/*

06 januari 2011

Recept: Driekoningentaart

Vandaag is het Driekoningen, en dat betekent bij veel mensen "tijd om de kerstboom op te ruimen". Ik heb het gevoel dat ik hem nog maar net opgezet heb en heb dus nog geen zin om hem terug weg te doen. Maar gelukkig betekent Driekoningen ook traditioneel "taart", om het wegdoen van de kerstboom wat gemakkelijker te maken, maak ik mezelf wijs ;-)


Driekoningentaart bestaat eigenlijk uit veel bladerdeeg met als vulling een vulling van frangipanetaart, met dus een sterke amandelsmaak. Dit recept komt uit Ons Bakboek van KVLV, het bladerdeeg dat ik gebruik is niet zelfgemaakt, maar gewoon uit de winkel. Dit maakt deze taart een gemakkelijk recept.


Dit heb je nodig:
2 pakken ronde bladerdeeg (ongeveer 250gram)
250 gram amandelpoeder

70 gram zelfrijzende bloem
4 + 1 eieren
250 gram boter
250 gram fijne suiker
een mespunt citroenrasp
koffieboon (optioneel)
bloemsuiker (optioneel)
Zo ga je te werk:
1. Haal de pakken bladerdeeg uit de frigo en laat op kamertemperatuur komen
2. Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa
3. Voeg 4 eieren één voor één toe en klop tot het ei is opgenomen
4. Meng de bloem, amandelpoeder en citroenrasp en voeg geleidelijk toe aan het beslag, klop tot het telkens is opgenomen.
5. Leg een van de bladerdeegcirkels op een ingevette of met bakpapier bedekte bakplaat en prik er enkele malen in met een vork.
6. Spuit met een spuitzak met grote opening het beslag op het bladerdeeg, maar blijf minstens 2,5cm van de rand af. Verstop eventueel je koffieboon in het beslag.
7. Bevochtig de vrijgelaten rand van het bladerdeeg met wat water. 
8. Leg het tweede bladerdeegvel boven op het beslag en rol de randen over elkaar. Druk stevig aan.
9. Klop het 5e ei los en smeer hiermee het bladerdeeg in. Maak met een scherp mes inkepingen in het bladerdeeg.
10. Zet de taart in een voorverwarmde oven op 210°C voor 10min. Zet de stand dan op 190°C voor 20 à 30min, tot het bovenste bladerdeeg bruin is. Bestrooi eventueel met poedersuiker.
Smakelijk!

Ik heb eigenlijk maar één keer een driekoningentaart met een boon gegeten, ik moet onge
veer 6 jaar geweest zijn. Het was een klasgenootje haar verjaardagsfeestje en wie de boon had mocht zich als koningen verkleden. Ik weet niet meer wie de boon had, maar ik was het niet. Hebben jullie een driekoningentraditie?

0 reacties:

Een reactie posten