/*

28 januari 2011

Recept: Bokkenpootjes

Toen ik vorig weekend crème brûlée maakte, had ik een aantal eiwitten over. Ik besloot er "snelsnel" nog iets extra van te maken. Mijn vriend heeft mij al een aantal keer gevraagd om bokkenpootjes te maken en dit leek mij het ideale moment, ik had toch een namiddagje niks te doen. En die volle namiddag bleek geen overbodige luxe voor het maken van bokkenpootjes. Ze moeten maar liefst 2uur lang in de oven staan! Maar toch was het heel leuk om te maken en ze zijn super gelukt! Dat geeft mij hoop om mij nog eens aan macarons te wagen, aangezien die er toch een beetje op lijken. Alleen zoek ik nog een tip hoe ik ze het best bewaar, want na een dagje in een luchtdichte doos waren er toch enkele wat slap geworden of plakten ze wat aan elkaar.

De koekjes (recept oorspronkelijk uit Ons Bakboek):
Ingrediënten (voor ongeveer 15 stuks):
2 eiwitten
100 gram fijne suiker
1tl citroensap
snuifje zoet
50 gram amandelpoeder of -schilfers
Zo ga je te werk:
1. Klop de eiwitten heel stijf met de suiker, citroensap en een snuifje zout. 
2. Vul een spuitzak met de opgeklopte eiwitten en spuit langwerpige vormpje op een met bakpapier bedekte bakplaat. De reepjes maak je ongeveer 2cm breed en 7cm lang, probeer ze allemaal uniform te houden en behoud wat afstand tussen de reepjes. Het spuiten gaat het makkelijkst met een afgeplatte spuitmond, die je dan op de bakplaat kan laten rusten tijdens het spuiten. Bestrooi daarna met de amandelschilfers of poeder.
3. Zet de schuimpjes onmiddellijk in een voorverwarmde oven van 120°C. Je zal teveel schuimreepjes hebben om op één bakplaat kwijt te kunnen. Terwijl de eersten al in de oven staan, kan je kan een tweede rooster gebruiken met bakpapier op en deze op één schap lager in de oven zetten (één in het exacte midden en één onder het midden). Hier zullen ze 2 tot 2,5u moeten blijven (I kid you not!). Ze zijn klaar als ze hard voelen aan de buitenkant. Het is dus goed mogelijk dat je twee platen niet op hetzelfde moment uit de oven komen.
4. Schep de schuimpjes onmiddellijk van je bakpapier af. Plakken ze te veel aan je bakpapier, dan  zijn ze toch nog niet helemaal klaar. Zet ze dan nog even terug in de oven tot ze wel loslaten. Laat afkoelen op een taartenrooster.


De chocoladevulling
Ingrediënten:
0.25 dl volle room
5 gram boter
50 gram pure chocolade
Zo ga je te werk:
1. Smelt de chocolade en boter in een steelpannetje met de volle room op een zacht vuurtje
2. Laat het mengsel volledig afkoelen en klop op tot een luchtige massa.
3. Spuit met dezelfde spuitmond wat vulling op een volledig afgekoeld koekje en leg er een ander koekje rechtbovenop. Op mijn foto heb ik achteraf gezien té veel vulling gedaan, je doet beter één reepje en verdeelt het dan wat door met het bovenste koekje te schuiven.
De chocoladedip
Tot slot ga je de bokkenpootjes nog hun finishing touch geven door de uiteinden te dopen in 50 gram gesmolte pure chocolade. Smelt de chocolade op een laag vuurtje, terwijl je goed roert en giet dan over in een kleiner kommetje waarin je beter kan dippen, omdat de chocolade anders niet hoog genoeg komt. Laat de chocolade op de afgewerkte koekjes hard worden op een taartenrooster.


Smakelijk!

0 reacties:

Een reactie posten