/*

24 januari 2011

Confituur of gelei - Wat is het verschil en wat kies jij?

Confituur of gelei worden bij het bakken en desserts regelmatig gebruikt, soms als ingrediënt om een smaakje en kleur te geven, soms als vulling van taarten of koekjes, soms als extraatje. Maar wist je al dat confituur en gelei niet hetzelfde zijn? Ik zal kort het verschil uitleggen, want echt moeilijk is het niet.Confituur (of jam in het Nl en het Engels)
Een pot met "confituur" op het etiket is eigenlijk de klassieke vruchtenconserven zoals je, je moeder of je oma wel eens gemaakt hebben: de vruchten worden langzaam kapotgekookt en gebonden. Eventueel wordt het brouwsel nog gepurreerd en gezeefd. Kenmerkend is dat er vruchtvlees in confituur te vinden is en eventueel zelfs grote brokken fruit. In Nederland zijn de benamingen "jam" en "confituur" beschermd en mogen deze pas gegeven worden als in 1kg confituur meer dan 350 gram pulp kan terug gevonden worden. Als er meer dan 450 gram aanwezig is, mag de naam "extra jam" of "extra confituur" op het etiket pronken.


Gelei (of jelly in het Engels)
Voor het maken van Gelei wordt enkel het sap van het fruit gebruikt, ingedikt en eventueel stijf gemaakt met pectine. In deze potten is dus geen vruchtvlees terug te vinden en je bent er zeker van dat je hier geen brokjes fruit in terugvindt.


Marmelade (idem in het Engels)
Buiten confituur en gelei, kan je ook nog marmelade vinden. Marmelade is een soort confituur, maar dan van citrusvruchten. Hier wordt wel zowel de pulp als de schil van de vrucht gebruikt


Die marmelade is niet echt mijn ding, ik heb eens sinaasappelmarmelade op mijn boterham gesmeerd en dat beviel mij niet zo. Wat dan wel mijn favoriet is? Confituur, geef mij maar het echte ding, met af en toe een stukje in. Maar wil ik een smaakje geven aan bijvoorbeeld wat boterroom, dan zou ik toch voor gelei gaan, daar heb ik liever geen brokjes in.


In het Engels bestaat trouwens nog de term "preserves", die zowel confituur, gelei als marmelade omvat en nog een paar andere soorten fruitconserven. Moest je dat tegenkomen in een Engelstalig recept, kan je zelf meestal wel afleiden welke pot je uit de rekken valt en vaak is het ook gewoon een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wat is de jouwe?

1 reacties:

Anoniem zei

Heel heldere uitleg!!

Een reactie posten