/*

19 januari 2011

Een halve boltaart maken van stukjes biscuit

Afgelopen weekend had ik bij het maken van de verjaardagstaart wat restjes biscuit over. De kleinste, bovenste taart heb ik namelijk uitgesneden uit een grotere vorm. Met die restjes heb ik een experimentje gedaan: een boltaart maken met die restjes. Op het internet had ik eens gelezen dat dit kon, maar toen ik het wou proberen vond ik natuurlijk niet meer de website terug waar ik gelezen had hoe dit moet. Dus besloot ik maar gewoon iets te proberen. En het is verbazend goed gelukt!


Dit heb je nodig:
* Restjes of stukjes gebakken biscuit afhankelijk van de grootte van je halve bol die je wilt maken
* Vulling naar keuze, ik gebruikte banketbakkersroom
Boterroom
* Een bolvormig kommetje van eender wel materiaal
* Plastiek huishoudfolie
Zo ging ik te werk:
1. Neem een bolvormig kommetje. Mijn kommetje is niet helemaal een bol, de top van de bol is namelijk afgesneden. Als dit niet te fel is, is dat helemaal niet erg, je kan dit corrigeren als je je bol met boterroom gaat besmeren.
2. Doe een laagje plastiek huishoudfolie in het kommetje. Dit hoeft niet in één stuk te zijn, maar kunnen verschillende stroken naar elkaar zijn. Zorg wel dat er wat plastiek overhangt, zodat je er later aan kan trekken.
3. Bedek de plastiekfolie met een laag reepjes biscuit. Ze hoeven niet allemaal even dikte zijn of dezelfde vorm te hebben. 
4. Besmeer de biscuitstuks met de vulling van je biscuit. Zorg dat deze vulling niet te lopend is, maar hard wordt in de frigo. Ik gebruikte banketbakkersroom, maar als je een grote bol wilt maken is een vulling van boterroom waarschijnlijk sterker.
5. Ga door met het afwisselend bedekken en opvullen van je vorm met vulling en biscuit. Smeer als laatste een laag boterroom op je biscuit en dek af met de randjes plastiekfolie.
6. Zet een aantal uur in de koelkast tot je vulling en boterroom hard is geworden.
7. Haal de bolvormige biscuit uit de vorm en bekleed de buitenkant met boterroom. Werk verder af met eventueel marsepein of suikerfondant.

0 reacties:

Een reactie posten