/*

25 februari 2011

Recept: Plaatcake met room en boter

Over deze cake heb ik al verteld in mijn verslagje van de Baking Challenge afgelopen woensdag. Ik pikte dit recept uit het boek omdat hier 4 volledige eieren (die niet gesplitst moeten worden) gebruikt wordt. De cake zelf bleek één van mijn favorieten, want ze is én superzacht en smeuïg en heeft een lekker frisse smaak. Het recept is oorspronkelijk voor een plaatgebak, maar je kan hem ook in een ronde cakevorm maken. Pas hiervoor de temperatuur en tijd in de oven wat aan (zie helemaal onderaan het recept). Omdat ik op voorhand niet wist dat ik zó weg ging zijn van dit recept, heb ik helaas geen foto's getrokken tijdens het maken van het recept, maar ik denk dat jullie ook wel zonder kunnen voor een keertje, toch?Ingrediënten (1 plaatcake 32,5cm x 42,5 cm)
190 gram patisseriebloem
1 theelepel bakpoeder
4 eieren, warm
200 gram kristalsuiker
1,2 dl slagroom
geraspte citroenschil
115 gram boter
een beetje poedersuiker
Zo ga je te werk
1. Meng de bloem en het bakpoeder door elkaar.
2. Doe in een mengkom eieren en klop even los met een vork, voeg de suiker toe en klop in een staande mixer voor 3 minuten. Het mengsel moet licht van kleur worden en het volume ongeveer 3 keer zo veel worden. Alleen warme eieren laten zich in zijn geheel goed opkloppen. Dit betekent niet dat je ze op een vuurtje moet verwarmen, maar ze moeten minstens op kamertemperatuur zijn. Je kan ze eventueel warmer maken door ze enkele minuten in warm water te leggen.
3. Roer de slagroom en citroenschil door het eiermengsel op lagere snelheid.
4. Smelt de boter in een steelpannetje of in de microgolfoven en voeg bij het beslag. Roer tot de boter opgenomen is.
5. Voeg de bloem toe en meng zolang met de garde tot er geen klontertjes bloem meer zijn.
6. Giet het beslag in de bakplaat, of zoals ik in twee ondiepe bakvormen, die met bakpapier bedekt zijn.
7. Bak voor 15 minuten op 190°C.
8. Bestrooi een vel bakpapier met wat poedersuiker en leg de cake omgekeerd op het papier als je hem uit de oven haalt. Verwijder het meegebakken bakpapier en bestrooi ook de onderkant met wat poedersuiker.
Smakelijk!


Tip: geen zin in een plaatgebak? Deze cake kan je ook bakken in een ronde vorm. Zet de oven dan op 175°C en bak de cake 25min, laat hem nadien ook nog 10min in de afkoelende oven staan. Laat afkoelen op een rooster.

0 reacties:

Een reactie posten