/*

21 januari 2011

Recept uitgetest: Chocolademoelleux die altijd lukt!

 
Dit recept komt van Jeroen Meus in zijn programma "dagelijkse kost". Helaas komt het voor mij te vroeg op tv om dagelijks te zien, maar het is zeker een aanrader! Er komen geen te moeilijke of ingewikkelde recepten aan bod en je hebt echt het gevoel dat Jeroen in zijn eigen keuken staat de koken. Hij geeft ook vaak heel nuttige tips en weetjes. Op de website kan je ook alle recepten terugvinden en zo kwam mijn vriend al surfend deze moelleux tegen. En toen vroeg hij of ik deze niet eens wou maken. Een "maar ik heb toch al eens gelukte moelleux gemaakt!" hielp niet als tegenargument. Het plaatje zag er té verleidelijk uit. En zo ging ik dus maar 2 weken geleden aan de slag.


Wat mij direct opviel is dat Jeroen Meus wel goed is om alles in het filmpje uit te leggen, maar dat op de site het geschreven recept precies wat langdradiger en minder duidelijk is. Daarom herschrijf ik het recept hier een beetje, zoals ik te werk ben gegaan.

In
grediënten (voor 6 moelleux):
* 100 gram pure chocolade
* 110 gram boter
* 2 volledige eieren en 2 eierdooiers
* 100 gram suiker
* 50 gram bloem
Werkwijze:
1. Smelt de boter en de chocolade in een keteltje op een laag vuur
2. Meng twee volledige eieren en twee eierdooiers met de suiker en klop op tot een luchtige massa
3. Voeg de bloem toe en meng 
4. Voeg de gesmolten chocolade toe en meng
5. Zet het beslag minstens een uur in de frigo, het wordt dan wat stijver. Je kan het tot 24u in de frigo laten.
6. Haal het beslag uit de frigo en vul ingevette cupcakevormpjes of kommetjes met het beslag. Doe de vormpjes voor 3/4e vol. 
7. Zet de vormpjes in een voorverwarmde oven aan 210°C voor 8 à 10min. De bovenkant mag niet meer vloeibaar zijn. Als je de oven goed in de gaten houd, kan je zien wanneer het beslag helemaal van vloeibaar naar vast is overgegaan. Laat het dan nog 1 minuut staan en haal de moelleux dan uit de oven. 
8. Haal de moelleux voorzichtig uit de vormpjes en zet op het dessertbord, of serveer direct uit de vormpjes.
Smakelijk!

Ik heb de
ze moelleux ondertussen al drie keer gebakken (2 keer van hetzelfde beslag) en ze zijn altijd gelukt en superlekker! Het moeilijkste is wel om de moelleux in zijn geheel uit de cupcakevorm te krijgen. Jeroen heeft hier nog een andere techniek voor: zet serveerringen (zo van deze) op een bakplaat bekleed met bakpapier en vul deze met het beslag. Als je ze dan uit de oven neemt, hoef je de moelleux niet uit de vorm naar boven te trekken, maar kan je de serveerring gewoon naar boven trekken terwijl de moelleux op je bord blijft staan. 
Het is dus een echt superrecept, dankjewel Jeroen.. en vriend :-)

0 reacties:

Een reactie posten