/*

30 april 2011

Recept: Zoete (Paas) Restjes Koek

Hebben jullie ook wel eens op dagen als Pasen of bijvoorbeeld Sinterklaas, dat jullie snoepgoed krijgen of in de winkel niet kunnen weerstaan en kopen, maar uiteindelijk niet opeten? Ik soms wel :-) Ik vind het heel leuk om snoepgoed te krijgen, en kan al helemaal niet weerstaan aan sommige tijdelijk aanboden, zoals m&m's in leuke kleurtjes (de kleuren van de Belgische vlag bij het WK, ookal doen we helemaal niet mee, of mooie pastelkleurtjes met Pasen), maar soms kan zo snoepgoed maanden of jaren in de kast blijven liggen. Nu heb ik een ideale oplossing gevonden om van dat snoep iets leuks en lekker te maken. En als je het dan ook nog eens uitdeelt aan collega's of vrienden, dan hoef je het niet allemaal zelf op te eten.De restjeskoek bestaat eigenlijk uit drie lagen: de onderste is een chocoladekoek, deze besmeer je met een chocoladepindakaas saus en daarop leg je dan al de restjes snoep, chocolade en als je wilt stukjes gebroken chocoladerepen (mars, snickers,..) op. Het oorspronkelijk recept komt van deze blog.


Voor de knapperige chocoladekoek heb je nodig:
280 gram boter
100 gram fijne suiker
80 gram bruine suiker
1/2 theelepel vanille-extract (of één zakje vanillesuiker)
1 ei
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel baksoda of natriumbicarbonaat
220 gram bloem
3 eetlepels (of 20 gram) cacaopoeder


Zo ga je te werk:
1. Mix de boters met de suikers, vanille en het ei tot een luchtige massa.
2. Meng de bloem, cacaopoeder, baksoda en zout en voeg het in twee delen bij de botermassa. Mix telkens totdat het wordt opgenomen.
3. Doe het beslag in een lage, ingevette bakvorm. Je kan het net zoals ik in meerdere rechthoekige aluminium schalen doen, maar ook een springvorm kan je gebruiken. Heb je geen vorm in huis, dan kan je het deeg ook in een cirkelvorm uitspreiden over een met bakpapier bedekte bakplaat en dan maak je een soort pizza. Het deeg hoeft maar ongeveer 1 à 2 cm dik te zijn. Het is normaal dat het deeg heel vast is en zich moeilijk laat uitsmeren.
4. Bak voor 15 à 17 min in een oven aan 190°C. Laat de koek volledig afkoelen.
Voor de pindachocoladesaus heb je nodig:
112 gram pindakaas
160 gram pure of melkchocoladestukjes (je kan hiervoor ook gebroken paaseieren gebruiken)


Zo ga je te werk:
1. Doe de pindakaas en chocolade in een steelpan en smelt terwijl je goed roert.
2. Verdeel de saus over de afgekoelde chocoladekoek. Je hebt maar een heel erg dun laagje nodig, dus smeer hem zoveel mogelijk uit.
3. Verdeel je snoepgoed over de saus en druk een beetje aan. Je kan hier alles op doen wat je zelf wilt. Ik heb de koek bedekt met gebroken stukjes chocolade paasei, mini marshmallows, pastel gekleurde m&m's en discobolletjes.
4. Klaar om hem op te eten? Snij hem dan in een aantal stukken ter grootte van een koek en eet het gewoon lekker uit de hand. Smakelijk!

0 reacties:

Een reactie posten