/*

30 mei 2011

Het verhaal (de planning) van de bruidstaart

Aan het maken van de bruidstaart is heel wat planning voorafgegaan: welke dag zou ik beginnen met bakken, hoeveel dagen zouden mijn vullingen nog houdbaar zijn eens ik ze gemaakt heb, hoeveel eieren heb ik nodig? Enzovoorts, ik moest er allemaal op voorhand een antwoord op hebben, want anders zou het niet goedkomen met die taart. Vooral het feit dat ik voltijds werk en dus niet zomaar alles op donderdag en vrijdag kon maken zorgde dat ik goed voorbereid en met een planning zou moeten werken. Hoe mijn planning er zo ongeveer uitzag en of alles volgens plan gegaan is, lees je hier.1. Voorbereiding
Om zo laat mogelijk te beginnen met het bakken, vullen en versieren van je bruidstaart, maar die korte tijd zo efficient mogelijk te gebruiken, deed ik wat voorbereidingswerk. Natuurlijk hoorde daarbij het berekenen van de nodige hoeveelheid bloem, suiker, boter en andere ingrediënten zodat ik dit in een keer voldoende kon aankopen en niet meer naar de winkel hoefde, maar toch ook weer niet met een gigantische stapel eieren bleef zitten. Ook de keuken een grote beurt geven voor je moet beginnen zorgt dat je een goede start kan nemen. Maar maak je geen illusies, op zaterdag was ie alweer ontzettend vuil!
Andere voorbereidingsdingen die ik deed was het maken van de bloemetjes.
Omdat de suikerbloemen toch niet slecht worden, kan je dit al ver op voorhand doen. Ik maakte de week voor ik met het bakken begon elke avond een paar.
Verder woog ik de avond voor ik begon met bakken alle ingrediënten voor de verschillende recepten al af. Ik deed al de verschillende hoopjes suiker, bloem in zoveel potjes en kommetjes als ik kon vinden. De boter werd in apparte stukjes verpakt en terug in de koelkast gelegd. Als er droge stoffen gemengd moeten worden (bijvb. vanillesuiker bij de suiker), kan je dat ook al  op voorhand doen. Ik stond versteld over hoe veel werk me dat bespaarde op het moment dat ik drie verschillende beslagen moest mixen en bakken op één avond.


2. Dinsdag- en Woensdagavond: Bakken
Op dinsdag- en woensdagavond begon ik met het bakken. Ik had een vast stramien: beslag maken - in de oven - ondertussen ander beslag maken voor in andere cakevorm - uit de oven - andere in de oven - beslag maken - enzovoorts.
Ik had maar één vorm per grootte van de cake (met uitzondering van de tweede kleinste vorm, die heb ik twee keer). Hierdoor kon ik helaas geen groot beslag maken en dan twee vormen tegelijk in de oven stoppen. Ik durfde ook niet het beslag te laten rusten terwijl ik wachtte tot de vorm terug vrij is, want dat duurt toch vaak een uur. Als je dat zou doen, heb je de kans dat je beslag véél minder luchtig is en de cake helemaal niet meer goed rijst. 
Maar dit systeem viel best nog wel mee, tijdens het bakken had ik veel tijd om te wachten, af te wassen en het volgende klaar te maken. Het verliep als een trein (behalve dan die ene chocoladecake die in half in de bakvorm bleef hangen, daardoor scheurde en onbruikbaar werd).
Zorg wel dat je de cakes heel goed verpakt als je ze een aantal dagen op voorhand maakt. Ik verpakte ze zodra ze voldoende waren afgekoeld om in één stuk op te pakken (te warm scheuren ze) in aluminiumfolie. Zo zijn ze toch vrij vers gebleven tot zaterdag. 
3. Donderdagavond: snijden en vullingen en boterroom deel 1
Op donderdag begon ik met het stapelen en (bij)snijden van de gebakken cakes. Ik wou zien of alle lagen voldoende hoog genoeg waren voor mooi resultaat. Elke cake is aan de bovenkant een beetje bol en deze bolte moet je ook er van snijden zodat ze beter stapelen.
Vervolgens maakte ik de vullingen die nog moesten opstijven in de koelkast voor ik ze tussen de cakes smeerde. Dit zijn de advocaatvulling en de bavaroisvulling. Die bleven dus tot vrijdag in een goed afgesloten doosje in de koelast staan.
Omdat ik nog tijd over had, besloot ik ook aan de vanilleboterroom en de chocolade ganache te beginnen. De ganache werd meteen op de chocoladetaart gesmeerd (en vanaf toen in de koelkast bewaard). De vanilleboterroom was een minder succes, ik had te lang moeten wachten voor mijn suikerwater de juiste temperatuur bereikt had, en wou toen zo snel vooruit, dat ik de boter te snel had toegevoegd, waardoor de boterroom veel te lopend was geworden. Hij ging de koelkast in in de hoop dat hij de volgende dag stijver zou zijn.


