/*

30 maart 2011

Taart bekleden: marsepein of suikerfondant?

De keuze tussen marsepein of suikerfondant om je taart mee te bekleden, ik maak ze regelmatig. Ik heb geen echte voorkeur voor één van beiden, de een vind ik ander smaken, de ander vind ik mooier oogsten. Afhankelijk dus van de kleur, de vorm en de smaak van de taart kies ik dus telkens voor de een of de anderen. Maar ter vergelijking pende ik voor jullie eens de verschillen tussen de twee taartbedekkers neer.
Marsepein


Wat is het?
Marsepein bestaat uit gemalen geblancheerde amandelen en poedersuiker. Je hebt verschillende verhoudingen tussen het amandelpoeder en poedersuiker en deze staat ook vaak op de verpakking vermeld in de vorm van een percentage. Dit percentage is het amandelpoeder ten opzicht van de hoeveelheid poedersuiker. 


Hoe smaakt het?
Naar amandelen dus, en blijkbaar vind niet iedereen dit even lekker. Vaak is het niet lusten van marsepein een argument om het niet te gebruiken. Toch raad ik iedereen het aan om het eens te proeven in combinatie met een stukje taart. Ik ben ook geen pure marsepein liefhebber, maar met een stukje cake smaakt het mij wel volledig!


Hoe ziet het er uit?
Als je marsepein in de supermarkt koopt, zal het eerder aan de beige kant zijn. In webshops zal je ook gekleurde marsepein kunnen kopen, maar marsepein is ook heel gemakkelijk zelf te kleuren met vloeibare kleurstof uit dezelfde supermarkt. Door het toevoegen van kleurstof kan hij wel veel kleveriger worden, voeg dan wat extra poedersuiker toe.
Verder zitten er in marsepein soms zwarte stipjes die onzuiverheden zijn van de gebruikte amandelen. Dat ziet er soms niet zo goed uit op je taart natuurlijk.


Hoe werkt het?
Afhankelijk van het percentage amandelpoeder in de marsepein kan de marsepein kleveriger zijn of net sneller scheuren en barsten vertonen bij het bekleden van taart. Ik gebruik meestal marsepein van 40 of 50% (te koop bij Colruyt) en die vind ik wel goed werken. Het is ook altijd makkelijker om kleverige marsepein minder kleverig te maken dan droge natter. Je voegt gewoon tijdens het kneden en uitrollen poedersuiker toe tot hij minder kleverig is.


Hoe bewaart het?
De 40 à 50% marsepein is gemakkeljk te bewaren, als je de verpakking geopend hebt en gewoon sluit zodat er (bijna) geen lucht aankan, zal je marsepein zacht blijven.
Suikerfondant


Wat is het?
Suikerfondant is een soort van deegachtige icing sugar, met als basis ingrediënt bloemsuiker, maar ook gelatine, maïssiroop en glycerine.


Hoe smaakt het?
Zoals je wel kan vermoeden als je naar de ingediënten kijkt: heel erg zoet! Sommigen zouden wel durven te zeggen "té zoet". Er is ook suikerfondant te koop met een smaakje, zoals bijvoorbeeld framboos of banaan, natuurlijk afgestemd aan het kleurtje.


Hoe ziet het eruit?
In de winkels (en webshops) waar je suikerfondant vindt, zal je het ook direct in allerlei kleuren vinden. Als je marsepein over een cake legt en laat staan, zal hij nooit echt heel hard worden. Suikerfondant daarentegen wordt wel superhard en geeft daarom ook vaak een mooier en strakker uiterlijk.


Hoe werkt het?
Ik heb het gevoel dat suikerfondant zich veel moeilijker laat kneden en uitrollen dan marsepein en daarom vind ik het soms vermoeiender werken dan marsepein. Suikerfondant laat zich bovendien heel moeilijk kleuren tot felle kleurtjes. Pastel lukt wel, maar zelfs met sterkere kleurgels (ipv vloeistof) krijg je bijvoorbeeld rood nooit knalrood.


Hoe bewaart het?
Het is mij nog niet gelukt om suikerfondant in een perfecte staat te bewaren na opening. Altijd wordt hij wel deels hard. Als je dan begint te kneden krijg je korreltjes in je deeg die niet meer zacht zullen worden en dus je deeg ontsieren. Ik bewaar mijn fondant erg goed ingewikkeld in plastiekfolie en in een plastiek doosje. Het beste resultaat tot nu toe had ik met het bewaren van de fondant in een plastiek diepvrieszakje met een soort van ritssluiting.


P.S.: Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar marsepein en suikerfondant kunnen ook gemengd worden. Dat kan mogelijk de ideale mengeling zijn van beiden. Maar daarover meer als ik het eens geprobeerd heb.


En jullie: hebben jullie een voorkeur tussen een van de twee? Of tips om een van de nadelen van een van de twee te overwinnen?

0 reacties:

Een reactie posten