruiken. Ik kan héél boos op mezelf worden als ik dit doe.

0 reacties:

Een reactie posten