/*

11 maart 2011

Recept: Devil's food cake

Vandaag deel ik met jullie een superlekker, supercalorierijk en ook superlang recept. Het gaat hier over de Devil's Food Cake uit mijn Baking Challenge 2011. Dit was een van de cakes waarvan ik dacht "dit gaat echt een uitdaging worden" en waarvan ik op een bepaald moment ook dacht dat hij schuin ging worden in plaats van mooi recht, maar ik ben echt wel supertevreden over het resultaat! Deze cake is wel nogal een werkje, maar gelukkig vult hij de maag heel erg snel, wat maakt dat van deze cake ongeveer 20 mensen een stukje hebben kunnen eten! En iedereen was het er over eens: deze is lekker!!Als eerste moet je de cake bakken


Hiervoor heb je nodig:
125 gram bloem
1 1/2 theelepel natriumbicarbonaat
1 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel zout (mespuntje)
170 gram pure chocolade (in stukjes of  in pallets)
115 gram boter (kamertemperatuur)
230 gram zure room (is ongeveer 230ml, als je verpakking ml zegt ipv gram)
150 gram suiker
3 eieren


Je kan kiezen om de cake te bakken als twee dunne cakes of als een dikke. Ik heb ze gebakken als 2 dunne, maar had maar één ronde bakblik en daardoor moest mijn beslag voor de tweede ronde ongeveer een half uur wachten. Daardoor wordt het beslag stijf en gaat het ook minder goed rijzen. Ik zou dus aanraden of 2 dunne cakes tegelijk te bakken of 1 dikke in één keer. Twee cakes maakt het snijden en stapelen wel veel gemakkelijker.


Zo ga je te werk:
1. Roer in een kom het meel, natriumbicarbonaat, bakpoeder en zout door elkaar
2. Doe de boter, zure room en chocolade in een steelpannetje en smelt al roerend op een zacht vuurtje. Haal het keteltje van't vuur zodra alles gesmolten is en laat even afkoelen.
3. Klop de eieren samen met de suiker tot een luchtige massa.
4. Voeg het chocolademengsel toe aan de eieren en klop opnieuw.
5. Voeg het meel toe en meng alles goed met een spatel.
6. Giet in een ingevette en met bloem bedekte ronde bakvorm (ik gebruikte een herbruikbaar bakpapier, maar zou dit niet aanraden) en bak in een oven aan 175°C voor 25min voor een halve cake en voor 40min voor een grote cake. Test met een tandenstoker, er mag geen nat deeg meer aanhangen.
7. Laat de cake 5min in de vorm afkoelen en leg dan op een rooster.
Als de cake helemaal afgekoeld is, ga je hem doorsnijden in 4 delen. Omdat mijn tweede cake (die vanachter) heel erg dun was, besloot ik alleen mijn eerste cake door twee te snijden. 


Tijdens het wachten tot je cake is afgekoeld, kan je alvast beginnen aan je siroop. Ik maakte het dubbel van dit recept, maar had véél te veel over, dus ik zou je deze hoeveelheden aanraden.


Doe 150 gram suiker in 1,7dl warm water en zet op een laag vuurtje. 
Roer tot de suiker is opgelost, het water hoeft hiervoor niet te koken! 
Neem dan het keteltje van het vuur en voeg 3 el bruine rum, whisky, cognac of kirsch toe en roer. Ik koos voor cognac. 
Deze siroop ga je op je cake smeren tussen de verschillende lagen, voor je de ganache aanbrengt. 
Vervolgens maak je de ganache.
Breng 4,8dl slagroom aan de kook op een laag vuurtje (roer ondertussen) en giet hem bij 450 gram pure chocolade in kleine stukjes in een hittebestendige kom. 
Laat het mengsel 10min staan zodat de chocolade al een beetje smelt. Roer de room en chocolade door elkaar met een spatel.
Klop de ganache op met een handmixer tot hij gemengd is. 
Zet dan je kom in een grotere kom gevuld met ijswater en klop verder op tot hij de structuur heeft van opgeklopte eiwitten. 
Laat de ganache 4 minuten staan eer je hem op de cake smeert, hij wordt dan wat stijver. Maar laat ook niet te lang staan, dan wordt hij te stijf en droog.
Met de ganache ga je nu de cake gaan vullen. Als je 4 cakelagen hebt, ga je op elke laag ongeveer 1/4e van de ganache verdelen. Met het laatste deel van je ganache ga je heel de buitenkant van je cake bedekken, boven- en zijkant. Probeer zo mooi mogelijk af te werken, maar de boterroom maakt nog veel goed! Zet de cake 15min in de koelkast of een koude kamer, zodat de ganache stijf wordt.
Tijdens het wachten kan je de boterroom maken. Ik heb ditskeer professionele boterroom gemaakt, maar omdat ik dit recept liever eens apart geef, verwijs ik jullie door naar mijn eerder recept van chocoladeboterroom hier. Je hebt ongeveer 900 gram nodig, dus twee keer de hoeveelheid in dat recept. Binnenkort plaats ik ook het recept van de professionele boterroom online.

De boterroom ga je uitsmeren over de ganache, zorg dat hij niet te stijf is en een beetje over je cake uitloopt. Met een groot broodmes (ik gebruik de achterkant hiervan omdat ik geen spatel heb) heb ik de boterroom dan zo glad mogelijk gemaakt. Je hebt heel veel boterroom, ik vond het het gemakkelijkst werken om in verschillende lagen te werken. Dus eerst een deel van de boterroom glad uitsmeren, dan weer wat extra toevoegen en opnieuw uitsmeren en dan nog eens. 
Vervolgens heb ik met een koekjesvormpje krullen proberen schrapen van een blok pure chocolade, maar dat lukte niet zo erg goed. Het bleken kleine krulletjes te zijn. Die strooide ik bovenop en aan de rand van de cake en hij was klaar! 
Wat denken jullie ervan? Is het geen juweeltje?

0 reacties:

Een reactie posten