/*

13 januari 2011

In het nieuws: het (nieuwe) Starbucks logo

Vandaag in het nieuws in verschillende kranten: Starbucks verandert haar logo. Vanaf maart dit jaar zal alleen nog de dame in het midden het logo vormen. Nu wordt zij nog omringd door een ring met daarin de woorden "Starbucks" en "Coffee" en twee sterren. Ik vond dat logo wel leuk en uniek, ik heb het gevoel dat het logo nu zo té eenvoudig gemaakt wordt. Maar wat er wel leuk is, is dat door het veranderen van het logo, mijn aandacht gevestigd werd op wat het logo nu net voorstelt! Ik dacht altijd dat het maar een vrouw was, eventueel een koningin en door de groene kleur dacht ik altijd dat het wel een Ierse oorsprong zou hebben. Maar dat is dus helemaal niet zo, het is zelfs niet "maar een vrouw", maar een soort zeemeermin! Die haar twee staarten links en rechts vasthoudt. Dat ik dat nog niet gezien had bij mijn vele bezoekjes aan Starbucks in California dit jaar! Op de website van Starbucks kan je nu ook héél veel lezen over de historie van het logo. Ik vat het eventjes heel kort voor jullie samen.

Het belangrijkste in het logo van Starbucks is altijd de Sirene geweest. Een sirene is een zeemeermin met twee staarten in plaats van één. Een sirene kan ook half een vogel en half een vrouw zijn, maar dat ter zijde. Bij het woord "zeemeermin" denken wij natuurlijk aan het sprookje "de kleine zeemeermin" van Hans Christian Anderson, maar eigenlijk komen zeemeerminnen al uit de Griekse mythologie. En ze waren helemaal niet zo een brave meisjes als Ariëlle. Met hun gezang lokten de meerminnen de schippers op de klippen, beloofden hun sex en doodden ze dan. 

In 1971 - toen het eerste Starbucks logo - gemaakt werd, sprak de makers van het logo heel het mysterie en de verleidingsgave van de meerminnen wel aan en kozen ze een herwerkte tekening uit de 16e eeuw van zo een meermin als logo (helemaal links op foto). Ze stond er toen nog topless op, in haar volle glorie. Ik veronderstel dat jaren later het topless logo niet familievriendelijk genoeg meer was, en dan hebben ze haar borsten bedekt en steeds meer beginnen inzoomen op haar gezicht, zodat nu zelfs niet meer opvalt dat alleen haar haren haar borsten bedekken en die twee dingen in haar handen haar staarten zijn. Een beetje jammer dus, dat het verhaal en idee verloren gaat. Maar eerlijk gezegd, een tweestaartige topless zeemeermin vind ik nu ook niet zó een mooi logo. Dan vind ik het huidige wel mooier, als zal ik de ring errond wel wat missen.

Wat vinden jullie van het nieuwe logo? En wisten jullie dat ze een zeemeermin was? Let me know!

0 reacties:

Een reactie posten