/*

03 november 2010

Mijn kookboeken: "500 vlaaien en taartjes"

Dit klein, maar bomvol kookboekje heb ik voor mijn laatste verjaardag gekregen. Ik was er heel erg blij mee, want ik kende de "500" serie wel, en ik had er al regelmatig in gebladerd in verschillende boekenwinkels, maar had tot dan toe nog geen enkel boekje uit de serie echt in mijn bezig. Ben jij benieuwd hoe het boekje me nu bevalt, zo een acht maanden later? 
Ik heb het niet nageteld, maar het principe van de "500" boekjes is dat er 500 recepten in staan. In "500 vlaaien en taartjes" zijn deze recepten over 10 categoriën verdeeld, van "klassiek" over "luxe" en "hartig" tot "voor een speciale gelegenheid. In het begin van het boek staat er ook een verzameling basisrecepten voor degen en vullingen en extra informatie over materialen, technieken en ingrediënten.

Voor elke categorie staan er een aantal recepten verzameld en daarna staan er voor bepaalde recepten een vijftal varianten. Op zich vind ik de variaties wel leuk, maar ik had liever gehad dat ze echt bij de recepten stonden, dan een aantal pagina's verder. Nu moet je de hele tijd over en weer bladeren en dat is niet altijd even handig. 

De recepten zelf zijn leuk en soms verrassend, met vaak een hele mooie foto. Toch moet ik eerlijk toegeven dat ik nog niet zoveel taartjes gemaakt heb hieruit. Een taart is vaak te groot voor mijn vriend en mij om alleen op te eten en wanneer ik een dessert voor anderen maak, val ik vaak toch terug op een recept dat ik voorheen al eens gemaakt heb. Maar toch verwacht ik dat ik hier zeker nog wel verschillende taarten uit zal klaarmaken. Ik merk dat ik een beetje bak per periode (koekjesperiode, cupcakeperiode,..) en mijn taartperiode zal er zeker nog eens aankomen.

Alles in overweging genomen, geef ik dit kookboek een welverdiende 9/10.

Hiervoor kreeg dit boekje pluspunten:
+ De prijs, ondanks dat ik het gekregen heb, weet ik dat 't maar 10€ kostte
+ Er staan veel foto's in (maar niet bij elk recept)
+ Heel veel recepten, dus voor elke smaak wel een taart te vinden
+ Het aantal personen staat bij het recept vermeld
+ De recepten zijn heel creatief en niet de typische taarten die je in andere kookboeken soms vindt
+ De variaties vind ik leuk om net iets anders te maken als het je smaak niet is, of als je een ingrediënt niet in huis hebt
+ Het boek bevat ook de nodige basisrecepten en deze hebben ook variaties, zoals geklopte slagroom met Baileys of amandelkorstdeeg.

Dit vind ik wat minder:
- Sommige recepten zijn wat moeilijker of met moeilijker vindbare ingrediënten
- Jammer dat je moet bladeren om de variaties te kunnen lezen
- De manier waarop de recepten opgeschreven zijn, vind ik soms moeilijk om te volgen. Er wordt met alineas gewerkt met allemaal zinnen achter elkaar, ik lees liever zaken stap per stap.

Heb jij dit kookboek of een ander boekje uit de "500" reeks? Wat vind jij er van en heb je er al veel recepten uit geprobeerd. 

3 reacties:

ioon zei

Ik ken het boekje niet. De minpunten die je noemt zijn voor mij ook te groots om het boekje zelf aan te schaffen.

Eefje zei

Ik heb het roze boekje, van de cupcakes, maar ik vind ook echt wat jij zegt, soms moeilijk vindbare producten en zo. Maar er staan best lekkere dingen in =)

ixult zei

ik heb het boekje ook en vind het wel een aardig boekje alleen wat je zegt klopt wel niet alle ingredienten zijn makkelijk te verkrijgen...gr. ixult

Een reactie posten