/*

04 april 2011

Lenteschoonmaak: mijn koelkast

Vorige week bereikte de lenteschoonmaak ten huize Koekjeshoek opnieuw de keuken. Deze keer werd de koelkast onder handen genomen. Voor ik er aan begon heb ik wel wat research gedaan over welke plek bezet moet worden met welk eten. Omdat mijn artikel anders wat te lang zou worden, krijg je dit op woensdag te zien, vandaag de voor en na foto's van mijn frigo en hoe ik het aangepakt heb.Dus zo zag hij er uit toen ik er aan begon: een beetje vol, ongeordend en vuil. 
Het eerste waar ik aan begon was het verwijderen van eten dat eigenlijk niet meer goed was. Dit bestond vooral uit flessen volle melk en sausjes. Ik drink eigenlijk halfvolle melk maar voor bepaalde recepten (banketbakkersroom en gewone pudding) haal ik wel eens volle melk in huis omdat die minder snel overkookt. De derde fles is eigenlijk van mijn nichtje die samen met haar ouders op bezoek was een aantal weken geleden, maar ze zijn vergeten deze terug mee te nemen. 
De sausjes zijn voornamelijk van afgelopen zomer en worden vaak aangekocht voor een barbequefeestje maar nog niet eens halfleeg gegeten. Daarna worden alleen nog maar de andalouse, mayonaise en ketchup met regelmaat gebruikt, al de rest blijft dus eigenlijk staan. De sauzen kunnen vaak nog wel gegeten worden nadat de houdbaarheidsdatum overschreden is, maar omdat er niet van gegeten wordt, besloot ik ze maar weg te gooien. Oudste houdbaarheidsdatum: oktober 2009! Oeps! ;-)
Ahja: en als je wilt weten hoe we aan maar liefst 3 potten mayonaise komen. Het antwoord is: restjes van gezamelijke feestjes of weekenden mee naar huis nemen. "Iemand een pot mayonaise? Nee, niemand?".. "Allé, geef die dan maar aan ons". En ook wel "we hebben mayonaise nodig voor dit recept, hebben we nog mayonaise thuis?".. "ja, ik denk het wel, maar die is slecht denk ik, neem voor de zekerheid maar een nieuwe pot". Ik heb trouwens toch nog de hele volle pot mayonaise terug in de frigo gezet, zo slecht zag hij er toch nog niet uit :-)
Stap 2 was het poetsen van de frigo. Ik besloot van onder naar boven te werken . De groentelades konden in hun volledigheid even uit de koelkast gehaald worden en dan de inhoud van de schappen op de hoger gelegen schappen. Vooral de schappen waren vuil en niet de zijkanten van de frigo. Als je grondig moet schoonmaken aan die zijkanten, lijkt het me best om alles even uit de koelkast te halen.
Maar dus, toen ik de groentelades er uit haalden stootte ik al op een groot probleem: er stond een grote plas water onder! Het bleek de condens van de koelkast te zijn die over de achterwand loopt en normaalgezien door een putje moet weggevoerd worden, maar dat putje was verstopt of geblokkeerd en alles liep verder naar beneden. Na al het water verwijderd te hebben, heb ik wat zitten prutsen met het rode hendeltje vanachter in mijn frigo en een tandenstoker er in alle plaatsen er ingestoken en het probleem lijkt voorlopig opgelost te zijn!
Vervolgens werden de plastieke schappen en de zijkant van de frigo schoongemaakt met een sopje van heet water en natriumbicarbonaat (1liter + 2 eetlepels). Dit is geen supersterk, maar wel een natuurlijk sopje. Na mijn oven gereinigd te hebben met wat meer chemisch spul, leek het me niet slecht om hier een wat voedsel-vriendelijkere toer op te gaan. Droogwrijven met een handdoek en het straalt alsof ie nieuw is (onze koelkast is trouwens maar 1 jaar oud ofzo, dus zo moeilijk is dit ook weer niet).
Als je glazen platen in de koelkast hebt, is het best om die uit de koelkast te nemen en op kamertemperatuur te laten komen voor je er een heet sopje op doet, anders kan hij barsten!
En tot slot heb ik alles zijn eigen plaatsje gegeven. De regeltjes die ik daarvoor gebruikte, kunnen jullie woensdag lezen. Uiteindelijk heeft vooral in het schoonmaken van de platen wel wat tijd gezeten. De platen kreeg ik niet gemakkelijk in en uit de koelkast doordat onze deur niet heel ver open kan en het verzetten van de inhoud is ook wel vervelend op den duur. Maar ik ben wel tevreden met het resultaat, de koelkast lijkt vooral veel leger, maar het idee dat hij terug helemaal proper is, is natuurlijk ook wel aangenaam.
Zien jullie het verschil? En hoe vaak geven jullie de koelkast een grote onderhoud? Tell me :-)

0 reacties:

Een reactie posten