/*

25 mei 2011

SoyJoy - Wat zoek jij in een gezonde snack?

Een aantal maanden geleden schreef ik me in bij The Insiders. Als je hier nog niet van gehoord hebt; als je je registreert op hun website als Insider, krijg je de kant om een aantal producten gratis te ontvangen en te testen. Het enige wat je in ruil moet doen is het invullen van rapportjes over je eigen mening, maar ook de mening van je vrienden, collega's, familie.. gewoon zoveel mogelijk mensen eigenlijk. Een hele tijd geleden schreef ik me in voor deze SoyJoy camapagne en het is al meer dan een maand geleden dat ik een hele doos vol van deze fruitrepen kreeg toegestuurd. Soyjoy wordt gepromoot als een gezonde snack: boordevol fruit (34%) en soja. De repen komen bovendien in verschillende smaken: aardbei, appel, banaan, bosbes, goji, pruim en sinaasappel. Klinkt op zich niet slecht, toch? En toen deed ik de repen open.
Al bij het opendoen van de repen viel één ding gelijk op: wat zijn de repen klein!! De verpakking lijkt dubbel zo groot als de reep zelf en je hebt het idee dat je misleidt wordt: "dit ga ik in 5 seconden op hebben". Maar dan neem je een hap en besef je dat dit waarschijnlijk niet zo zal zijn. Eén kleine hap van deze reep geeft je al direct een vrij gevuld gevoel. Dit is dus geen kleine snack voor tussendoor, dit is een halve maaltijdvervanger!, ging door mijn hoofd. Okok, ik ben een beetje dramatisch, maar van een fruitige snack had ik nu toch iets minder zwaar verwacht. Maar goed, wat je dan eet is wel vrij gezond, toch? We nemen eens een kijkje naar de caloriën:


Een reep (30 gram) Soyjoy Bosbes bevat:
132 kcal
4,3 gram eiwitten
12,4 gram koolhydraten, waarvan suikers: 10,2 gram
6,5 gram vetten, waarvan verzadigd: 3,39 gram
3,3 gram voedingsvezels 
en 0.04 gram natrium


Nu ben ik niet echt een expert in het lezen van zulke etiketten, maar laten we zeggen dat ik vind dat er vrij veel vet en suiker inzit. Er zitten wel heel veel vezels in! Is er iemand van mijn lezers een calorie-expert? Be my guest om je mening te zeggen over dit etiket :-)


Maar goed, eigenlijk ben ik geen gezondheidsgoeroe, mijn blog staat ook helemaal vol met ongezonde dingen. Meer dan naar iets gezonds, kijk ik uit naar iets lekkers. Vind ik deze reep lekker?
Nee, eerlijkgezegd niet. Dat is kort, maar ik wil het jullie wel eens wat meer in detail uitleggen. Wat er in deze repen vooral ontbreekt is luchtigheid en sappigheid. Het lijkt of al de ingrediënten gemengd, geperst en gedroogd werden. Ik vraag me echt serieus af of dat ook zo gebeurd. Ik zie al van die machines voor mij die drukken, kneden en persen en waar op het einde van de band zo een rechthoekige Soyjoy uit komt. Aan het begin van de band zie ik in mijn verbeelding lekker sappig fruit: aardbeien, bosbessen, banaan, appel. Allemaal heerlijk toch? Maar net dat lekkere, al die vocht is er gewoon uit! Ik krijg deze droge eenheidsworst (sorry Soyjoy) dan ook bijna niet binnen zonder een glas water erbij. Ik moet zeggen, veel van mijn vrienden en collega's vonden deze Soyjoy's wel lekker. Droog, maar wel ok. Een aantal vrienden vonden het ook een ideale sportreep, meer dan een snack.
Ik zou de Soyjoy omschrijven als "niet mijn ding". Ik eet namelijk veel liever gewoon een écht stuk fruit of een handjevol noten dan deze repen als gezonde snack. Maar nu vraag ik aan jullie: wat eten jullie als gezond tussendoortje: eten jullie soms van deze repen? En waar letten jullie dan op: de smaak of het aantal caloriën? En denk je dat Soyjoy iets voor jou zou kunnen zijn?


P.S.: Voor meer info over Soyjoy en waar ze te koop zijn, check www.soyjoy.be

0 reacties:

Een reactie posten