/*

04 februari 2011

Cake pops: recept / how to

Normaal plaats ik op vrijdag een recept, vandaag is het eigen iets tussen een recept en een how to in. Cake pops zijn eigenlijk meer een manier van werken dan een bepaalde smaak of combinatie van ingrediënten. Het is zelfs meer, het is gewoon een soort van uitvinding! En die uitvinding hebben we allemaal te danken aan Bakerella. Zij is dé madam van de cake pops, zij maakt echte kunstwerkjes, heeft er boeken over geschreven en is op bezoek mogen gaan bij Martha Stewart om haar te leren hoe je cake pops maakt. Toen ik op zoek ging naar hoe ik dit zelf kon maken, kwam ik nergens een echt recept tegen, maar meer een korte uitleg of een horrorverhaal als "het is mij niet gelukt! de bolletjes zakten gewoon van hun stokjes af". Ik ben dan ook wel heel blij dat mijn eerste keer gelukt is! Ik moet je alleen waarschuwen: als je de cake pops perfect wilt maken, kruipt er tijd in, véél tijd.

Dit artikel gaat over de methode, ben je op zoek naar de recepten die ik gebruikt heb, klik dan hier: de recepten voor cake pops.


Zo ben ik te werk gegaan.
1. Een cake bakken
Als eerste maak je een cake of een biscuit. Je kan zelf kiezen welke smaak. Ik heb gekozen voor een chocolade-amandelcake uit Ons Bakboek. Je maakt dus het beslag, bakt hem gewoon en laat hem volledig afkoelen. Ik deed dit op één avond en liet dan de cake 24u afkoelen, ik ging dus pas de volgende dag verder.
2. De cake verkruimelen en tot balletjes rollen
Als de cake volledig is afgekoeld, mag je hem kapotmaken. Het voelt raar om zo een mooi gebakken cake (en lekker ook nog) helemaal kapot te maken, maar je moet aan het eindresultaat denken. Met mijn handen verkruimelde ik hem helemaal, je kan dit ook met een foodprocessor doen, als je die hebt.
Dan maak je wat frosting of boterroom. Ik maakte vanille frosting volgens dit recept van Martha Steward. De hoeveelheid (1 cup) was ook net genoeg voor mijn cake. Je moet de frosting beetje bij beetje onder de verkruimelde cake mengen tot hij net aan elkaar blijft plakken. Te veel of te weinig frosting kan zorgen dat je bolletjes uit elkaar vallen of niet goed stijf worden. Als je een andere cake of andere frosting gebruikt, test dan hoeveel druk je op de balletjes moet zetten eer ze uit elkaar vallen. Dit mag niet onmiddellijk zijn als je er op klein beetje op duwt, dan zijn ze te fragiel, je moet er wel balletjes van kunnen rollen.
Als je perfect ronde lollies wilt als eindresultaat, moeten je nu ook perfect ronde balletjes maken. Maak een gaatje in de balletjes met een tandenstoker en zet de balletjes een nachtje in de koelkast. Ik deed mijn balletjes deels in een springvorm en deel in een bord dat ik op de springvorm kon zetten, zo nam het niet te veel schappen in mijn koelkast in. De balletjes mogen elkaar gerust wat raken. Ik kon 70 balletjes rollen van één ronde cake.


3. Dip de balletjes in gesmolten chocolade
Na het nachtje in de koelkast zouden de balletjes nu heel hard moeten zijn. Smelt wat chocolade naar keuze en dop je lolliestokjes in de gesmolten chocolade om ze daarna in de balletjes te stoppen. Laat de chocolade hard worden. Dop daarna je cakeballetjes volledig in de gesmolten chocolade.. Er zit nu wel héél veel chocolade rond je bolletje, je maakt dit best dunner. Ik haalde de overtollige chocolade er af door een paar keer goed stevig te schudden met het stokje. Het balletje naar onder en dan een paar keer snel van boven naar onder schudden. Begrijp je wat ik bedoel? Dan nam ik een ander stokje en haalde ik het sliertje dat dan beneden ontstaat van het balletje af. Wat ook kan werken is heel snel draaien met het stokje, balletje vanonder, het stokje tussen je twee handen en draaien maar. Dan schudde ik nog een keertje van boven naar beneden en zo krijg je het beste resultaat. Dip daarna de bolletje in een kommetje met gekleurde discobolletjes of versier nog met streepjes glazuur. Zorg dat je cakeballetjes koud zijn, dan stolt de chocolade het snelst
Ik smelte in het totaal 250 gram pure chocolade om al mijn 70 bolletjes te bedekken. Ik gebruikte geen reep chocolade, maar chocolade callets van Callebaut, de samenstelling ervan is perfect voor het smelten en terug laten stollen van chocolade. Zorg dat je chocolade goed warm en vloeibaar blijft, ik heb mijn chocolade gesmolten in een pannetje en dan overgegoten in een chocoladefonduepotje met een kaarsje eronder, zodat hij niet te snel zou stollen.
Buiten chocolade worden ook vaak candy melts gebruikt om cake pops mee te bedekken, die hebben dan leuke felle kleurtjes. Die heb ik zelf nog nooit in huis gehad en uitgeprobeerd, maar dat wil ik zeker nog wel eens doen.


4. Laat de chocolade hard worden en presenteer
Als laatste laat je je chocolade hard worden. Dit gaat het eenvoudigst door de lolliestokjes in wat piepschuim te steken. Ik had nog wat piepschuim over uit een grote verpakking en dit werkte ideaal.
Eenmaal de chocolade droog en hard is, kan je ze gerust samen in één doos stoppen. Maar de presentatie vind ik ook het mooist in een piepschuim. Ik pakte een rechthoekig stuk piepschuim in in wat cadeaupapier en stopte hier de lollies in. Dit geeft een heel mooi effect en is ideaal om op een feestje te presenteren!

2 reacties:

Anoniem zei

Wat superrr..en leuk. Dit ga ik zkr uitproberen.. Ben heel benieuwd!!

Anoniem zei

Je hebt bij telsell een pops vorm van cilicone. gewone cakemix erin bakken, aflaten koelen versieren. net zo leuk niet zo tijdrovend

Een reactie posten