/*

17 januari 2011

Verjaardagstaart: Eerste keer: kroontje uit suikerfondant

Deze verjaardagstaart heb ik afgelopen weekend gemaakt voor mijn nichtje. De taart bestaat volledig uit een gewone biscuit. De onderste taart is gevuld met banketbakkersroom, de kleinere erboven met aardbeienconfituur. Voor het eerst heb ik me er ook aan gewaagd om een soort 3D-figuur te maken uit suikerfondant. Ik vind het zelf nog niet zo super gelukt (hij stond niet helemaal recht), maar toch wou ik met jullie delen hoe ik aan de slag ben gegaan. Ik weet zelfs wat ik fout gedaan heb, na gefaald te hebben en op zoek te gaan naar mijn fout. Maar tips van meer ervaren mensen onder ons zijn ook altijd welkom!

Zo ging ik te werk:
1. Rol je fondant uit tot een dikte zoals op foto 2 te zien en snij je sjabloon hieruit. Ik heb mijn sjabloon nog wat aangepast, want de bollen op de pieken van de kroon trokken mijn kroon altijd scheef en ik vond hem uiteindelijk toch te groot, dus werd hij wat smaller.
2. Schik je kroon rond een vorm die ongeveer de omtrek heeft van de sjabloon van de kroon. Het is goed om dit op voorhand te bepalen, voor je je sjabloon afprint en taart maakt. Zorg ook dat de vorm vanonder geen extra "drempel" heeft, je moet de suikerfondant er gemakkelijk af kunnen schuiven als hij hard is geworden.  Leg daarom ook een laag plastiek huishoudfolie tussen de suikerfondant en de vorm. 
3. Duw de twee uiteinden van de kroon tegen elkaar en "lijm" eventueel met wat suikerwater. 
4. Ik zette de pot ondersteboven omdat anders de pieken van de kroon telkens omverzakten. 
5. Versier ondertussen je kroon. Het is het best dat je dit doet als de kroon om je vorm zit, anders duw je hem scheef bij het aanduwen van de versieringen.Ik drukte een witte ronde uit suikerfondant met behulp van een dopje van kruidenpotje en maakte een 1tje door hem op gevoel uit te snijden.
6. Schuif de kroon voorzichtig van je vorm af. Wacht niet totdat de kroon helemaal stijf is, want dan barst hij als je hem probeert te verschuiven.
7. Zet de kroon op je taart en houd hem in vorm door te verstevigen met tandenstokers en eventueel lollystokjes. Vergeet deze er niet uit te halen als het kroontje helemaal stijf geworden is of wanneer je hem serveert.
Tedem!


Pas na het maken van het kroontje (en het niet helemaal tevreden zijn), leerde ik wat nieuws bij over suikerfondant: er wordt bij het maken van dit soort 3D figuren tylose aan suikerfondant toegevoegd zodat deze sterker wordt bij het hard worden. Tylose is een poederstof die je dan moet mengen onder je suikerfondant en dit moet je 24u laten rusten. Daarna maak je het kroontje om je vorm en dit laat je 2 à 3 dagen (!) rusten omheen de vorm en schuif je de kroon er af. Dat hebben we dan ook weer bijgeleerd, denk ik maar. Volgende keer beter ;-)


Tylose is onder andere te koop bij: 
De Taartenfee (BE webshop)
De Leukstetaartenshop (NL webshop)
of de apotheek, vraag dan naar CMC


Mijn sjabloon heb ik hier gehaald.

0 reacties:

Een reactie posten