/*

06 april 2011

Wat moet waar in de koelkast?

Maandag liet ik jullie al zien hoe ik mijn eigen koelkast een schoonmaakbeurtje had gegeven, maar vandaag deel ik met jullie de regeltjes die ik gevolgd heb om hem ook weer te vullen. Voorheen zette ik alles maar een beetje waar het goed leek, er zat niet echt een systeem in. Maar daar is dus verandering in gekomen! 
1. Zet je koelkast niet te vol!
Als je koelkast helemaal vol staat, kan de lucht niet zo goed circuleren. Daardoor zullen de producten waar de lucht niet zo goed aan kan, op een lichtjes hogere temperatuur bewaard worden dan de bedoeling is.
2. Hetzelfde soort voedsel op hetzelfde schap
Dit vind ik eigenlijk een vrij logische regel, zelfde voedsel op dezelfde schap, dat maakt het eenvoudiger en overzichtelijker als je achter een product zoekt. Bovendien is het handig als al het broodbeleg bijvoorbeeld bij elkaar staat, kan je het er in één keer uit nemen.
3. Groenten in de groentenla
Je hebt meestal 2 groentelades, gebruik de ene voor groenten en de anderen voor fuit (als je die hebt). Anders kunnen sommige combinaties van fruit en groenten ervoor zorgen dat het rijpingsproces versneld wordt en zit je soms snel met slecht fruit (of groente). Let wel op, als je groentelades aangrenzen aan een diepvriesgedeelte in je koelkast, dan is dit de koudste plek! Sommige groenten kunnen hier niet tegen en moet je hoger in je koelkast bewaren, met voorkeur zo ver mogelijk weg van het diepvriesgedeelte. Ik doe dit al zeker voor wortels, die ik ook nog eens inwikkel in krantenpapier, anders worden deze vochtig en beginnen ze te rotten.
4. Op de koudste plaat : vlees of vis
In mijn geval is dat dus de plak boven de groentelades. Hier moet je rauw vlees of vis bewaren. Het is heel belangrijk dat je zorgt dat er niks kan druppen op onderliggend eten. Als je koudste plaat de onderste plaat is, word dit al wat makkelijker. Is dit niet, zorg dan dat je vlees goed verpakt is.
Doordat ik vegetarisch vast dit jaar (maar één keer in de week vlees), heb ik momenteel geen vlees of vis in huis, dus leg ik hier maar de eventuele vleesvervangers en groentenburgers.
5. Boven het rauw vlees: gekookt eten en restjes
Ik heb deze schap wat hoger gemaakt zodat er zeker hoge plastieken potjes op kunnen.
6. Midden en boven
Kaas, eieren, yoghurt, sauzen, kleine desserts, snacks, geopende producten waarop staat "na opening in de koelkast bewaren" en broodbeleg. Eieren bewaar je best in de kartonnen eierdozen waarin je ze koopt in de winkel, die zorgen dat de eieren niet uitdrogen en niet te veel geuren van omliggend eten opnemen. De eierschaal is immers poreus en neemt dus geuren op van hun omgeving. Op de bovenste plank kan je ook de groenten leggen die niet te koud bewaard mogen worden als je groentenlade aan de diepvriezer grenst.
7. De deur
In de deur is het het warmst, dus daar moet je producten zetten die alleen maar lichtjes gekoeld bewaard moeten worden. Dit zijn drankjes, mosterd en boter. Ik zet in de deur ook nog confituur, die hoeft normaal niet in de koelkast bewaard te worden, maar ik doe dit liever wel en ik zet hem dan dus op het warmste plekje.

0 reacties:

Een reactie posten