/*

27 april 2011

Mix of nix? Bavaroismix van Aveve

Heel vaak maak ik gebak en dessert met chocolade, maar nu we al hebben kunnen genieten van de eerstewarme zomerdagen, snak ik naar iets fris fruitigs. Aardbeienbavarois is dan een welgekomen dessertje. Deze mix kocht ik in het putje van de winter en stond dus een tijdje onaangeroerd in mijn kast, maar een aantal weken werd hij voor het eruit gehaald.. en gekeurd.Wat staat er op de verpakking? 
"Neutrale mix voor bavarois naar keuze" staat er op de voorkant. Met deze mix kan je dus zelf je smaakje kiezen door vers fruit of chocolade toe te voegen. 


Wat zit er in?
In één pak zitten 4 pakjes van 60 gram, waarmee je elk 6 porties kan maken. Eén pak is dus  voldoende voor 24 porties in totaal. De doos is wel véél groter dan de 4 pakjes en dat is dus nogal plaatsverspillend, iets waar ik me nogal aan kan storen.
De mix zelf bestaat uit suiker, dextrose, gelatine, lactose en verdikkingsmiddel (E420).
Dit moet je zelf toevoegen:
Op de achterkant staan 3 verschillende recepten voor het maken van aardbeienbavarois, aardbeienkwark en chocoladebavarois. Ik ga in deze bespreking het alleen hebben over de aardbeienbavarois en daarvoor hoef je enkel 200ml slagroom en 200 gram aardbeien toe te voegen. Lekker eenvoudig.Hoe maak je het klaar?
Je moet je slagroom opkloppen, aardbeien pureren, eronder mengen, even laten opstijven in de koelkast en klaar! Dit is echt geen werk! Als je niet graag pitjes van aardbei in je bavarois hebt, zou ik wel nog aanraden om je gepureerde aardbeien te zeven.

Hoe is de omschrijving van de werkwijze?
Omdat er drie receptjes op de achterkant van de doos staan, is de uitleg nogal kort. Er staat bijvoorbeeld "laat opstijven in de koelkast", maar niet voor hoelang. Er wordt ook alleen maar aardbeien gewerkt, terwijl je met veel soorten fruit je bavarois een smaak kan geven.
Ik zou nog als tip er bij geven: als je ander fruit gebruikt, bepaal dan of dit zacht of hard is. Zacht fruit (kersen, frambozen, abrikoos, ...) kan je rauw pureren en gebruiken, hard fruit (appel, peer, rabarber, ananas, mango,...) moet je eerst enkele minuten laten koken, anders zullen bepaalde stoffen de gelatinewerking verhinderen en dan wordt je bavarois niet stijf.


Van welke ingrediënten en werk bespaar je jezelf?
Eigenlijk is een gewone bavarois maken ook niet zoveel werk, maar je moet wel met gelatine werken. Ikzelf heb niet zoveel (goede) ervaring met gelatine, maar een ander zal misschien zeggen dat dat geen probleem is. Bij mij zijn de blaadjes soms niet voldoende opgelost, is het warme mengsel niet warm genoeg en als resultaat krijg je klonters of dat de bavarois niet stijf is. 
Bij sommige bavaroisgerechten moet je ook nog eiwit opkloppen en toevoegen om de bavarois extra luchtig te maken. Bij deze mix vond ik wel dat hij minder luchtig is dan andere bavarois dat ik al gegeten heb, maar dat is een kwestie van smaak.
Hoe is het eindresultaat?
Gewoon lekker, maar meer verwacht ik eigenlijk ook niet van een bavarois die zo snel te maken is. Ik ben wel aan het denken om de volgende keer de aardbeien eerst een beetje te laten koken voor ik ze mix, dat zou de smaak intenser moeten maken. 


Zou ik de mix aanraden of opnieuw gebruiken?
Zeker en vast! Zo eenvoudig en lekker. Ik vind dit ideaal voor een dessertje in de zomer: koop je graag vers fruit, heb je bij een stralende zomerzon geen zin om te lang binnen te zitten of zelfs maar de oven aan te zetten? Dan is dit voor jou! Ik zou deze bavarois kan trouwens ook aanraden om te gebruiken als taartvulling. Combineer het met een citroencake of biscuit en je hebt een frisse, zomerse taart.
Deze zomer ga ik deze mix zeker nog eens gebruiken en experimenteren met alle soorten fruit voor lekker luchtige desserts!

0 reacties:

Een reactie posten