/*

26 januari 2011

Mijn eerste Baking Challenge 2011 verslagje

Zoals ik jullie 16 dagen geleden vertelde, daag ik mezelf dit jaar uit om 25 recepten uit het boek "Bakken" uit te proberen. De kop is eraf, ik heb al 2 receptjes uitgeprobeerd! Eentje zal behoren tot de "vrij naar keuze" categorie en eentje koos ik uit "custards, soufflés, vruchtencurd & mousses". Lees snel verder als je benieuwd bent welke het waren en vooral ook hoe ze mij bevielen!

Het eerste recept dat ik uitprobeerde was eigenlijk een eenvoudig basisrecept: boterroom. Ik maakte deze boterroom om de verjaardagstaart van mijn nichtje in te smeren. Uit de maar liefst 11 soorten boterroom koos ik er eerlijkgezegd de eenvoudigste uit: vanilleboterroom. Ik nam al genoeg risico met het zelf maken van een kroontje uit suikerfondant, niet? Het eerste dat mij opviel is dat in het - wat ik dacht eenvoudige - recept, heel duidelijk wordt beschreven hoe je moet werken. Als tip geven dat je na het toevoegen van poedersuiker best niet onmiddellijk je mixer op de hoogste stand laat kloppen - zodat het poeder niet recht uit de kom vliegt - zullen velen onder jullie waarschijnlijk wel weten, maar het geeft je wel het gevoel dat je - als je de instructies maar goed opvolgt - niks kan overkomen. Ook hoe lang je moet kloppen en dat het héél erg belangrijk is dat je boter op kamertemperatuur moet zijn maken dit bakboek 100% beginners-proof. 
Maar goed, genoeg lofredes.. nu, de smaak, die vervulde jammergenoeg mijn verwachtingen niet. De boterroom heeft een erg uitgesproken botersmaak en dat is niet zo mijn ding. Ik heb hsponteen bij mijn eerste proefbeurt 100 gram extra poedersuiker in de mengkom gedaan, want ik vond het helemaal niet lekker. Maar zelfs die 100 gram heeft niet echt veel geholpen. Nu heb ik de gewoonte om als ik iets niet zo lekker vind, dit te gaan checken bij iemand die ervan proef. Maar al mijn 4 proefpersonen vonden het niet slecht, al kan dat natuurlijk ook uit beleefdheid zijn. Geen blijvertje voor mij dus, dit recept.


Het tweede recept dat ik uitprobeerde was de crème brulée die ik gepland had. Ik had mijn gekregen crème brulée brander voor dit weekend nog niet uitgetest, dus ik vond het eens hoog tijd. En hij was de moeite! Je moet wel een beetje geduld hebben voor dit recept, want na het bakken van de crème brulée in je oven moet je nog 5uur wachten eer je hem kan branden en opsmullen! Het recept is niet zo uniek en speciaal smakend opzich, maar ik was wel blij dat mijn eerste crème brulée heel goed gelukt was.
Een tipje uit het boek als je zelf een crème brulée maakt: je crême brulée mag pas uit de oven als hij niet meer waggelt als je een beetje met het potje beweegt. Dan maakt het niet uit hoe groot of dik je kommetje is, deze test geeft je de uitkomst.


En hier dan de foto van het resultaat: met een lekker suikerkorstje dat heel goed barste, wat toch essentieel is bij dit gerecht!
Op naar de volgende 23 recepten!

0 reacties:

Een reactie posten