/*

14 februari 2011

Mijn kookboeken: "SOS Piet 3"

Het is alweer een tijdje geleden dat ik over een van mijn kookboeken geschreven heb. Na Ons Kookboek, Ons Bakboek en 500 taartjes en vlaaien is het vandaag de beurt aan SOS Piet 3! Het is niet de nieuwste versie, maar wel de enige die ik heb. De SOS Piet boeken zijn enorm populair in Vlaanderen en ook ik kijk wel eens graag naar de SOS Piet uitzendingen. Met Kerst 2009 kregen mijn vriend en ik deze cadeau. Benieuwd wat ik ervan vond?Het boek is opgedeeld in 3 verschillende hoofdstukken: Voorgerechten en soep, hoofdgerechten en nagerechten. In het totaal zijn er 55 recepten in terug te vinden. Ik denk dat dit het kookboek met de minste recepten uit onze boekenrek is. En dan tel ik ook nog eens de verschillende sausjes mee die tussen de hoofdgerechtrecepten in zitten.
Dit leidt mij al meteen naar een ander minpuntje in het boek: veel structuur is er blijkbaar niet terug te vinden in de opbouw van het boek. Gemakkelijk, moeilijk, Aziatisch, Italiaans, enkel een recept voor vlees, een eenpansgerecht, chips, enkel een recept voor aardappelen, pizza, ... . Alles staat hier door elkaar en vooral dan bij de hoofdgerechten. Een goede verklaring hiervoor kan zijn dat SOS Piet werkt op aanvraag van de kijkers. Voor zij die niet met het tv-programma SOS Piet bekend zijn: Piet Huysentruyt is een tv-kok die in jouw eigen keuken met jouw materiaal een gerecht komt redden dat anders altijd mislukt. Iedereen kan insturen wat hij wil. Als je geselecteerd bent, heeft Piet  3 cruciale tips die jouw gerecht redden en die tips vind je ook terug in het boek, samen met enkele anekdotes over de opnames. Ik geloof dat bij elk tv-seizoen een boek wordt uitgegeven met een aantal recepten die op tv zijn behandelt. Hoe die selectie precies gebeurt, weet ik niet. Maar er zit in ieder geval weinig rode draad in. Dit zorgt er wel voor dat als ik in mijn boekenkast op zoek ga naar een gepast recept, ik vaak dit boek oversla. Stel nu dat ik zin heb in een pasta, dan weet ik niet zeker of er wel een pasta in dit boek terug te vinden is. Of een lekkere chocoladetaart. Meestal grijp ik dus de dikkere boeken vast.


Nee, eigenlijk ben ik helemaal niet zo tevreden met dit kookboek. Originele, vernieuwende recepten zijn hierin niet terug te vinden. Een paar recepten die ik heb uit geprobeerd vond ik zelfs niet echt superlekker en maak ik waarschijnlijk niet meer opnieuw: scampi's in rode roomsaus (scampi diabolic is lekkerder), rösti of kabeljauw in de oven. En als twee van de 55 recepten boerenomelet of witte pens is, mag ik dan ook een beetje teleurgesteld zijn? Ik heb geen kookboek nodig om een worst te bakken...
Maar dan denk je: SOS Piet, die zorgt er toch voor dat elk gerecht zeker lukt? Wel, ik dacht ook dat samen met dit boek een no-fail garantie kwam. Maar helaas.. een beetje beschaamd moet ik zeggen dat mijn gemarmerde cake een jaar geleden toch faliekant mislukt was. Die maken we dus nooit meer :-)  En lees ook maar eens het verslag van mijn mislukte SOS Piet macarons, met de commentaren van anderen. Daar blijkt ook uit dat Piet niet altijd gelijk heeft.


Ook opvallend in dit boek is hoe ontzettend commercieel heel het Piet Huysentruyt verhaal is: in het boek met 55 recepten kom je de ingrediënten PH groentebouillon, PH kippenbouillon, PH wokmolentje, PH curry, PH lookkruiden, PH spaghettikruiden, PH ardèche kruiden, PH kippenkruiden, PH kippenbouillon, PH pepermengeling, PH pepermolentje, PH wildbouillon, PH visbouillon, PH italian mix, PH runderbouillon, PH salsakruiden en PH pomodori-kruiden tegen. Kan je nog meer kruidenmengelingen verkopen én in één kookboek samenbundelen? Dit verklaart misschien waarom er zoveel verschillende soorten recepten elkaar opvolgen: als het enkel visgerechten zouden zijn, zou hij veel te weinig kruidenmixen kunnen verkopen? Bovendien staat het boek vol met sluikreclame voor Alpro soja. Bij elke melk en room staat er tussen haakjes (soja) voor en tussen de foto's verschijnt er regelmatig een busje Alpro. Ik weet niet goed wat ik ervan denken moet. Ik begrijp dat hij veel geld verdienen wilt, maar ik vind een kookboek toch veel leuker en professioneler als dit allemaal niet zo zou zijn.


Even mijn minpuntjes op een rijtje:
- geen samenhang in de selectie van de recepten
- weinig recepten voor ongeveer 20€
- geen originele, superlekkere of vernieuwende recepten
- sommige recepten zijn té eenvoudig
- veel te veel (sluik-)reclame voor zijn eigen producten of Alpro Soya


En nog een paar pluspuntjes om af te sluiten:
- Als je dan toch een recept volgt, staat er wel wat meer uitleg bij waarom en hoe je iets specifiek moet doen. Net zoals hij eigenlijk in het programma doet en waarom ik dat graag bekijk. Ik lees nu eigenlijk af en toe die specifieke stukjes kennis, zonder het recept te maken. Zo staat er bij het recept van soezen "Laat het mengsel ongeveer 10 minuten afkoelen. Meng de eieren er een voor een door. Als het geheel nog warm is, gaat het ei direct stremmen en kan het deeg niet meer zwellen en opstijven. Je moet de eieren ook een voor een toevoegen, omdat je de stevigheid van het deeg in de hand moet houden."
- Per recept staan vaak meerdere foto's. Vaak zegt een foto meer dan honderd woorden en bovendien vind ik kookboeken met foto's ook altijd leuker.


Dat zijn wel puntjes die je niet altijd in andere kookboeken terugvindt. Alleen jammer dat alle pluspunten van andere kookboeken in de SOS Piet reeks ontbreken. Dat is mijn mening.


Maar wat denken jullie van de SOS Piet boeken? Ben je een fan of heb je er ook wat bedenkingen bij, zoals ik?

0 reacties:

Een reactie posten