/*

05 november 2010

Recept: Tiramisu met een Limburgse twist

Deze tiramisu heb ik ooit gevonden in een "Kook" boekje van de Spar. Het is een tiramisu met veel Limburgse ingrediënten: Hasseltse speculaas, Hasseltse jenever en Haspengouwse appels. Ook Luikse siroop wordt er in gebruikt en Luik, dat is bijna Hasselt. Dit recept neemt redelijk wat tijd in beslag en maakt ook redelijk wat potten vuil, maar uiteindelijk is het al die moeite waard.

Ingrediënten (voor 4 grote wijnglazen)
* 4 Hasseltse speculazen (variant: speculoos)
* een beetje appelsap (variant: appelthee)
* een halve Jonagold of andere rode appel (ik gebruikte Boskoop)
* 50 ml Hasseltse appeljenever (of gewone jenever)
* 2 eieren
* 32 + 20 gram suiker
* 250 gram mascarpone
* 50 gram Luikse siroop
* 50 ml room



Werkwijze:
1. Verbrijzel de Hasseltse speculaas tot kleine stukjes en kruimels en verdeel over de glazen of kommetjes.
2. Snij de appel in kleine stukjes en dompel even onder in de jenever om verkleuring tegen te gaan.
3. Meng de siroop met de appeljenever tot een vloeibare saus en warm even op op een zacht vuurtje tot de siroop helemaal is opgenomen.
4. Klop de eierdooiers met 32 gram suiker luchtig en licht (ruban).
5. Klop de mascarpone los met de room en voeg tijdens het roeren wat Luikse siroop toe. Optioneel kan je ook nog wat jenever toevoegen.
6. Spatel de mascarpone onder de ruban.
7. Klop de eiwitten met 40 gram suiker tot sneeuw.
8. Meng eerst 1/3e van het eiwitschuim met het mascarponemengsel. Schep dan de rest van de opgeklopte eiwitten er onder.
9. Verdeel 3/4 van het mascarponemengsel over de glazen. Leg daarop de appeltjes met het siroopmengsel. Verdeel de rest van het mascarponemengsel erover en werk af met nog een paar druppeltjes siroop of wat verkruimelde speculaas.
10. Als het lukt om er zo lang niet aan te komen, laat het dan 4 tot 6u in de koelkast opstijven.

2 reacties:

Brigitte zei

Het ziet er lekker uit, maar ik ben bang dat ik heb dadelijk helemaal niet lekker vind door al het appel wat erin zit..

Maarja ik kan natuurlijk geen mening geven voordat ik het ook echt geproefd heb ;)

Klaartje zei

Als je niet graag appel eet, is het inderdaad niet zo een goed receptje. Misschien met wat peer? Dat past ook wel bij speculaas vind ik.

Een reactie plaatsen