/*

05 januari 2011

Hoe test je eieren op versheid?

Toen ik in november op vakantie ging naar California stonden nog een paar eieren in de frigo die ik niet op tijd gebruikt kreeg. Tegen dan we terugkwamen waren ze natuurlijk al niet meer vers en kocht ik er snel nieuwe. Opnieuw had ik van deze 12 eieren ook niet alles gebruikt tegen hun versheidsdatum overschreden was. Maar in plaats van ze weg te gooien, heb ik ze bewaard, speciaal voor een leuk testje: kan je nu echt zien of een ei niet meer vers is? Ik kijk altijd naar de datum die op het pak staat, maar ik weet wel dat er trucjes bestaan. Tijd om de trucjes eens uit te testen op eieren waarvan ik wist dat ze slecht waren!


Op 14 december deed ik dit testje. De vervaldatum van de eieren was 6 november, 7 december en 26 december.

De schudtest

De theorie
Als een ei ouder wordt, komt de eierdooier losser te zitten in de schaal doordat de luchtkamer in het ei steeds groter wordt. Als je met een oud ei schudt langs je oor, zal je de eierdooier horen verplaatsen, bij een vers ei hoor je niks.

In pratijk
Deze test is een prima test, en werkt het best als je niet van boven naar onder schudt, maar van links naar rechts. Je kan eigenlijk ook het ei voelen verplaatsen en niet alleen maar horen. Als je dit nog nooit geprobeerd hebt, zou ik je aanraden om eens te schudden met een vers ei, dan heb je een referentie als je eens met een oud ei schudt ;-)De watertest
De theorie
Zo gaat deze test in theorie: laat het ei in een glas water zakken, hoe sneller het naar beneden gaat, hoe verser. Als het ei vers is, zal het beneden blijven liggen. Als het slecht is, blijft het ei zweven in het glas water of komt het zelfs helemaal boven.


In pratijk
Het oudste en tweede oudste ei zakten naar beneden en bleven beneden liggen. Ze zouden dus niet slecht zijn, maar het ei dat op 7 november verviel, zou ik het liever toch niet meer opeten. Maar ookal zakten deze twee eieren naar beneden, toch was er een verschil met het verse ei. Het verse ei ging namelijk volledig op zijn zij liggen, terwijl de oudere eieren recht naar omhoog stonden en even wiegelden in die positie.

Ik testte ook of ik kon zien welk van de eieren het snelst tot de bodem zakte als ik ze tegelijk in het water liet vallen. Het tegelijk loslaten lukte niet echt goed. Wat wel goed lukte is een verschil in snelheid zien wanneer je ze apart laat zakken. Het verste ei zakt het snel naar beneden en blijft onmiddellijk liggen, het oudste ei gaat trager en botst zelfs een redelijk stukje terug naar omhoog. 

Als je wilt, kan je zout toevoegen aan je water en dan zouden de verschillen duidelijker moeten zijn. Ik heb het zelf niet getest, want ik vond dat een beetje zoutverspilling ;-)

Ei opendoen
De theorie:
Bij verse eieren zou het eigeel boller moeten staan en het eiwit minder uitlopen dan bij een oud ei.

In praktijk
Aan het eiwit zou ik het verschil niet kunnen herkennen. Aan het eigeel ook niet als ik nu niet had kunnen oefenen. Uit de foto's kan je het best zien welke verschillen er te zien zijn. Op zich staat de eierdooier niet opvallend boller bij de verse eieren, maar als je naar het ei op ooghoogte houdt, kan je wel een verschil zien.
De hoogte van de verse eierdooier is boller en hoger dan die van het oude en oudste ei. Van het oudste ei is de bovenkant van de eierdooier bijna helemaal vlak. Vooral als je verschillende eieren met elkaar wilt vergelijken, zou je zeker het meest verse ei er zo uit kunnen halen.

Verder nog
De kleur van het ei heeft geen verband met de versheid van het ei, maar is afhankelijk van de voeding die de kip gekregen heeft. Tenzij je eierdooier groen ziet tenminste.
Het duurt trouwens heel lang voor je eierdooier echt groen zal kleuren en zal beginnen stinken. Zeker als je je eieren gebruikt voor een ongebakken gerecht (tiramisu, boterroom,...) is het geen goed idee om op enkel die basis te beslissen of je ei nog vers is. Het ei dat op 7 november zou vervallen, stonk op 14 december nog niet, noch was hij opvallend van kleur veranderd, toch zou ik het toch niet meer vertrouwen om dit ei in mijn gebak te gebruiken. 

Conclusie
De beste methode om de versheid van een ei te testen vind ik: kijken naar de vervaldatum op de doos. Maar stel dat ik die niet meer vind, dan zou ik eerst schudden met het ei en bij twijfel het ei in water (zonder zout) laten vallen en kijken hoe snel het naar beneden gaat. Pas als ik echt heel erg twijfel zou ik het ei openbreken en op ooghoogte de vorm van de eierdooier bestuderen. Maar een paar dingen staan vast: stinkt je ei, ziet je ei groen of drijft het in een maatbeker vol met water, doe het dan snel weg, want dat is echt niet gezond!


Twijfelen jullie soms over de versheid van je eieren? Hoe test jij dan of ze nog wel goed zijn?

0 reacties:

Een reactie posten