/*

19 november 2010

Recept: Speculaas voor Sinterklaas

Zoals jullie weten, was ik dus op vakantie tot maandag. Ik loop blijkbaar door de vakantie een heel stuk achter met mijn Sinterklaasgevoel. Ik heb nog geen mandarijntjes gegeten (en wordt jaloers als ik iemand dat zie doen), ik heb hem nog niet op tv gezien, ik heb mijn schoen nog niet gezet en ik had nog geen zelfgebakken speculaas! Ik hou wel van eten en gebak dat bij een bepaald seizoen of feest hoort. Zo iets van "dat mag ik nu veel eten en dan weer een jaar niet". Dat maakt het speciaal en veel leuker om van te genieten. Dus bakte ik gisteren speculaas. En het deeg bereidde ik woensdag. Want speculaasdeeg, dat laat je best een nachtje of twee rusten in de koelkast. Dan ben je nog blijer als het eindelijk uit de oven is.

Dit recept komt oorspronkelijk uit "Ons Bakboek" van de KVLV. Le
es hier mijn artikeltje over dit kookboek.


Voor een 2-liter ijsdoos vol met speculaas in alle mogelijke vormen en maten heb je nodig:
* 200 gram boter (kamertemperatuur anders krijg je klontertjes zoals op mijn foto's)
* 250 gram bruine kandijsuiker
* 2 eieren (ook best kamertemperatuur)
* 500 gram zelfrijzende bloem
* 1 eetlepel (10 gram) speculaaskruiden
1. Meng de boter, suiker en eieren met een klopper.
2. Meng de kruiden onder de bloem en voeg in verschillende delen toe aan je botermengsel. In het begin kan je dat best mengen met een houten lepel, begin te kneden als het wat minder plakt. 
3. Maak van het deeg een grote bol, dek af en laat 1 of 2 nachten rusten in de koelkast. Ik kon niet lang genoeg wachten ;-)
4. Laat na het wachten het deeg op kamertemperatuur komen en steek figuurtjes uit het dun uitgerolde deeg of  vul er een speculaasplank mee om figuurtjes met reliëf te vormen. De dikte van het deeg bepaald een beetje de smaak, hoe dunner hoe knapperiger en hoe liever ik het heb.
5. Bak in een oven aan 175°C voor 8 à 20 min. Ja, 8 à 20 minuten is veel verschil, maar dat is dus afhankelijk van de dikte en van hoe krokant je het graag hebt. Als ze wat donkerder worden langs de onderkant ben je ze te lang aan het bakken en worden ze vrij droog.


Nog een paar tips:
1. Als het deeg een paar dagen in de koelkast heeft gelegen is het heel verleidelijk om er van te gaan snoepen. Ik heb dat veel te veel gedaan. Eigenlijk is dat niet zo heel lekker (in vergelijking met de speculaas zelf) en als je daarna een versgebakken speculaas proeft, proeft hij anders omdat je de hele tijd van dat deeg gegeten hebt, niet doen dus en dan kan je meer genieten van versgebakken speculaas! :-)
2. Als je speculaaspoppetjes uit de speculaasplank te dik zijn, verdwijnt het reliëf in het figuurtje als je het bakt. Hou ze dus zo dun mogelijk. Maandag zet ik een artikeltje online waarin ik mijn methode voor het maken van die speculaasfiguren uitleg. Het vergt veel tijd, maar het resultaat is mooi.
3. Vergeet je kookwekker niet te zetten. Dat ben ik vergeten en mijn laatste lading was wat aangebrand. Altijd zo jammer!

5 reacties:

Brigitte en Mark zei

Ziet er makkelijk en heeeel lekker uit!! :D

Anoniem zei

welke en hoeveel suiker aub ?
Chris

Klaartje zei

Bedankt Chris, dat was ik inderdaad vergeten. Het is nu aangepast.

Anoniem zei

@anoniem donkere basterdsuiker 140 gram

Klaartje zei

Nee, 250 gram, staat nu in het recept

Een reactie posten