/*

15 april 2011

Recept: Chocolate Chip Cookie Taart!

Heb je zin om een lekkere en leuke taart te maken, maar toch niet te veel werk te hebben? Dan is deze cake misschien iets voor jou! De opzet is geniaal in zijn eenvoud: maak een aantal hele grote chocolate chip koeken en lijm ze aan elkaar met een hoeveelheid cream cheese frosting. Ik heb trouwens 3 chocolat chip cookies gemaakt, maar in het oorspronkelijk recept was er deeg genoeg voor maar liefst 5 cookies! Dat leek me iets teveel van het goede (die taart was ongeveer 17cm hoog), dus ik deelde het recept in de helft en maakte de cookies wat minder groot. Helaas had ik mij misrekend aan hoeveel cream cheese ik nog in huis had, dus als je mijn recept hieronder volgt, ga je wel meer frosting hebben dan je op de foto ziet, want dat is echt een beetje te weinig. 



Dit heb je nodig voor een cake met 3 lagen (doorsnede 15cm)
Voor de chocolate chip cookies:
295 gram gewone bloem
3/4 theelepel baksoda (natriumbicarbonaat)
3/4 theelepel zout
33 gram ongezouten boter (kamertemperatuur)
3/4 cup lichtbruine suiker
145 gram fijne suiker
1,5 theelepel vanille extract
1 volledig ei en 1 eigeel
90 ml volle room
1,5 cup (355ml) pure chocolade druppels (ik had die niet in huis en gebruikte chocolade galleten)


Voor de cream cheese frosting:
450 gram cream cheese (ik gebruik philadelphia original)
100 gram bloemsuiker
1 theelepel vanille-extract

Zo ga je te werk:
Eerst maak je het deeg van de koeken:
1. Meng de bloem, baksoda en het zout in een kom en zet apart.
2. Klop de boter op matige tot hoge snelheid met de twee suikers tot de boter goed verdeeld is. Het wordt niet echt luchtig, eerder droog omdat je veel meer suiker dan boter hebt.
3. Voeg het vanille-extract en de eieren toe en klop op een lagere snelheid tot alles is opgenomen.
4. Voeg de bloem en de volle room half om half toe (eerst de helft van de bloem, dan de helft van de room enzoverder).
5. Voeg tot slot de chocoladedruppels of galetten toe en roer onder het deeg. Verdeel je deeg in evenveel stukken als je koeken gaat maken.
Dan ga je de koeken bakken:
De koeken bak je best op een bakplaat, je kan dit op verschillende manieren doen.
A. Teken een cirkel op je bakpapier en leg je deeg zo mooi mogelijk in deze cirkel.
B. Gebruik een springvorm als afbakening van je deeg en vul deze dus met het deeg, daarna neem je de springvorm van het deeg af en bak je de koeken.
C. Bak de koeken in de springvorm. Om snel te willen zijn wou ik twee koeken in één keer in de oven zetten en dan is dit de beste methode, dan loopt het deeg zeker niet in elkaar over. Maar het resultaat is wel het minst mooi. Op deze manier is je rand (de buitenkant van de taart) wel niet zo mooi afgebakken en bruin gekleurd als zonder de cakevorm.


Je bakt dus best de 3 koeken om de beurt (tenzij je een heteluchtoven en 3 meerdere bakplaten hebt). Ondertussen zet je het deeg in de koelkast. Om de koeken zo rond mogelijk uit de oven te krijgen, ga je tussendoor ook nog de ronde vorm opnieuw herstellen.
Je bakt de koeken het best in een oven aan 175°C, op het middelste schap. Eerst voor 12 minuten, dan herstel je de ronde vorm en dan nog eens 7 à 9 minuten. De koeken moeten een beetje ondergebakken zijn, anders ga je straks niet door je taart kunnen snijden.


Laat de koeken eerst een aantal minuten op de bakplaat afkoelen voor je ze op een taartenrooster verder laat afkoelen, anders kunnen ze breken. Laat ze volledig afkoelen voor je verdergaat, je kan ze gerust ook een dag in een doos bewaren voor je de frosting aanbrengt.


De frosting maken:
De frosting maken is heel eenvoudig: doe alle ingrediënten bij elkaar en mix op matige tot hoge snelheid tot het een luchtige massa is. 
Stapelen:
Tot slot moet je de taarten dus stapelen. Ook dit is heel eenvoudig: leg een koek op je serveerplateau, smeer er de helft van je frosting over, leg er een tweede koek op, smeer er de resterende frosting over en leg er tot slot de laatste koek op. Zet hem nog even (voor minstens 2uur) in de koelkast, maar serveer op kamertemperatuur en hij is klaar om van te smullen!
En hoe hij smaakte? Dat gaan mijn vriendinnen jullie morgen mogen vertellen in de comments, want zij mogen hem vanavond opeten ;-)

0 reacties:

Een reactie plaatsen