/*

18 mei 2011

How to: bloemetjes uit suikerfondant

Op de bruidstaart zaten bloemetjes, véél bloemetjes en zowat de helft van de bloemetjes heb ik zelfgemaakt, de witte namelijk. Met uitsteekvormpjes is het helemaal niet zo moeilijk om dit te doen, maar voor zij die er geen ervaring mee hebben wil ik met een aantal foto's wel demonstreren hoe ik te werk ben gegaan. Een belangrijk argument voor het zelf maken van bloemetjes is dat het veel goedkoper is, je kan het een hele tijd op voorhand doen (dus no stress) en zelfs terwijl je gewoon tv aan het kijken bent in de zetel :-)
Suikerfondant/Rolfondant/Suikerpasta 
Allemaal synoniemen voor de basis voor je bloemetjes. Waarom suikerfondant en geen marsepein? Suikerfondant wordt heel hard als je het onverpakt laat liggen en dit heel harde resultaat maakt het gemakkelijker om perfecte bloemetjes te maken. Ze zijn er in mijn ogen ook mooier uit als ze hard zijn.
Rol je suikerfondant uit tot een paar mm dikte, ongeveer 3 ofzo vond ik perfect, te dun vind ik ook niet heel mooi.
Plungers
Zo noemt het soort bloemuisteekvormpje dat ik gebruikt hebt. Er zit vanboven een staafje als een soort knopje op waarmee je de suikerfondant terug uit de vorm kan duwen, handig! Ik heb een set van 4 madelief/margriet plungers van het merk PME, te koop bij deleukstetaartenshop.nl voor 14,95€, maar ik gebruikte enkel de middelste twee maten.
Normaalgezien kan je het hart van de bloem ook maken met deze plunger, je moet dan een balletje rollen en dit als eerste in het centrum van de plunger steken, maar dat werkte niet zo goed bij mij. Of de suikerfondant bleef in de plunger hangen, of het hartje plakte niet aan de bloem. Maar daarvoor heb ik dus een andere techniek gevonden, waarover verderop wat uitleg.
Ik moet wel zeggen dat ik best hard moest duwen (niet te veel wiebelen, want dan zullen je blaadjes vervormen!) en het beter voor mij werkte om dan op zij te gaan om het bloemetje van de rest van het suikerfondant af te scheiden, dan gewoon naar omhoog trekken. Ik lette niet op de nette randjes van de bloemetjes zoals je kan zien. Het is gemakkelijker om die eerst ruw te laten, de bloemetjes een dag te laten harden (ze moeten heel hard zijn) en dan kan je met een tandenstoker heel gemakkelijk die dunne stukjes er af duwen. Het werkte perfect voor mij!
Gele hartjes
Tot slot ga je nog de gele hartjes maken. Dit heb ik niet gedaan met suikerfondant, maar met decorating icing. Dat wordt net zoals suikerfondant heel hard en is dus gemakkelijk verder te gebruiken als je de taart gaat versieren (je hoeft niet op te passen hoe je de bloemetjes vastneemt). Ik gebruikte Ready-to-use Icing van Wilton, die in een grote tube komt. Ik denk dat je ook zelf icing kan maken, maar toch zou ik deze echt wel aanraden. Icing kan soms wat delicaat zijn en dan heb je soms net te vloeibare of net te dikke om mooi mee te werken. Bovendien heeft deze icing een lekkere citroensmaak.
Ik heb een plastiek diepvrieszakje een beetje gevuld met deze icing en er dan zo een klein mogelijk gaatje in gemaakt. Uit dit gaatje duwde ik telkens een kleine hoeveelheid op het midden van het bloemetje. Je krijgt dan een beetje een toef naar boven, maar om dat weg te werken en een mooi cirkeltje te krijgen, draaide ik met een tandenstokertje in het toefje. 
En voila, je hebt supermooie bloemen voor op je taart of cupcake!
P.S.:
Voor deze taart wou ik platte bloemetjes, maar heb je graag bloemetjes met gebogen blaadjes? Leg dan de bloemetjes gebogen te harden na het uitsteken. Doppen van plastiekflessen of kroonkurken kunnen een hulp hierbij zijn.

Hebben jullie al eens figuurtjes gemaakt met een plunger en nog tips? Ik hoor ze graag.

0 reacties:

Een reactie posten