/*

29 december 2010

Recept: Biscuit met suikerfondant bedekt

Deze biscuits heb ik gemaakt als dessert op kerstavond. Ik heb ze gevuld en bestreken met boterroom en bedekt met een laag suikerfondant. Mijn schoonfamilie was erg onder de indruk toen deze taarten voorgeschoteld werden. Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om deze taart te maken, maar in de versiering kan wel wat tijd kruipen. 

1. Maak een chocoladebiscuit (recept uit "Ons Bakboek")
Ingrediënten
5 eieren
150 gram suiker
135 gram zelfrijzende bloem
15 gram cacaopoeder

Zo ga je tewerk:
1. Scheid de eieren in eierdooiers en eiwitten.
2. Klop de eierdooiers licht en luchtig met de helft van de suiker
3. Klop de eiwitten stijf met de andere helft van de suiker
4. Voeg 1/3e van het eiwitschuim bij de eierdooiers en meng onder elkaar.
5. Spatel er de bloem met de cacaopoeder onder.
6. Voeg het overige eiwitschuim toe meng door scheppende bewegingen te maken.
7. Giet het beslag in een ingevette bakvorm en bak voor 20 min aan 200°C.

2. Laat de biscuit voldoende afkoelen en snijd hem door
Ik heb de biscuit gebakken in een brede rechthoekige bakvorm en om wat in de kerstsfeer te blijven, wou ik er twee rechthoekige stronken van maken. Hiervoor sneed ik dus de biscuit in de lengte door. Daarna sneed ik hem ook in de breedte door, zodat er een vulling tussen twee delen kon gestreken worden.
Voor je de biscuit doorsnijdt is het belangrijk dat hij helemaal afgekoeld is. Dit duurt zeker enkele uren. Ik laat hem vaak een dag staan op een koudere plek. Dan verdeel je ook een beetje het werk: de ene dag bakken, de andere dag versieren.

3. Bedek en vul met boterroom
Biscuit kan je met vanalles vullen en bedekken, maar ditskeer koos ik om alles te doen met boterroom. Eén biscuit vulde ik met chocolade-amandel boterroom, de andere met vanilleboterroom. Ze zijn allebei bestreken met vanilleboterroom. De recepten van deze twee boterromen vind je hier.
4. Bedek met de suikerfondant
Suikerfondant is ideaal om biscuits mee te bedekken. Opdat hij beter hecht, doe je wel een laagje boterroom zoals ik hier deed. De suikerfondant moet je goed kneden zodat hij flexibel wordt en daarna kan je hem uitrollen. Voor het uitrollen bedek je je oppervlak met een laagje poedersuiker zodat hij niet blijft plakken. Ik gebruik ook in plaats van de deegrol regelmatig de rol plastiekfolie. Aan die folie blijft de suikerfondant niet plakken en het rolt evengoed!


Je kneed dus de suikerfondant en rolt hem daarna uit in ongeveer de vorm van je biscuit, maar dan véél groter en met een dikte van een paar milimeters. Hoe meer rolfondant je gebruikt en dus hoe groter je uitgerolde oppervlakte, hoe beter. Daarna leg je de uitgerolde suikerfondant voorzichtig over je biscuit en snijd je alle randen af. 
Voor de versieringen ben ik op dezelfde manier te werk gegaan, alleen heb ik vloeibare kleurstoffen toegevoegd om de fondant te kleuren. Dat is wel een nogal intensief werkje! Je hebt veel kleurstof nodig om de fondant een krachtige kleur te geven en echt rood krijgen (zo wou ik de sterren), lukt niet echt met een witte fondant. Hoe meer vloeibare kleurstof, hoe plakkeriger de fondant wordt, maar gebruik dan opnieuw wat poedersuiker om het minder te laten plakken. Rol de fondant uit, steek de figuren uit met uitsteekvormpjes en leg ze op je biscuit. Blijven ze niet goed liggen, maak dan een mengsel van water en suiker als een soort lijm. 

0 reacties:

Een reactie posten