/*

21 februari 2011

Verslagje van mijn Baking Challenge 2011

Ondanks dat mijn verjaardag vorige week zaterdag (12 februari) was, trakteerde ik vandaag pas op mijn werk met taart en koekjes. Reden voor de vertraging? Vorig weekend was ik op weekend in de Ardennen met vrienden en had ik geen tijd om te bakken.Vanaf dinsdag was ook een groot aandeel van de collega's niet op de bureau, dus besloot ik een week te wachten. En zo stond ik gisteren in de keuken om mij weer eens volledig te laten gaan. En welke nieuwe recepten besloot ik te maken? Maar liefst drie recepten uit mijn "Bakken" kookboek, dus dat is ideaal om eens een beetje op te schieten met mijn Challenge.Deze lekkernijen heb ik gemaakt:


Bananenroomtaart (p. 196-197)
Deze taart bestaat eigenlijk uit en kruimeldeegkorst, gevuld met caramelpudding en bedekt en gevuld met banaan. De caramelpudding wordt gemaakt door bruine boter toe te voegen aan pudding en die had ik nog nooit gemaakt. Bruine boter maak je door boter te smelten in een steelpannetje en te laten carameliseren. Op zich moet je geen moeilijke handelingen doen, je moet wel exact weten wanneer je boter klaar is en het dan onmiddellijk van het vuur afhalen en afkoelen in een koudwaterbad. Ik heb een vermoeden dat ik mijn boter iets te lang op't vuur heb laten staan, maar zeker weet ik het niet. De pudding smaakte in ieder geval wel! Alleen was hij niet stijf genoeg geworden. Of ik heb hem te snel van het vuur gehaald, of ik heb de taart niet koud genoeg laten opstijven. Ik heb hem namelijk in de koude bureau gezet omdat er in de koelkast geen plaats meer was.
Resultaat: een wat uitlopende bananenroomtaart, die wél lekker smaakte!
Zal ik hem opnieuw maken? Voorlopig eventjes niet :-)
P.S.: op de foto ontbreekt nog een laagje vers gesneden bananenschijfjes, die je moet aanbrengen voor het serveren. Daarvan heb ik geen foto...


Klassieke chocoladecake (p. 12)
Als tweede maakte ik een klassieke chocoladecake. Van een "klassieke" cake had ik wel een ander recept verwacht, maar hij was wel leuk om te maken. Om te beginnen moet je  4 volledige eieren opkloppen tot een stijf, gebroken wit schuim. In het begin had ik er helemaal geen vertrouwen in. Je kan toch alleen maar stijf schuim krijgen zónder eierdooier? Maar ik besloot het gewoon te proberen en nadat mijn eieren 12 minuten aan de hoogste snelheid door mijn Kenwood waren rondgezwiert, bleken ze inderdaad gebroken wit van kleur te zijn en bovendien in "lintstadium".
Het lintstadium vraagt u?
Wel, volgens dit bakboek is het lintstatium het volgende:
"Als je de garde optilt, moet het mengsel in de vorm van een acht op het oppervlak vallen en 5 seconden zijn vorm behouden." Die 5 seconden vorm behouden begrijp ik, maar kan iemand van jullie uitleggen hoe eierschuim in een 8 kan vallen?


Ook pure chocolade smelten met wat koud water in het pannetje in plaats van heet water er onder was voor mij een eerste keer. Maar het recept was wonderwel geslaagd, behalve dan dat ik mijn bloem niet helemaal goed onder het eiwitschuim gemengd had en als gevolg er wat bloemkorreltjes in de cake zaten. Volgende keer beter!
Resultaat: een lekkere chocoladecake (zij het met bloemkorretjes), die ik gevuld heb met 4-vruchtenconfituur en bedekt met een laagje chocoladeboterroom en suikerfondant. Een combinatie die gesmaakt werd!
Zal ik hem opnieuw maken: met grote waarschijnlijkheid wel.

...
Omdat mijn blogje een beetje te lang wordt als ik ook nog over de plaatcake met room en boter en over de geleikoekjes schrijf, heb ik besloten om dit artikel in twee delen op te splitsen. Kom woensdag dus zeker terug als je het vervolg wilt lezen!

0 reacties:

Een reactie posten