/*

21 maart 2011

Recept: Professionele Boterroom

Bij het recept van de Devil's Food Cake had ik nog één receptje te goed en dat is die van professionele boterroom. Zoals de naam doet vermoeden is professionele boterroom wat moeilijker om te maken en ik zou deze alleen maar aanraden als je een staanmixer hebt.. of heel veel geduld. Er moet namelijk veel geklopt worden. Ook moet je suikerwater koken tot het zachte bol stadium, wat ik jullie vorige week leerde. Het resultaat is een boterroom die vers gemaakt heel wat lopender is, maar daarna even hard wordt als echte boterroom. Dit is ideaal om een taart mee te bekleden, want je kan de boterroom van de rand laten aflopen, iets wat mij met andere boterroom toch nooit zo mooi lukt.

Dit heb je nodig voor 1,2 kilogram chocoladeboterroom ofwel om een taart van 22cm diameter en meerdere lagen mee te bedekken, zoals de Devil's food cake. Gebruik je de boterroom als basis voor suikerfondant, dan kom je met de helft ook toe.
* 400 gram fijne suiker
* 150 ml water
* 8 eierdooiers, lichtjes opgewarmd
* 340 gram koude boter, in blokjes
* 275 gram pure chocolade, gesmolten of 2 1/2 theelepel vanille-extract
Zo ga je te werk:
1. Doe de suiker en het water in een klein pannetje en verwarm en kook tot de suiker het zachte bol stadium heeft bereikt. Lees dit artikel om te lezen hoe je dit doet. Doe ondertussen verder met de eieren, want je eieren moeten opgeklopt zijn als het zachte balstadium bereikt is. Als je suikersiroop al voorbij het zachte balstadium is, voeg dan wat extra water toe en probeer dan opnieuw.
2. Verwarm de eieren voor door ze 5 à 10 minuten in warm water te leggen. Breek daarna de eieren voorzichtig, soms kan er een barst in de schaal zijn gekomen door het warme water. Scheid de eierdooiers van de eiwitten en klop de eiwitten in de keukenmachine voor 8 minuten op hoge snelheid, tot het mengsel licht ziet en zo'n vier keer het oorspronkelijk volume heeft.
3. Voeg de suikersiroop toe aan de eieren, door het bij de opgeklopte eierdooiers te gieten terwijl de garde klopt op de hoogste snelheid. Zorg dat je suikersiroop zo weinig mogelijk over de rand van de kom loopt, want dan kan die hard worden voor hij in je eierdooiermengsel geraakt. 
4. Laat de mixer kloppen tot je kom niet meer warm aanvoelt. Het is heel belangrijk om hierop te wachten, anders gaat je boter te snel smelten als je die er indoet.
5. Als je kom ongeveer op handtemperatuur is gekomen, zet de klopper dan op een matige stand en voeg de blokjes boter beetje per beetje toe. Laat altijd even kloppen totdat de vorige boter is opgenomen voor je weer nieuwe toevoegt.
6. Laat tot slot nog 10 minuten kloppen en voeg dan de gesmolten boter of vanille-extract toe. De boterroom moet glad en romig zijn, laat hem enkele minuten opstijven als je hem wilt gebruiken om een taart mee te bekleden, anders kan hij te lopend zijn.

0 reacties:

Een reactie posten