/*

04 mei 2011

Mijn mening: Goe gebakken

Bij de enquête die ik een aantal geleden door jullie liet invullen, kreeg ik als vraag wat ik als "Koekjeshoek" nu eigenlijk vond van het vt4 programma "Goe gebakken". Voor zij die het programma niet kennen: elke vrijdagavond rond 20u kan je meekijken in de keuken van Sofie Dumont, die 3 à 4 recepten per aflevering bakt en nadien ook aan enkele gasten serveert.


Ik vind het concept van het programma een mengsel van "Dagelijkse Kost" met Jeroen Meus en een beetje Nigella Lawson. Vooral de inrichting lijkt helemaal op die van de Dagelijkse Kost keuken: een gezellige, moderne keuken met veel accesoires en persoonlijke touches. Sofie neemt ook net als Jeroen de ingrediënten recht uit de koelkast of schappen, net alsof ze in hun eigen keuken staan. En de met foto's bedekte koelkast, maakt dat huiselijk plaatje volledig af.

Heb ik gekeken?
Als eerste wil ik even zeggen dat ik vanaf ik wist dat dit programma op tv zou komen, ik me voorgenomen had om elke week te kijken (en om na 3 afleveringen mijn mening te schrijven hier), maar ik heb tot nu toe maar 2 volledige afleveringen gezien. Reden hiervoor? Op vrijdagavond 20u ben ik blijkbaar zelden thuis. Ik heb zo'n dat zij die instaan voor de programmering bij VT4 denken dat fervente bak(st)ers geen sociaal leven hebben op vrijdagavond? 
Herhalingen zijn er wel nog op zondagavond 17u45, maar dan zit ik meestal ook nog niet voor de tv. 
Gelukkig kan je wel heel veel terugkijken op de website van vt4!

De recepten
VT4 omschrijft de recepten als "pretentieloze, simpele en tijdloze recepten, baksels die al populair waren in grootmoeders keuken maar ook in hedendaagse leefkeukens nog gemaakt en gesmaakt kunnen worden".
Waarom dat er "leefkeukens" staat in plaats van gewoon "keukens" is mij een volledig raadsel en eigenlijk een tikkeltje ouderwets. En dat "ouderwets" gevoel heb ik ook een beetje bij de receptenkeuzes.
Omdat ik niet alle afleveringen heb kunnen zien, heb ik de recepten die op de website van Goe Gebakken staan opgezocht en deze kan je hier terugvinden:
Ovenbroodjes, hartige flapjes, merveilleux, zoete focaccia, chocoladetaart, chocoladebroodje met bananencompote, frangipannetaart, bretoense pannenkoeken, eclair, worstenbroodje, pizza, suikertaart, crepe suzette, miserable, prifiteroles-taart, appelcake, terracottabroodjes, vanillewafels, smurfentaart, quiche, suikerbrood, zandkoekjes, confituurrol, moulleux au chocolat.

Bij de aankondiging van het programma werden er nochthans dit beloofd:
"Bejubelde klassiekers als Berlijnse bollen, rozijnenkoeken, appeltaart, schuimgebakjes en cupcakes passeren de revue. Maar ook peperkoeken huisjes en frivole marsepeinen hartjes kunnen met de juiste tips moeiteloos klaargemaakt worden."

Toch vreemd dat geen enkel recept dat toen genoemd wordt nu op de website terug te vinden?


Pas op, ik wil niet zeggen dat dit geen degelijke recepten zijn, ik geloof heel erg dat Sofie haar vak wel zal kennen, maar wat ik wel mis is een "oh ja, dat wil ik ook!!"-gevoel. Als ik naar deze lijst van recepten kijk, vind ik het een echte "dit kan je bij de bakker kopen" recepten. Ik vind het zelf leuker om dingen te maken die je net niét bij de meeste bakkers kan halen, dat vind ik een maarwaarde voor recepten.

Ik vind het ook jammer dat VT4 erkend dat bakken "hip" is, maar dan geen van de huidige baktrends in dit programma terug te vinden zijn: cupcakes, met marsepein of suikerfondant bekleedde taarten en de trend van het moment cake pops hebben geen plaatsje gekregen in "Vlaanderens eerste bakprogramma". Een gemiste kans, moest je het mij vragen.

De bakster van dienst
Zo fel als ik de recepten de zwakte van het programma vind, zo erg vind ik de tv-kok van dienst het sterktepunt. Ok, haar presentatie komt nog niet zo vlot over als die van oude rotten in het vak, maar ze heeft een erg grote geloofwaardigheid. Ze is niet een onbekende die opeens een tv-programme mag presenteren, ze is nog Lady Chef of The Year geweest in 2009, heeft een opleiding tot chef-kok genoten en heeft voor de Brusselse chocolatier Wittamer gewerkt. 

Tijdens haar uitleg van de recepten geeft ze ook soms waardevolle tips mee. Zelfs al zal ik een recept niet snel zelf maken, ik zal wel kijken om al haar tips te zien.

Zal ik nog kijken?
Ik hoop zeker nog op een tweede seizoen van Goe Gebakken. Ik denk dat dit programma nog veel kan groeien en super worden. Ik hoop dan op een ander programmatiemoment zodat ik meer kan kijken, ik hoop dat Sofie Dumont dan wat meer gewoon is aan de camera's en beter wordt in het presenteren van deze show en ik hoop ook dat er wat originelere recepten worden getoond. En wat minder hartige recepten aub? (Ik ben niet zo'n fan van hartig). Maar volgende week probeer ik alvast zeker opnieuw te kijken, want dan is het de beurt aan de mojitotaart, en daar ben ik nu wel eens echt benieuwd naar!

Maar nu ben ik benieuwd naar : wat vonden jullie van dit programma?

0 reacties:

Een reactie posten