/*

25 maart 2011

Recept: Milky-Ways (of toch eigenlijk Mars) taste-alike

Wat ik heel leuk vind aan zelf bakken van zoetigheden is die dingen te maken die je in de winkels ziet liggen en lekker zijn, maar waar je niet van zou weten hoe je er aan moet beginnen. Als ik dan toch vind uit welke ingrediënten die koekjes en snoepgoed bestaan en als dan ook lukt om die zelf te maken, ben ik trots. En dit recept van Milky-Ways is zo een dat ik heel leuk vond om te maken. Ik kwam het eens toevallig online tegen, zonder er specifiek achter te zoeken en het eerste wat ik dacht was "oh, is Milky-Way eigenlijk een zachte nouga?!". Daar had ik dus absoluut geen idee van! Ik heb het recept dan een aantal weken later eens gemaakt (nadat ik de corn syrup in een bio-winkel gevonden had) en vol grote verwachting geproefd.  
Ik moet zeggen dat het wel nog niet helemaal zoals de milky-ways smaakt. De échte Milky-Way heeft toch wat meer melksmaak en is wat minder extreem zoet dan deze. Ik heb ook zo een vermoeden dat een Milky-Way in Amerika bij ons eerder een Mars is (vermoeden werd online bevestigd), want daar zit ook zo een caramellaagje tussen. Dus heb ik besloten om zeker nog eens aan de slag met dit recept om te zien of ik het wat meer naar mijn smaak van een Milky Way aan te passen. Maar omdat dit wel eens een paar maanden kan duren en ik dit zo'n leuk recept vond, deel ik graag al dit recept met jullie, dat origineel van Elizabeth Lebau van About.com is.Dit heb je nodig:
400 gram fijne suiker
160 ml lichte maïssiroop (corn syrup, onder andere te vinden in de Bio Planet)
160 ml water
2 eiwitten
60 gram pure chocolade
35 gram melkpoeder
1/8e theelepel zout 


Zo ga je te werk:
1. Bedek een lage kom van ongeveer 20 op 20cm met bakpapier.
2. Doe de suiker, maïssiroop en water in een keteltje en zet het op een gematigd hard vuur en roer tot de suiker opgelost is. Kook het mengsel tot de suikersiroop het stevige tot harde balstadium bereikt. Lees hier hoe ik beschrijf hoe dat moet.
3. Zet ondertussen je staanmixer klaar met de eiwitten in een grote kom en een ballongarde. Klop de eiwitten vanaf dat je suikersiroop het zachte balstadium bereikt hebben om middelmatige snelheid.
4. Als je in het harde balstadium zit, zet je de mixer op de hoogste stand en voeg je de suikersiroop geleidelijk aan de eiwitten toe. Blijf voor ongeveer 5minuten kloppen op hoge snelheid. Je eiwitten zouden nu heel erg glanzend wit en stijf moeten zijn. Smelt ondertussen je chocolade op een zacht vuurtje (eventueel au-bain-marie) en laat afkoelen. 
5. Zet de mixer op een lagere snelheid en voeg de gesmolten chocolade, zout en melkpoeder toe. Meng tot alles goed gemengd is.
6. Nu kan je alles in de kom verdelen. Het is wel een erg plakkerig goedje, dus dit kan vrij moeilijk gaan. Verlies je geduld niet, uiteindelijk lukt het wel.
7. Laat je milky-way afkoelen en scheur of snij ze dan in kleine stukjes. Je kan ze in een luchtdichte doos ongeveer een week lang bewaren.


En ookal zien ze er niet in iedereens ogen supersmakelijk uit, wens ik jullie veel snoepplezier! Je kan deze Milky-Ways trouwens ook gebruiken om door een brownie, cake of cupcakes te vermengen, of je kan ze natuurlijk een laagje chocolade geven zodat ze nog meer op die uit de winkels lijken. Smakelijk!

0 reacties:

Een reactie posten