/*

06 december 2010

Mandarijn of clementine?

Fijne Sinterklaasdag iedereen! Hebben jullie iets in jullie schoen gekregen vannacht? Een mandarijn misschien? Of een clementine? Vorige week had ik een kleine discussie met iemand over het verschil tussen een mandarijn en een clementine. Ik was vrij zeker van wat nu precies een mandarijn is, want clementine eet ik niet zo graag. Ik  vind ze niet vies, maar ik verkies een mandarijn. Elke maand in november ga ik dus op zoek naar de mandarijnen in de winkel en het lijkt wel of die steeds minder goed te vinden zijn. Maar een collega beweerde exact het omgekeerde van mij: hij vond mandarijnen zuurder, moeilijker te pellen en mandarijnen moeten pitten hebben. Nee, nee, nee! Tijd voor een onderzoek!

En waar begint zo een onderzoek? Op google natuurlijk! Nog tijdens dezelfde koffiepauze werd er gegoogled. Maar de resultaten waren niet zo eenduidig. Moesten er nu toch pitten zitten in mijn mandarijn? Er zitten helemaal geen pitten in mijn mandarijn! Ben ik nu toch een clementine aan het eten?

Op een ander, rustiger moment gaf ik het nog een kans, deze keer op Wikipedia. En wat stond daar nu? Een clementine is gewoon een soort mandarijn, één van de variëteiten! Dus als je alles mandarijn noemt zit je goed? Maar wat voor mandarijn is nu een clementine?

Een clementine is:
* diep oranje van kleur
* bijna altijd zaadloos
* een heeft een stevige schil

Meteen vroeg ik mij ook af: wat is nu de variëteit van mandarijn die ik zo graag eet? Ik klikte op alle variëteiten en vergeleek de eigenschappen en denk dat ik hem gevonden heb: de Satsuma!

De Satsuma mandarijn is:
* relatief plat met weinig of geen pitten
* met een dunne, leerachtige schil gestipt met grote en prominente olie klieren (zo staat het er echt!)
* delicaat en snel gekneusd
* zaadloos
* friszoet

Als ik het dus goed begrepen heb is het mandarijntje links op de foto dus een satsuma en die rechts een clementine. En dan zou ik de verschillen zo uitleggen:
* De schil van een clementine valt uit elkaar als je hem wilt pellen, de schil van een satsuma kan gemakkelijker één stuk blijven, maar dan heb je wel heel veel witte vliesjes nog aan je satsuma hangen. (Die ik er trouwens zoveel mogelijk af haal)
* De satsuma is veel zoeter van smaak, een clementine is nog een beetje zurig.
* De clementine is gladder

En heb je nog iets anders oranje en rond bij je schoen liggen? Dan is het misschien een tangarijn: zoet, extreem glad en zonder klieren en met pitten. Of een appelsien natuurlijk, maar die herken je hopelijk wel.

1 reacties:

ioon zei

Haha dit wist ik toevallig wel. :D
Net als bij appels heb je verschillende soorten mandarijnen. Ik eet graag wat zurige met een dun velletje. :D

Wat ik ook lekker vind zijn minneola's. Geloof dat dat een combinatie is tussen grapefruit en mandarijn. Die zijn lekker zurig maar niet zo zuur als een grapefruit. :D Wel jammer dat ze veel van de witte dingetjes hebben, dat vind ik niet lekker.

Een reactie posten