4.Vrijdagnamiddag: boterroom deel 2 en afsmeren
Vrijdagnamiddag (een heel warme dag trouwens ook) schoot ik bijna in een paniek: de boterroom was nogsteeds veel te lopend: hij liep letterlijk tussen de cakes uit en over de rand drupte hij, zelfs in de koelkast. Toen ik mezelf ervan overtuigd had dat hij echt niet te gebruiken was, besloot ik dus een nieuwe vanilleboterroom te maken. De tweede boterroom, die ik heel secuur en met veel geduld (in minstens 1uur) gemaakt heb, bleek een wereld van verschil. Nu kon ik beginnen met het vullen van de cakes (eerste een dammetje van boterroom voor de bavarois en advocaatvulling) en het afsmeren van de cakes. Toen de boterroom op was en de drie kleinste taarten gevuld en gesmeerd, besloot ik de eerste boterroom toch nog te proberen redden door er een chocoladeboterroom van te maken. Doordat je er veel gesmolten chocolade bijdoet en die weer hard wordt als hij afkoelt, bleek de boterroom waarrempel te redden! Dit werd dan de vanille-chocoladeboterroom van de onderste cake. Ook deze werd afgsmeerd en in de koelkast gezet om uit te harden. 
Ik heb trouwens ontdekt dat het superhandig is om met cakeboards te werken. Dat zijn kartonnen in de maat van je cake die je onder je cake zet. Ik had er een voor elke laag, behalve de grootste. Ik had ze vooral aangekocht omdat dit je taart stabiliseert bij het stapelen, maar het is ook handig bij het afsmeren van je cake met boterroom en het bedekken met rolfondant. Je kan je cake zo namelijk boven op een kleinere standaard zetten (een glas of plastiek potje is soms al goed genoeg) en zo kan je heel gemakkelijk de zijkant besmeren met een lang mes of spatel. 
(Helaas heb ik hier geen foto's van, aangezien mijn vriend, de fotograaf van dienst op zijn werk was)


5. Vrijdagavond: suikerfondant deel 1
Vanaf de suikerfondant komt de stress bij mij. Het kneden en rollen gaat nooit zo snel als je wilt, en als je het te traag doet, droogt je suikerfondant ook nog eens uit. Ik moet eerlijk toegeven dat ook hier niet alles supervlot verlopen is. Ik kreeg de suikerfondant moeilijk gerold en daardoor was hij een beetje te dik. Tijdens het draperen scheurde de suikerfondant dan aan de hoeken. Op zich niet heel erg, maar voor de bruidstaart wou ik het perfect hebben, en dat lukte dus niet.
De apart bedekte taarten moet je wel nogsteeds in de koelkast bewaren als je vulling dat vereist. Aangezien ik room en rauwe eieren in mijn vullingen had zitten, was dit dus noodzakelijk.


6. Zaterdagochtend: suikerfondant deel 2 (met marsepein)
De volgende morgen wou ik dat dan helemaal herstellen, wat niet echt lukte, en dan besloot ik een zo dun mogelijk laagje er opnieuw over te doen, maar gemengd met wat marsepein. Dit maakte direct de suikerfondant veel gemakkelijker bewerkbaar en de kleur bleef even mooi.
7. Zaterdagmiddag: de bloemetjes
Tot slot stapelde ik de cakes en begon ik de bloemetjes er op te kleven. Ik ontwikkelde een patroon dat niet te hard patroon was voor de witte bloemen (een keer groot - een keer klein - een keer groot - twee keer klein-) en plaatste de kleine gebogen bloemetjes er wat meer random tussen. Nu begon de taart echt tot zijn recht te komen!
Tot slot maakte ik nog een rand van bolletjes uit suikerfondant voor de overgang tussen verschillende lagen wat meer af te werken en het project was eindelijk klaar!:-)

0 reacties:

Een reactie posten