/*

23 februari 2011

Verslagje van mijn Baking Challenge 2011 - deel 2

Tijd voor het tweede deel van mijn verslagje 2 van mijn Baking Challenge 2011. Hieronder lees je een verslagje van een plaatcake en geleikoekjes. De cakes en taarten tot nu toe zijn niet allemaal successen geweest, maar al doende leert men, nietwaar? De plaatcake hieronder was wél een groot succes en vrijdag deel ik dat recept met jullie.
Ondertussen zit ik in mijn challenge op week 8 en heb ik al 6 recepten uitgeprobeerd. Dat betekent dus dat ik goed op schema zit! Wel zit ik in de categorie "vrij naar keuze" al over de helft, en moet ik dringend eens aan het hoofdstuk "cakes en taarten" beginnen, maar ik heb er alle vertrouwen in. Nog 44 weken te gaan en 19 recepten. Dat moet lukken :-)

Plaatcake met room en boter (p. 29)
Voor het geval dat al het bovenstaande niet genoeg was, maakte ik nog een derde cake. Ik wou eigenlijk een koude biscuit maken, maar bij het splitsen van de eieren viel er een eierdooier in al mijn eiwitten. Het gevolg: het eiwit zou niet meer stijf geklopt kunnen worden. Dus ik besloot een recept te zoeken waarin volledige eieren gebruikt worden. En dit recept was het eindpunt van de zoektocht. Het is een cakerecept waarin slagroom gebruikt wordt en een beetje geraspte citroenschil. Dit geeft de cake tegelijk een heel romige, maar ook een lekker frisse smaak. Ik weet niet of ik dit recept snel gemaakt zou hebben als ik mijn eiwitten niét verpest zou hebben, maar vond dit echt wel een ontdekking. De cake was superlekker!
Omdat ik geen mooie bakplaat heb waarin ik het deeg kon bakken, verdeelde ik het deeg in twee ondiepe bakvormen. Zo kreeg ik 2 perfect op elkaar passende dunne rechthoeken. Ideaal om een laag boterroom op te smeren en op elkaar te stapelen. In plaats van hem uit de oven af te laten koelen op een taartrooster, moest ik deze cakes volgens het recept op wat bakpapier bestrooid met poedersuiker leggen en ook de bovenkant bedekken met wat poedersuiker. Waarom is mij wat onduidelijk, maar ik heb maar mooi de instructies opgevolgd.
Ik heb de cake gevuld met een laagje eenvoudige boterroom (200 gram poedersuiker + 200 gram boter), bedekt met zo'n laagje aan de buitenkant en ook heel snel-snel een laag suikerfondant over gedaan om hem af te werken.


Het resultaat: een lekker romige, frisse cake
Zal ik hem opnieuw maken: zeker en vast! Dit was mijn favoriet van dit weekend.


Geleikoekjes (p. 247)
Om mijn verslagje compleet te maken, moet ik ook nog vermelden dat ik ook al de geleikoekjes uiit het boek gemaakt heb. Dat is al zeker een paar weken geleden dat ik die maakte, maar ik vond het te weinig speciaal om er een volledig verslagje aan te wijten. De koekjes zijn in principe gemaakt van eenvoudig koekjesdeeg, dat je dan in plaats van uit te rollen en figuurtjes uit te steken in verschillende bolletjes rolt, waarin je een deukje maakt met je vinger en daarin wat gelei doet. Afbakken en klaar!
Helaas waren de koekjes niet helemaal goed gelukt. De smaak was goed, maar het deeg was niet mooi rond gebleven, maar aan de randen wat uitgelopen. Ik weet wel heel goed wat ik fout gedaan had, dus het is mijn schuld, niet die van het recept. Het was namelijk de eerste keer dat ik koekjesdeeg kneedde met de kneedhaak in mijn Kenwood keukenmachine in plaats van met de hand. En ondanks dat er in het recept stond "laat 40sec kneden", heb ik het machine minuten staan laten kneden terwijl ik ondertussen vanalles in de keuken aan het opruimen was. Het gevolg was dat het deeg veel te plakkering en dus lopend was geworden. Je zou het kunnen redden door er wat meer meel aan toe te voegen, maar daar had ik geen zin in. Het werden dus uitgelopen koekjes :-)


Het resultaat: koekjes met een aflopende in plaats van hoge rand, maar die wel lekker smaakten
Maak ik dit opnieuw? Hmm, waarschijnlijk niet zo snel, vind het maar een beetje een saai koekje. Ik zal eerder met hetzelfde deeg koekjes maken in leuke vormpjes en bedekken met wat gekleurd glazuur. Dat ziet er in ieder geval al minder saai uit :-)0 reacties:

Een reactie posten