/*

22 november 2010

Zelfgemaakt: vanille extract

Een aantal maanden geleden heb ik zelf vanillesuiker gemaakt. Lekker gemakkelijk en je hebt voor zeker even genoeg. Ik vond het wel leuk om zo zelf ingrediënten te maken en op een speurtocht op het internet stootte ik er op dat je ook zelf vanille-extract kan maken. Nog gemakkelijker dan vanillesuiker zelfs! Vanille-extract wordt gemaakt van enkel een vanillestokje en een sterke drank. Het wordt veel gebruikt in Engelse of Amerikaanse recepten en geeft een heel lekkere smaak aan je gebak. 

Dit heb je nodig:
Eén vanillestokje
200ml alcohol
veel geduld

Hoe lang duurt het?
Het duurt weken voor je vanille-extract klaar is, maar slechts een minuutje om heel het proces in gang te zetten. Vanille-extract is in feite een extract van vanille door alcohol. Je stopt een vanilleboon in alcohol en de alcohol zal heel de smaak en de geur overnemen. Maar je moet de alcohol dus wel zijn tijd geven, minstens 2 maanden om precies te zijn.

Welke alcohol gebruik je best?
Om de vanillesmaak te onttrekken, moet je een drank gebruiken met een alcoholpercentage van meer dan 35%. Het is het best om een alcohol te gebruiken die geen overheersende smaak heeft, zodat de vanillesmaak goed tot zijn recht komt. Maar als je graag een drank gebruikt met een smaak die lekker bij gebak past - zoals rum - dan kan dat ook. Ikzelf heb vodka gebruikt omdat die weinig extra smaak heeft en lekker gemakkelijk in flesjes van 200 ml verkocht worden.Wat moet je doen?
1. Zoek een flesje waarin je het vanille-extract gaat maken, zorg dat het een stevige sluitdop heeft. In mijn geval was dat het flesje vodka zelf, ik hoefde dus geen alcohol over te gieten.
2. Stop het vanillestokje in het flesje. Als ze er niet in passen, mag je ze ook in twee snijden of dubbel plooien, geen probleem.
3. Giet de alcohol in het flesje (dit kon ik dus overslaan, ik heb het vanillestokje in de alcohol gestopt).
4. Zet het flesje op een donkere plaats en schud elke week een keer.
5. Na 2 maanden zou de inhoud donker van kleur moeten zijn en meer naar vanille ruiken dan naar sterke drank. Vanaf nu kan je hem gaan gebruiken.


Conclusie:

Dit kan écht niet gemakkelijker! Wacht misschien niet tot je vanille-extract in je ingrediëntenlijst tegen komt en je het niet kan vinden in de winkel, maak het vandaag nog. Alcohol kan je oneindig lang bewaren, vanille-extract dus ook. Weg met de vanillesmaak gemaakt in een laboratorium (bij aroma's) en leven de natuurlijke smaak! De alcohol vervliegt trouwens als je je deeg in de oven zet, dus je hoeft geen schrik te hebben om kinderen of anderen zat te maken ;-)

2 reacties:

Eefje zei

Wauw, da's echt iets goed. Want vanille-extract vind je toch niet gemakkelijk in de winkels!

Mini zei

Amai seg! ik wist niet dat je dat zelf kon maken. Straks naar de winkel. Is wel handig om altijd in huis te hebben als je veel bakt.

btw ik vind je blog echt super! Ben zelf ook een beetje bak & kook-gek ;-)

Een reactie posten