/*

01 december 2010

Zelf chocoladesticks maken voor warme chocolademelk

Nu het wel héél koud en winters wordt is warme chocolademelk toch wel één van mijn favoriete dranken. Ik had een aantal weken geleden chocoladesticks gekocht die je kan oplossen in warme melk. Dat maakt chocolademelk toch wel veel lekkerder dan wanneer je chocolademelkpoeder gebruikt, vooral wanneer de chocoladesticks uit pure chocolade zijn, want dat is toch wel mijn favoriete soort chocolade! Even later bedacht ik mij dat de sticks misschien wel heel gemakkelijk zelf te maken waren. En dat zijn ze dus effectief! Smelten, gieten en wachten. Meer moet je niet doen. Maar ik zal voor de zekerheid toch maar wat meer uitleg geven dan dat.


Dit heb je nodig:

* zoveel chocolade als je zelf wilt, in je favoriete smaak. De sticks die ik kocht zijn ongeveer 30 gram per stuk, maar ik maakte mijn sticks zelf wat groter.
* een flexibele vorm voor mini-cupcakes of ijsblokjes
* houten stokjes (ik kocht deze bij de Banier - de Chirowinkel)


Zo ga je te werk:
1. Smelt de chocolade au bain marie. Voeg smaakextracten toe als je dat wilt.
2. Giet de gesmolten chocolade in de flexibele vorm. Als je mini-cupcake vormpjes hebt, doe deze dan halfvol. Ijsblokjesvormpjes doe je best helemaal vol. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe groot jouw chocolademelktassen zijn. Voeg eventueel nog wat kruiden toe.
3. Laat even wat opstollen en stop dan de lollystokjes er in. Dek dan goed af met een laagje cellefaanpapier zodat er geen vuil of stof op komt en laat hard worden. Ik heb dit 's nachts gedaan dus ik weet niet exact hoe lang je moet wachten.
4. Haal de chocolade uit de vormen en bewaar in een goed afsluitbare doos. Zet die op een koele plek zodat je chocolade niet smelt. Zelfs een winterzonnetje kan je chocolade laten smelten als je hem in een glazen bokaal achter het raam zet, ik spreek uit ervaring.Wil je variëren?
Ik heb mijn eerste keer wat veilig gehouden en heb alleen maar chocoladesticks met pure chocolade gemaakt. Bij een paar heb ik wat kaneelkruiden toegevoegd. Toch kan je ontzettend veel variëren met deze sticks: gebruik verschillende chocoladesmaken, verschillende kruiden, smaakextracten of wat likeur. Kijk eens voor wat inspiratie hier. Alcohol zorgt wel dat de sticks moeilijker kunnen stollen, dus doe het met mate. Ik ga de volgende keer eens proberen om een half witte, half zwarte stick te maken. Laat dan eerst een van de twee chocolades stollen voor je de ander erbij doet, zodat je een strikte scheiding hebt en de twee niet in elkaar overlopen.

Vergelijking met de chocoladesticks uit de winkel
Deze pure chocoladesticks smelten zeker even goed als die uit de winkel in je warme melk! En je spaart wat geld uit als je er regelmatig eentje drinkt. Voor 6 sticks betaalde ik ongeveer 3.50€ in de winkel. Zelf maak je 6 sticks voor 1.09 €:
* 0.09 € aan stokjes (100 stokjes voor 1.55€)
* 1.00 € voor 180 gram chocolade (sticks zijn dan ongeveer zo groot als die uit de winkel)

5 reacties:

Ilja zei

Oehh Jammie jammie! Die ga ik zeker eens maken!
♥ Bedankt voor de tip!

Liefs Ilja

Astrid zei

Ooww... nice!
Ga ik zeker eens proberen!

Eefje zei

Ik ben fan van de banier! Haha
In ieder geval, een leuk ideetje!
Leuk ook om in te pakken en cadeau te geven!

Anoniem zei

wat een leuke tip!!!
is ook leuk bij een "high tea" of iets van die strekking iig.

Café Crème zei

Deze week liep ik op de Kerstmarkt in Strasbourg tegen zo'n stick aan. En mijn eerste gedachten waren inderdaad.. hmm zelf maken!! Ik denk dat ik in plaats van een houtje een lepeltje ga gebruiken, inpakken, en kado ga geven, met een paar zelf gebakken koekjes erbij!
In ieder geval, dank voor de goede tips!

Een reactie posten