/*

15 december 2010

De verschillende soorten room

Room is het vette deel van melk. Je hebt magere melk, halfvolle melk, volle melk, koffiemelk en dan eigenlijk room. Maar bij room heb je ook nog verschillende soorten, die vooral afhankelijk zijn van het vetgehalte in de room. Hieronder geef ik je een zo goed mogelijk overzichtje van de verschillende soorten room, hun benaming, hun verschillen en vooral ook: kan je het een voor het ander gebruiken?

Dunne room / lichte room: 20% v.g.:
Deze room is de lichtste room met een vetgehalte van hoogstens 28%. Ze wordt vaak in de warme keuken gebruikt bij sauzen of in de soep. Doordat er een laag vetgehalte is, kan je saus wel snel gaan schiften. Kan eventueel in kleine hoeveelheden vervangen worden door koffiemelk. Wanneer de zuurdere smaak niet zou storen, kan ook zure room gebruikt worden. Gewone room met een hoger vetgehalte is bij de meeste recepten ook geen probleem.

Koksroom / kookroom: 20% v.g.:
Ook deze room heeft een laag vetgehalte en is het meest geschikt voor warme sauzen. In deze room is bindmiddel toegevoegd, opdat de saus beter bindt en minder snel schift. Je kan koksroom dus vervangen door dunne room en een bindmiddel (bijvb. maïzena) toevoegen.

Zure room: 20% tot 40% v.g.:
Zure room kan je vinden met verschillende vetgehaltes zonder een verandering in de naam. Zure room wordt gefermenteerd door melkzuurbacteriën toe te voegen (zoals in yoghurt), wat een zuurdere smaak geeft. Zure room met een vetgehalte van ongeveer 35% wordt ook wel eens crème fraîche genoemd. Deze room kan door zijn hoge vetgehalte opgeklopt worden en is zeer geschikt voor in sauzen die anders te snel zouden schiften.

Volle room / slagroom: vetgehalte 30-40% v.g.:
Waarschijnlijk de meest bekende room bij de dessertmakers. Het vetgehalte is hoog genoeg opdat hij opgeklopt kan worden. Hoe hoger het vetgehalte bovendien, hoe langer de slagroom stijf blijft. Als hij opgeklopt moet worden of stevig moet worden (zoals in chocolade), kan hij niet door lichtere room vervangen worden. Wel bestaan er nog fixatiemiddeltjes die je kan toevoegen aan lichtere romen of zelfs melk om die opklopbaar te maken.

Dubbele room: >45% v.g.:
Deze room kom je vooral in Britse en Amerikaanse recepten tegen en is heel vet. In onze winkels is hij moeilijker te vinden. Hij kan niet vervangen worden door slagroom, tenzij hij gewoon opgeklopt wordt om bij een stuk taart of dergelijke te serveren.

Gestolde room / clotted cream: 55-65% v.g.:
Mogelijk nóg vetter en dus bijna boter. Deze room wordt vaak niet opgeklopt of gebruikt als ingrediënt in een warme bereiding, maar zo geserveerd. Ook deze room is in België en Nederland moeilijker te vinden en niet te vervangen door een ander soort room. Slagroom leunt opnieuw het sterkst aan bij deze room wanneer hij alleen gebruikt wordt om ergens bij te serveren.
0 reacties:

Een reactie posten