/*

20 mei 2011

Recept: Marshmallow cupcakes

Dit recept heb ik gisteren gemaakt en is het eerste recept dat ik uitgeprobeerd heb uit mijn nieuw Hummingbird Bakery kookboek, dat ik toch al een aantal maanden geleden kocht. Het idee van een marshmallow cupcake leek me superlekker, maar toch was ik uiteindelijk niet helemaal overtuigd. Vooral het laagje gesmolten marshmallow bleek niet zo mijn ding (terwijl dit net is wat me deed watertanden), maar de cupcakes op zich en de boterroom zijn ook superlekker!Volgens het Hummingbird Bakery boek kan je 12 grote cupcakes maken met dit recept, maar ik had er ongeveer 10 middelmatige:


De vanillecupcakes 
Ingrediënten
120 gram bloem
140 gram fijne suiker
1,5 theelepel bakpoeder
een snufje zout
45 gram boter (kamertemperatuur)
2 x 60 ml melk (kamertemperatuur)
1 ei (kamertemperatuur)
0,25 theelepel vanille-extract
Zo ga je te werk:
1. Doe de bloem, suiker, bakpoeder, zout en boter in een grote mengkom en mix op een lage stand tot dat alles goed vermengd is. Je mag geen stukjes boter meer zien of voelen. 
2. Doe een keer 60ml melk bij het mengsel en mix tot ook de melk helemaal is verdeeld over het deeg. Je mag niet meer zien waar het deeg wat natter is, alles moet even nat zijn.
3. Meng het ei, vanille-extract en de rest van de melk in een kommetje en voeg ook dit beetje bij beetje toe aan het deeg en mix tot alles is opgenomen telkens. Schraap tussendoor eens met een pannenlikker goed over de wanden van de mengkom, want het deeg heeft de neiging om daar op te hopen en te blijven plakken. Mix nadien nog 2 minuten om het deeg wat luchtiger te maken, maar niet te lang.
4. Verdeel het deeg over je cupcakevormpjes. Het deeg is heel vloeibaar, dus het gaat al gietend het makkelijkst. Vul de vormpjes voor 2/3e ongeveer.
5. Bak voor 20 à 25 min in een oven aan 170°C. Test met een tandenstoker: hij moet droog (of met kruimeltjes) uit het midden van de cakejes komen. Laat 5min afkoelen in de vorm en zet dan de cupcakejes op een afkoelrekje. Maak nadat de cakejes wat zijn afgekoeld een gaatje bovenaan de cakejes voor de marshmallowvulling


Voor de marshmallowvulling
Smelt 12 (liefst roze) marshmallows in een bain marie, dus in een keteltje dat boven of in kokend water hangt. 
De buitenkant van de marshmallow begint niet zo snel te smelten, dus je zal ze kapot moeten duwen met bijvoorbeeld een houten lepel. Vul daarna de cupcakes met een beetje van dit marshmallowmengsel.
Opgepast! Dit wordt een heel plakkerig boeltje. Om de cupcakes te vullen, lukte mij dit het best als ik mijn vingers natmaakte zodat het niet zo erg bleef plakken en dan rolde ik een soort-van-bolletje dat ik in de cupcakes stopte.
Voor de boterroom
Dit vind ik dus een superlekkere en gemakkelijke boterroom die goed zacht is in het begin zodat je hem makkelijk kan spuiten, maar die daarna ook stijf wordt. Ideaal voor cupcakes dus!


80 gram boter (op kamertemperatuur)
250 gram poedersuiker
60 ml melk (op kamertemperatuur)
enkele druppels vanille-extract


1. Mix de boter met het poedersuiker op een lage stand tot alles goed verdeeld is en je de boter niet meer ziet.
2. Meng het vanille-extract met de melk en voeg geleidelijk aan toe. Wacht telkens tot alles is opgenomen.
3. Mix tot slot nog 5 minuten om de boterroom lekker luchtig te maken.
4. Verdeel de boterroom over je cupcakes (met een spuitzak of gewoon met een lepel/mes) en werk af met nog enkele minimarshmallows.
5. Smakelijk!


Uiteindelijk vond ik de marshmallowvulling dus het minst lekker. Als je er in bijt, moet je direct de hele bol opeten en die heeft helemaal niet meer de structuur van een marshmallow, maar het lijkt eerder een kauwgom geworden te zijn. Zou ik iets mis gedaan hebben? Lees dit vervolg!

0 reacties:

Een reactie posten